«Αγανάκτησα» κι εγώ… με τα greeklish!

Έγραφα, στο τελευταίο Μ’ αρέσει-Δε μ’ αρέσει, ότι δεν μου αρέσει η αποθέωση του κινήματος των Αγανακτισμένων, λόγω του ότι περιμένω να δω πώς θα εξελιχθεί η πορεία των κινητοποιήσεών τους.

Την ίδια ημέρα που ανέβασα το σχετικό κείμενο, αποφάσισα να βρεθώ… ο ίδιος στο Σύνταγμα (μαζί με ένα φίλο), για πρώτη φορά. Έτσι, για να δω από κοντά τι εισί Αγανακτισμένοι. Κι αυτό που είδα, με… γλυκοπίκρανε ταυτόχρονα!

«Γλυκάθηκα», που λέτε, από την αθρόα συμμετοχή του κόσμου. Απ’ ότι θυμάμαι, τη συγκεκριμένη ημέρα παρευρέθησαν (σύμφωνα με πληροφορίες) περί τις 100 χιλιάδες (!) ανθρώπων στην πλατεία Συντάγματος (εκτός κι αν υπερέβαλαν όσοι μετέδωσαν το συγκεκριμένο αριθμό, πάντως πράγματι ήταν μια λαοθάλασσα)! Στην κυριολεξία, ο κόσμος ήταν σαν τις σαρδέλες, και μου άρεσε που τόσοι πολλοί πολίτες ενίσχυσαν αυτό το κίνημα.

Από την άλλη, με λυπεί που, πρώτον, οι άνθρωποι δεν κατέθεταν προτάσεις για να πάψει η… αγανάκτηση, αλλά μόνο μούτζες!!!

Δεύτερον, πραγματικά οργίστηκα στη σκέψη ότι ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς που έδειχναν τις ανοιχτές παλάμες τους προς το κτίριο της Βουλής ψήφισαν αυτούς με τους οποίους τώρα αγανακτούν… Είπαμε, όμως, ο Έλληνας πρώτα πράττει και μετά αγανακτεί.

Τρίτον, παρατήρησα ότι στον χώρο βρίσκονταν και εκπρόσωποι διαφόρων οργανώσεων και φορέων. Υποτίθεται ότι η όλη κίνηση είναι ανεξάρτητη, αυθόρμητη, και αυτόνομη. Δεν υπαινίσσομαι ότι φταίει ο… κόσμος για την παρουσία αυτών στην πλατεία.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, ομολογώ ότι είμαι μαζί με τους Αγανακτισμένους, όμως περιμένω να δω περισσότερα από εκείνους. Αυτή είναι η πάγια θέση μου. Κι επίσης δεν ξέρω αν θα ξανακατέβω στο Σύνταγμα στο άμεσο μέλλον – θα δείξει.

Περί greeklish

Το θέμα με τα greeklish έχει ενσκήψει τις τελευταίες ημέρες, και θα ήθελα επ’ αυτού να τοποθετηθώ.

Οι Ράδιο Αρβύλα ανέδειξαν το ζήτημα της υπερβολικής χρήσης των greeklish, (ιδίως) από τους νέους. Οι τελευταίοι, γράφοντας στον υπολογιστή ή στο κινητό τους, χρησιμοποιούν συχνά αυτόν τον «γλωσσικό» κώδικα επικοινωνίας.

Είμαι της άποψης ότι η ελληνική γλώσσα δεν κινδυνεύει από τα greeklish. Η ελληνική γλώσσα κινδυνεύει από τη μέτρια Παιδεία που παρέχεται στους νέους ανθρώπους. Από την έλλειψη κινήτρου των τελευταίων να μάθουν πράγματι να μιλούν και να γράφουν σωστά ελληνικά (για την οποία έλλειψη, βέβαια, δε νομίζω ότι φταίνε οι ίδιοι). Από την αδιαφορία του περιβάλλοντός τους να τους μάθει να μιλούν και να γράφουν σωστά στα ελληνικά.

Δεν είναι θέμα greeklish. Είναι θέμα Παιδείας. Εγώ έτσι πιστεύω. Κι άλλωστε, ας το συνειδητοποιήσουμε: η γλώσσα, όπως κάθε ζωντανός οργανισμός, εξελίσσεται, αναπτύσσεται, και προσαρμόζεται (όπως έχει αποδειχθεί, δημιουργικά!).

Σκεφτείτε επίσης και το εξής: όταν ο μέσος νέος Έλληνας δεν ξέρει καν να πατήσει στο πληκτρολόγιο Alt+Ctrl για να αλλάξει τη γλώσσα από αγγλικά σε ελληνικά, παρά μόνο χρησιμοποιεί τον υπολογιστή για να χαζεύει στο Facebook ή στο Τwitter και να βλέπει βιντεάκια και όχι για άλλες πιο εποικοδομητικές ίσως δραστηριότητες, τότε το τελευταίο για το οποίο πρέπει να «κατηγορείται» είναι η χρήση των greeklish!

Ας φροντίσουμε λοιπόν να δοθεί στα Ελληνόπουλα η πρέπουσα παιδεία, που θα τα κάνει, νομίζω, αυθόρμητα να αγαπήσουν τα σωστά ελληνικά (και να τα μάθουν φυσικά), κι ας αφήσουμε τις κινδυνολογίες περί των greeklish που θα αφανίσουν την ελληνική γλώσσα, κλπ…

Και, τέλος, έχει πραγματικά πολλή πλάκα να βλέπω άτομα που, μέχρι χθες, μου μιλούσαν μόνο σε greeklish, τώρα να τάσσονται… κατά των τελευταίων και να γράφουν σε ελληνικά (με χιλιάδες ορθογραφικά και συντακτικά λάθη, βέβαια, κάτι που αποδεικνύει την ανάγκη για σωστότερη παιδεία κι όχι απλώς για πάτημα ενός Alt+Ctrl…). Μόδα να ‘ναι, κι ότι να ‘ναι…

 

 

One comment on “«Αγανάκτησα» κι εγώ… με τα greeklish!

  1. Για τα greeklish διαφωνώ. Φυσικά και η ελληνική γλώσσα των εκατομμυρίων λέξεων δεν θα διαλυθεί, επειδή κάποιοι γράφουν έτσι. Κάποιοι, όμως, προωθούν τα greeklish (μέσα από διαφημίσεις,ας πούμε, όπως προωθούν και την ανεξαρτησία της Κρήτης). Αυτά δεν είναι τυχαία. Είναι επικίνδυνα. Οι νέοι, έτσι κι αλλιώς, έχουμε μια δική μας διάλεκτο. Δεν χρειάζεται αυτή να αποτυπώνεται με λατινικούς χαρακτήρες. Μπορεί να είναι μόδα όλο αυτό, αλλά δεν με πειράζει, εφόσον βλέπω πολλούς που έγραφαν greeklish, τώρα να γράφουν Ελληνικά. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα στη συγκεκριμένη περίπτωση. Κι επιτέλους αυτή η σάπια τηλεοπτική τετράδα έκανε και κάτι σωστό. Χρησιμοποίησαν την επιρροή που έχουν σε μια συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα για κάτι καλό.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s