Μ’ αρέσει – Δεν μ’ αρέσει (14/10/2012)

Μ’ αρέσει

Η ταινία «From Rome With Love», του Γούντυ Άλλεν.

Δεν μ’ αρέσει

Όλα όσα έγιναν μεσοβδόμαδα έξω από το θέατρο «Χυτήριο», τα οποία και με απογοήτευσαν πολύ.

Δηλώνω ξεκάθαρα εξ αρχής, ότι δεν με ενδιαφέρει το περιεχόμενο του έργου. Η δική μου τοποθέτηση για το ζήτημα είναι η εξής:

Θα έπρεπε ο καθένας από εμάς, εφ’ όσον επιθυμούσε να δώσει χρήματα για να δει αυτό το έργο, να «καθαρίσει» τελείως το μυαλό του από όλες τις προκαταλήψεις, να πάει, να παρακολουθήσει την παράσταση, και εάν μετά το τέλος της σχημάτιζε την άποψη ότι είναι βλάσφημη, να διέδιδε αυτή τη γνώμη του μιλώντας πλέον μετά λόγου γνώσεως και φυσικά παραθέτοντας τα επιχειρήματά του.

Αυτό είναι το λογικό και το ορθό, κατ’ εμέ. Η παραπάνω διαδικασία ενεργειών είναι απόλυτα δημοκρατική, και σέβεται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων.

Το να απαγορεύσεις ετσιθελικά σε κάποιον να δει την παράσταση είναι λάθος. Τόσο απλό. Κι αυτό διότι καταπατάς το δικαίωμά του να παρακολουθήσει το έργο εφ’ όσον το επιθυμεί – στην τελική, εάν δει το έργο είναι πιθανό ακόμα και να συμφωνήσει και να συμπορευθεί έπειτα μαζί σου! Άφησέ τον να το δει, όμως!

Τέτοιες πρακτικές, δηλαδή απαγόρευση παραστάσεων που δεν μας αρέσουν, κάψιμο βιβλίων, κόψιμο ταινιών, συνήθως από τα άκρα (αριστερά και δεξιά) εφαρμόζονται.

Στην τελική, δεν θα… αναποδογυρίσει η ιστορία της χώρας και της χριστιανοσύνης, ούτε θα κλονιστεί το θρησκευτικό αίσθημα των κατοίκων της Ελλάδας, θεωρώ, με αυτήν την παράσταση!

Η ίδια η χριστιανοσύνη, εξάλλου, βγήκε αλώβητη μέσα από πολύ χειρότερες καταστάσεις, οπότε το θεατρικό έργο ενός Αμερικανού συγγραφέα δεν νομίζω να την πειράξει και πολύ.

Το τραγούδι της εβδομάδας:

2 comments on “Μ’ αρέσει – Δεν μ’ αρέσει (14/10/2012)

  1. συμφωνω και επαυξανω εις την νι! αλλα αυτος ο μεσαιωνας ρε παιδι μου θα υπαρχει οποια χιλιετια και αν διανυουμε, εφοσον μια θρησκεια λειτουργει ‘ως οπιο του λαου’ (κλισε, το ξερω, αλλα αυτο ακριβως εκφραζει η λεξη)

  2. Μεσαίωνας θα υπάρχει όσο δεν σκεπτόμαστε λογικά και με σεβασμό, θεωρώ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s