Γεννιούνται οι… υπηρέτες του θεάματος!!!

Ο Έημπ Σάπερσταϊν τρέχει πάνω κάτω, σε πλήρη εγρήγορση. Σε λίγη ώρα αρχίζει ο αγώνας. Κοιτά στις κερκίδες: δεν πρέπει να ‘ναι παραπάνω από 300 άτομα… Όχι κι άσχημα για ντεμπούτο…

Βρισκόμαστε στο Χίνκλι του Ιλινόις των ΗΠΑ, σαν σήμερα το 1927. Η ομάδα μπάσκετ Σαβόι Μπιγκ Φάιβ, την οποία ο Έημπ προπονεί, δίνει τον πρώτο αγώνα της ιστορίας της. Γι’ αυτό και ο 24χρονος τότε κόουτς έχει τόσο άγχος… Όχι για τη νίκη, αλλά για το αν το event θα πάει καλά.

Σκορ άλλωστε δεν κρατήθηκε. Αλλά ούτε και νοιάστηκε κανείς γι’ αυτό. Διότι οι Σαβόι Μπιγκ Φάιβ δεν έπαιζαν για κανένα Κύπελλο, καμία διοργάνωση: έπαιζαν για την πλάκα τους!!! Και μόνο γι’ αυτή!

Οι Σαβόι Μπιγκ Φάιβ (ο Σάπερσταϊν πρώτος από αριστερά)

Η ομάδα έφερε στις φανέλες της (βλ. αριστερά) τη λέξη NEW YORK (Νέα Υόρκη) – ασχέτως αν προερχόταν απ’ το… Σικάγο!!!

Και το όνομα της ομάδας, άλλαξε μετά από λίγο καιρό: έγινε Σικάγο Γκλόουμπτροτερς.

Επειδή όμως οι περισσότεροι από τους παίκτες της ομάδας ήταν έγχρωμοι, ο Σάπερσταϊν αφαίρεσε το Σικάγο από την ονομασία, κι έβαλε στη θέση του τη λέξη Χάρλεμ (απ’ το γνωστό νεοϋορκέζικο προάστιο, στο οποίο είναι έντονο το αφρο-αμερικανικό στοιχείο).

Έτσι, η ομάδα πήρε το οριστικό της όνομα, λίγο μετά το πρώτο εκείνο παιχνίδι της ιστορίας της: Χάρλεμ Γκλόουμπτροτερς!!! Και, στην πορεία των χρόνων εξελίχθηκε στην ομάδα που… όλοι θέλουν να βλέπουν!

Όχι γιατί κερδίζει Κύπελλα ή τουρνουά. Αλλά διότι παίζει… για την πλάκα της, όπως εκείνη την ημέρα του Γενάρη του 1927! Δίνει άλλωστε μόνο αγώνες επίδειξης, απ’ τους οποίους συχνά δε λείπει και μια κάποια… καταστρατήγηση των κανονισμών προς όφελος του πλούσιου θεάματος, ενώ δεν έχει και “έδρα”!

Από τότε μέχρι σήμερα, λοιπόν, το δημιούργημα του Έημπ Σάπερσταϊν έχει δώσει πάνω από 20 χιλ. παιχνίδια, σε 118 χώρες του κόσμου! Οι ιδιαίτερα αλτικοί και με ικανότητες παίκτες της διασκέδασαν από προέδρους και

Το σήμα των Χάρλεμ Γκλόουμπτροτερς

Πάπες μέχρι τον απλό κόσμο που… έχει μπει στο παρκέ για να παίξει μαζί τους κατά καιρούς! Δίνοντας άλλη διάσταση στην έννοια “μπασκετικό θέαμα”!!!

Ιδού, μερικά στιγμιότυπα από την μεγάλη ιστορία των Χάρλεμ Γκλόουμπτροτερς!

Επισκεφτείτε το επίσημο site των Χάρλεμ Γκλόουμπτροτερς, μ’ ένα κλικ εδώ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s