Η μεγάλη ομάδα της Προοδευτικής (1964/65)

Η λήξη της φετινής κούρσας της Α’ Εθνικής μας δίνει την αφορμή για την πρώτη μας Αθλητική Αναδρομή. Θα ταξιδέψουμε 45 χρόνια πίσω, το 1965, για να θυμηθούμε την πορεία μιας μεγάλης και ιστορικής ελληνικής ομάδας, της Προοδευτικής, που εκείνη η σεζόν τη βρήκε να καταγράφει την καλύτερη επίδοσή της σ’ όλα τα χρόνια παρουσίας της στην ανώτατη κατηγορία! Οι Αθλητικές μας Αναδρομές, λοιπόν, ξεκινούν… ποδοσφαιρικά!!!

Η Προοδευτική (Νεολαία, έτος ίδρυσης: 1927) είχε μόλις ανέβει από τη Β’ Εθνική στην Α’, το 1964. Ήμασταν μόλις πέντε χρόνια μετά την επίσημη καθιέρωση της Α’ Εθνικής Κατηγορίας, όπως περίπου τη γνωρίζουμε σήμερα. Οι «βυσσινί» του Πειραιά είχαν τερματίσει πρώτοι στον ένα από τους δύο ομίλους του Νότου, στη Β’ Εθνική της σεζόν 1963-64, και απέκλεισαν σε αγώνες μπαράζ την Παναχαϊκή, κερδίζοντας έτσι το εισιτήριο για την Α’ Εθνική.

Την αγωνιστική περίοδο 1964-65, που μας ενδιαφέρει εδώ, η Προοδευτική δε χρησιμοποίησε ως έδρα το γήπεδό της, αλλά το γήπεδο των συμπολιτών της Πειραιωτών Ολυμπιακού και Εθνικού, το στάδιο Καραϊσκάκη. Από την αρχή της χρονιάς, οι «βυσσινί» έδειξαν ότι θα αποτελούσαν δύσκολο αντίπαλο για όλους. 1-1 την πρώτη μέρα με τον πολύ μεγάλο Εθνικό της εποχής, 1-1 την επόμενη αγωνιστική με αντίπαλο την ΑΕΚ των Νεστορίδη, Παπαγεωργίου και Παπαϊωάννου, και η πρώτη νίκη έρχεται με αντίπαλο τη Νίκη Βόλου (2-0). Την τέταρτη αγωνιστική, η Προοδευτική κερδίζει τον ΠΑΟΚ μέσα στην Θεσσαλονίκη, με 0-1 (Σκούφος, 75’): η ομάδα είναι έτοιμη για μεγάλα πράγματα! Και το απέδειξε, λίγες αγωνιστικές μετά, κι ενώ οι «βυσσινί» παρέμεναν αήττητοι: η Προοδευτική νικά τον τυπικά γηπεδούχο Ολυμπιακό με 0-3 (!) ενώπιον 40 χιλιάδων φίλων του! Είναι, αναμφίβολα, μια από τις μεγαλύτερες νίκες της Προοδευτικής, στην ιστορία της. Σκόρερ του σπουδαίου αγώνα, οι Σκούφος 35’, Φραντζής 41’, Νικολακάκος 64’.

Η πρώτη ήττα των Κορυδαλλιωτών ήλθε στη Δράμα, από την τοπική Δόξα (με 2-1), ενώ ακολουθεί ακόμα μια με τον Πανιώνιο (0-2). Η Προοδευτική, όμως, ακόμα κι έτσι, ολοκληρώνει τον πρώτο γύρο του μαραθωνίου με τούτες τις δύο ήττες ως μοναδικό παθητικό της, αφού κρατά και τον (μετέπειτα πρωταθλητή) ΠΑΟ στην ισοπαλία (2-2), την προτελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου!

Στο δεύτερο γύρο, η Προοδευτική κάνει πέντε ήττες ακόμα, η βαρύτερη εκ των οποίων ήταν το 5-0 από τον ΠΑΟ την προτελευταία αγωνιστική. Κρατά ξανά τον Ολυμπιακό μακριά από τη νίκη (1-1), στον αγώνα-ρεβάνς του 0-3, συνθλίβει τον Πιερικό με 6-1, ξανακερδίζει τον ΠΑΟΚ στον Πειραιά (1-0), ενώ ολοκληρώνει τη σεζόν έχοντας τις περισσότερες ισοπαλίες στο πρωτάθλημα (μαζί με τον Άρη): 12. Σημειωτέον, εκείνη τη σεζόν, η νίκη απέφερε τρεις πόντους, η ισοπαλία δύο (!), και η ήττα έναν (!) – σαν το μπάσκετ, περίπου! Η τελική συγκομιδή της «Προό», 64 βαθμοί, και η κατάληψη της 4ης θέσης είναι γεγονός! Μέχρι τα σήμερα, είναι η καλύτερη θέση που μπόρεσε να αποσπάσει ποτέ η ομάδα του Κορυδαλλού στα «σαλόνια» του ποδοσφαίρου μας.

Η ομάδα τελείωσε το πρωτάθλημα, σκοράροντας 39 γκολ και δεχόμενη 32. Πρώτος σκόρερ εκείνης της σεζόν για την Προοδευτική, ήταν ο Γιάννης Φραντζής, με 17 γκολ, που είχε μάλιστα αναρριχηθεί και στην τρίτη θέση του πίνακα των σκόρερ εκείνης της χρονιάς, μαζί με τον Κώστα Νεστορίδη της ΑΕΚ.

Το ρόστερ εκείνης της σεζόν, για την Προοδευτική (συμμετοχές/γκολ):

Φρονιμίδης 23, Γεωργιτσάκης 29, Φίλιος 28, Βεργίδης 27/1, Παπανικολάου 26, Νικολακάκος 27/3, Καλλής 28/4, Βασιλάκης 4, Τσαχουρίδης 23/2, Σκούφος 25/9, Φραντζής 29/17, Θεοτοκάτος 21, Μαυρίκος 2/1, Σιδηρόπουλος 1, Σιαμόπουλος 3, Μπαλόπουλος 4, Αναστασιάδης 2, Κουλούκης 5, Καραγεωργίου 1/1, Οικονόμου 4, Βογιατζόγλου 1, Γκλέζος 2, Καστανιάς 3, Παπαναγιώτου 1.

Η ομάδα της Προοδευτικής του 1964/65 (από το ημερολόγιο των παλαιμάχων, με αφορμή τα 80 χρόνια της ομάδας, εκδ. 2007)

Παράλληλα, στο Κύπελλο της ίδιας περιόδου, η Προοδευτική φτάνει στα ημιτελικά!!! Αφού πέρασε δίχως να αντιμετωπίσει το Διαγόρα Ρόδου στη φάση των «32» (σ.σ. οι Ροδίτες δεν κατέβηκαν στο παιχνίδι), στους «16» άφησε έξω τον Παναιγιάλειο, νικώντας 3-0 (Βασιλάκης 55’, 81’, Φραντζής 72’), ενώ στους «οκτώ» απέκλεισε το γειτονικό Αιγάλεω, με μεγάλη νίκη-ανατροπή 3-2 (Φραντζής 36’, Σκούφος 47’, 72’ – Εξωμανίδης 19’, Καραμενίδης 31’)!!! Στα ημιτελικά, όμως, στο στάδιο Καραϊσκάκη, τους περίμενε ο Παναθηναϊκός, που με γκολ του Δομάζου στο 35’ άφησε εκτός νυμφώνος την ομάδα του Κορυδαλλού! Λίγο όμως στενοχώρησε αυτό τους πολυάριθμους φίλους της ομάδας, αφού ήταν το επιστέγασμα μιας «γεμάτης» σεζόν: γεμάτης συναισθήματα, και, πάνω απ’ όλα, επιτυχίες!!!

Χρόνια μετά, μια άλλη ομάδα της Προοδευτικής, αυτή των νεότερων χρόνων, θα ξανάφερνε τους «βυσσινί» στην Α’ Εθνική. Ήταν η ομάδα-παρέα του Σούλη Παπαδόπουλου, το 2002, με τους Καλέντ Αλ Τζάχερ, Θανάση Κόη, Τάσο Πάντο, Πάρη Ανδράλα, Ευθύμη Κουλουχέρη, Βαγγέλη Μόρα, Όλιβερ Μακόρ, Αλ Σεάντ Παγιαζίτ, Αλέκο Τάτση, Κώστα Καλλιμάνη, Βασίλη Σπέρτο, Γιώργο Πουλόπουλο. Πασίγνωστα ονόματα, αφού οι περισσότεροι απ’ αυτούς έκαναν, ή ακόμη κάνουν, καλή καριέρα σε μεγάλους συλλόγους της χώρας μας, μα και του εξωτερικού. Η κληρονομιά της μεγάλης «Προό» του ’60 βρήκε τους άξιους συνεχιστές της, που ξανάφεραν (έστω και για λίγο) το ιστορικό όνομα της Προοδευτικής ανάμεσα στους «μεγάλους» του ποδοσφαίρου μας.

Βιβλιογραφία

  • Ανδρέας Μπόμης, Γκολ 2000 – Ένας αιώνας ποδόσφαιρο, Αθήνα, εκδόσεις Πελεκάνος, 2000.
  • Ελληνικό ποδόσφαιρο 2001-2002: Ανασκόπηση, Αθήνα, εκδόσεις Αθλότυπο, 2002.

Webography

Leave a comment