Ο Ρικάρντο Μποτσίνι

Έγραψε κάποτε στο Τρελοποδόσφαιρο ο Stranger ένα αφιέρωμα για τους ποδοσφαιρανθρώπους εκείνους που υπηρέτησαν μόνο μια ομάδα σ’ ολόκληρη την (προπονητική ή/και ποδοσφαιρική) καριέρα τους. Ο Αργεντινός Ρικάρντο Μποτσίνι ανήκει επίσης σε τούτη τη μεγάλη λίστα!

Ο γεννημένος στο Σάρατε (1954) μεσοεπιθετικός έπαιξε 20 ολόκληρα χρόνια ποδόσφαιρο, φορώντας μονάχα τα κόκκινα της Ιντεπεντιέντε.

Ο Ρικάρντο Μποτσίνι

Η καριέρα του έξοχου αυτού “πλέι-μέικερ” άρχισε το 1971. Δεν είχε ευχέρεια στο σκοράρισμα κατά τη διάρκεια της καριέρας του – είχε όμως τη μοναδική ικανότητα να μοιράζει πάσες… “πάρ’ το-βάλ’ το” στους συμπαίκτες του επιθετικούς. Αυτές οι θαυμάσιες, έξυπνες μεταβιβάσεις του, ονομάστηκαν bochinescos: ακόμη και σήμερα, όταν στη χώρα του θέλουν να πουν ότι μια πάσα ήταν ακριβής, αναφέρουν τούτο τον όρο!

Κέρδισε, με τα χρώματα της Ιντεπεντιέντε, τέσσερα Κόπα Λιμπερταδόρες, δύο Διηπειρωτικά, τέσσερα πρωταθλήματα, ενώ εκπροσώπησε την ομάδα του στο Μουντιάλ του 1986, διοργάνωση που, όπως όλοι θυμόμαστε, κατέληξε στα χέρια της Αργεντινής!!!

Ο Μποτσίνι στο Μουντιάλ του '86

Εκτός όμως απ’ το παλμαρέ, εντυπωσιάζουν και οι στατιστικές του Μποτσίνι. Αγωνίστηκε σε 740 αγώνες, σκοράροντας 107 τέρματα!!!

Έπαιξε 11 φορές με την εθνική ομάδα.

Το 2007, 16 χρόνια αφότου άφησε τα γήπεδα, η ταπεινή Μπαράκας Μπολίβαρ (της… 5ης κατηγορίας) διοργάνωσε φιλικό παιχνίδι προς τιμήν του. Στο οποίο όχι μόνο αυτός ο θρύλος του ποδοσφαίρου της χώρας των “γκαούτσος” παρευρέθη, αλλά… αγωνίστηκε κιόλας!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s