“Χάλκινος” ο Ρουμπάνης!

Ήταν Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου. Σαν σήμερα. 14 επικοντιστές ήταν έτοιμοι να διεκδικήσουν το χρυσό μετάλλιο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μελβούρνης (1956). Ανάμεσά τους, ο αθλητής του Π.Γ.Σ., Γιώργος Ρουμπάνης.

Το αγώνισμα διήρκεσε περισσότερο από 5 ώρες. Οι αθλητές, με τις προσπάθειές τους, είχαν ανεβάσει τον πήχυ στα 4,53μ.

Κι ο Ρουμπάνης καταφέρνει να τον υπερπηδήσει! Ο σφοδρός άνεμος, όμως, που έπνεε εκείνη τη στιγμή… ρίχνει τον πήχυ! Η προσπάθεια του Έλληνα αθλητή, θεωρείται άκυρη. Ο Αμερικανός αντίπαλός του, Ρίτσαρντς, καταφέρνει να κατακτήσει το χρυσό. Δεύτερος κατετάγη ο συμπατριώτης του, Γκουτόφσκι. Και, στην τρίτη θέση, βρέθηκε ο αθλητής του Π.Γ.Σ.!!!

Ο Ρουμπάνης είχε γεννηθεί στην Τρίπολη, το 1929, κι είχε μυηθεί στον αθλητισμό απ’ τον γυμναστή πατέρα του, Σάββα. Υπήρξε αθλητής του Π.Γ.Σ., όπως προαναφέραμε, ενώ με το επί κοντώ ασχολήθηκε διεξοδικά όσο σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο Occidental των ΗΠΑ (με προπονητή τον Πέητον Τζόρνταν).

Μετά την επιτυχία του στη Μελβούρνη, ο βασιλιάς Παύλος έστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στην οικογένεια του Ρουμπάνη, λέγοντας τα ακόλουθα: “Σάββαν Ρουμπάνην, Πατησίων 97, ενταύθα. Υμάς και κυρίαν Ρουμπάνη συγχαίρω θερμώς δια λαμπράν επίδοσιν του υιού σας, τιμήσαντος ελληνικόν αθλητισμόν“.

Ο Γιώργος Ρουμπάνης στο εξώφυλλο των "Εικόνων"

Βιβλιογραφία

  • Φιλίππου, Ευάγγελος Αχ., Η ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων 1896-2000 – Η θεατή και η αθέατη πλευρά τους, Αθήνα, εκδόσεις Σαββάλας, 2002, σελ. 387-88.

Links σχετικά με… Ολυμπιακές επιτυχίες αθλητών

  1. Η Βούλα Πατουλίδου κατακτά το χρυσό στη Βαρκελώνη (1992).
  2. Ο Αλ Έρτερ στην κορυφή του κόσμου (1968).
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s