Ελπίδα

«Να θυμάσαι, Ρεντ. Η ελπίδα είναι καλό πράγμα. Ίσως το καλύτερο απ’ όλα τα πράγματα. Και κανένα καλό πράγμα δεν πεθαίνει ποτέ», είπε ο Άντι στον φίλο του σε εκείνη την πολύ καλή ταινία.

Αυτό είναι η ελπίδα, άραγε; Κάτι πραγματικά τόσο καλό; Πολύς κόσμος αυτό ακριβώς πιστεύει. Εγώ, πάλι, θεωρώ ότι, από μόνη της, έτσι απλή, η ελπίδα δεν είναι τίποτε περισσότερο από αέρας κοπανιστός. Γιατί, στην ουσία, στη βάση της, αυτό ακριβώς είναι.

Όταν ελπίζεις, τι κάνεις ακριβώς; Επενδύεις, ποντάρεις, ένα, πολλές φορές πολύ μεγάλο, συναισθηματικό κεφάλαιο και περιμένεις τα κέρδη σου, που είναι κάτι το οποίο θα γίνει στο μέλλον. Μόνο που, το μέλλον, όπως εξάλλου και το παρελθόν, δεν υπάρχουν.

Το παρελθόν μας έχει αφήσει, δεν γίνεται να επιστρέψουμε σε αυτό, δεν υπάρχει. Το μέλλον, απ’ την άλλη, δεν έχει έρθει ακόμα, δεν γίνεται να το προβλέψουμε για να ξέρουμε τι θα συμβεί, επίσης δεν υπάρχει.

Και ειδικά για το μέλλον, μην ξεχνάμε ότι, ακριβώς επειδή δεν υπάρχει και δεν μπορούμε να το προβλέψουμε, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τους, λίγους ή πολλούς, αστάθμητους παράγοντες που μπορεί να παρέμβουν ανάμεσα σε εμάς και τα σχέδια, τους στόχους και τα «θέλω» μας και να τα καταστρέψουν όλα! Δεν χρειάζεται, άλλωστε και πολύ. Μια μικρή αλλαγή, ένα μικρό λάθος, μια μικρή αβλεψία, μια μικρή ολιγωρία, λίγο να ανακατευτούν τα πράγματα, λίγο να μην πάνε έτσι όπως είχαμε υπολογίσει, ένα μικρό γρανάζι να «κολλήσει» και η ελπίδα γίνεται λεπίδα που μας κόβει την ψυχή, το οικοδόμημα όσων θελήσαμε γκρεμίζεται (μαζί του και η ελπίδα να τα αποκτήσουμε).

Τι υπάρχει; Μόνο η πραγματικότητα, η οποία εκτυλίσσεται στο τώρα, τη στιγμή που μιλάμε, στο παρόν. Ούτε στο παρελθόν, ούτε στο μέλλον.

Άρα, τι πρέπει να κάνουμε; Να δρούμε, να προετοιμαζόμαστε, να χτίζουμε, να δημιουργούμε, στο εδώ και τώρα.

Μόνο έτσι η ελπίδα αποκτά ένα νόημα. Μόνο έτσι οι πιθανότητες όσα ελπίζουμε να πραγματοποιηθούν θα αυξηθούν, αν έχουμε δουλέψει και χτίσει στο παρόν. Μόνο έτσι η ελπίδα θα πεθαίνει τελευταία (κι όχι πρώτη).

«Φώτισε το αύριο με το σήμερα», που είπε και η Ελίζαμπεθ Μπάρετ Μπράουνινγκ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s