Σκοποβολή με ζωντανά περιστέρια

Αποτελεί ίσως το πιο βάρβαρο από όλα τα (ευγενή, κατά τ’ άλλα…) ολυμπιακά αθλήματα. Και σίγουρα, ένα απ’ τα πιο περίεργα, αλλόκοτα, και ευτυχώς απόντα απ’ το σύγχρονο πρόγραμμα, ολυμπιακά αγωνίσματα: η σκοποβολή με ζωντανά περιστέρια! Τη βραχύβια ιστορία της θα θυμηθούμε σήμερα στις Αθλητικές Αναδρομές.

Το αγώνισμα αυτό έκανε την πρώτη και τελευταία του εμφάνιση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, το 1900. Ο σκοπός του, απλός: όποιος πετύχει περισσότερα περιστέρια, κερδίζει το χρυσό. Για παρθενική φορά στην ιστορία του ολυμπισμού, πέθαιναν ζώα για χάρη του “ωραίου, του μεγάλου και του αληθινού”!…

300 περίπου πτηνά θυσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του αγωνίσματος. Περισσότερο… εύστοχος αναδείχθηκε ο Βέλγος Λεόν ντε Λουντέν: πέτυχε 21 περιστέρια εντός του προκαθορισμένου χρόνου!

Αργυρός ολυμπιονίκης αναδείχθηκε, κατά ένα… πουλί λιγότερο, ο Γάλλος Μωρίς Φορέ. Το χάλκινο μετάλλιο κατέληξε στο Βρετανό Ντόναλντ ΜακΚίντος, που θανάτωσε 18 περιστέρια, όσα και ο τέταρτος της κατάταξης, Αμερικανός Κρίτεντεν Ρόμπινσον.

Σκοποβολή με ζωντανά περιστέρια στους Ολυμπιακούς του 1900

Απολύτως κατανοητό, πιστεύουμε, είναι το γιατί η ΔΟΕ αποφάσισε να εξαλείψει το αγώνισμα αυτό απ’ το ολυμπιακό πρόγραμμα. Ή, έστω, να το αντικαταστήσει με τη λιγότερο αιμοσταγή σκοποβολή εναντίον τεχνητών στόχων, όπως περίπου αυτή διεξάγεται σήμερα.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s