Ο Ακάσι Σιγκανοσούκε

Πόσα ξέρετε για το σούμο; Αυτό το ιδιαίτερα απαιτητικό ιαπωνικό άθλημα πάλης, το τόσο μακρινό απ’ τη δική μας κουλτούρα; Μάλλον λίγα. Σήμερα, λοιπόν, οι Αθλητικές Αναδρομές θα σας παρουσιάσουν μια ιστορική, εξέχουσα μορφή αυτού του πολύ σημαντικού αθλήματος: τον Ακάσι Σιγκανοσούκε.

Η ίδια η ιστορική ύπαρξη αυτού του ανθρώπου, αμφισβητείται. Η ιστορία, όμως, έγραψε ότι αυτός ήταν ο πρώτος γιοκοζούνα! Τι είναι αυτό; Είναι ο ανώτατος τίτλος που μπορεί να έχει ένας αθλητής του σούμο (κάτι σαν τη “μαύρη ζώνη” στο καράτε…).

Ο Ακάσι Σιγκανοσούκε (ιαπωνιστί: 明石 志賀之助) έζησε από το 1600 ως το 1649, περίπου, ενώ στην Ιαπωνία βασίλευε ο Τοκουγκάβα Ιεγιάσου. Είχε ύψος, λένε, 2.58 μέτρα (!!!), ενώ ζύγιζε 184 κιλά.

Δεν είχε όμως καταφέρει να κερδίσει τη φήμη μέχρι το 1624. Τότε, έλαβε μέρος σε ένα τουρνουά στη Γιοτσούγια, στο Τόκιο. Κι όλος ο κόσμος μπόρεσε να δει τις φοβερές του ικανότητες. Έγινε αμέσως ο “σταρ” της διοργάνωσης – ήταν η αρχή των σπουδαίων του κατορθωμάτων.

Δύο αιώνες περίπου μετά το θάνατό του, το 1800, ο μύθος του είχε πια γιγαντωθεί. Είχε γίνει πλέον θρυλικός, αφού οι άθλοι του διαδίδονταν από στόμα σε στόμα. Έτσι, όταν το 1900 ο δωδέκατος γιοκοζούνα, Τζινμάκου Κιουγκόρο, αποφάσισε να φτιάξει την λίστα με όλους τους ως τότε γιοκοζούνα της ιστορίας, έβαλε στην πρώτη θέση τον Ακάσι Σιγκανοσούκε!

Το 1789, βέβαια, ο Τανικάζε Κατζινοσούκε έγινε ο πρώτος “αληθινός” γιοκοζούνα, μιας και απέκτησε μια “ειδική άδεια” ώστε να του απονεμηθεί τούτος ο επίζηλος τίτλος. Στη λίστα όμως ακόμη και σήμερα παραμένει ο φοβερός και τρομερός Σιγκανοσούκε.

Ο Ακάσι Σιγκανοσούκε κατατροπώνει ένα αντίπαλό του (έργο του Τσουκιόκα Γιοσιτόσι)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s