Ο Αλ Έρτερ κατακτά τον κόσμο

Ήταν 15 Οκτωβρίου 1968. Σαν σήμερα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Μεξικού, που έγιναν εκείνη τη χρονιά, ήσαν σ’ εξέλιξη.

Οι αγώνες για το άθλημα της δισκοβολίας είχαν ολοκληρωθεί. Οι κάτοχοι των χρυσού, αργυρού και χάλκινου μεταλλίου, ήταν έτοιμοι ν’ ανέβουν στο βάθρο για να παραλάβουν τα πολύτιμα βραβεία τους.

Αρχικά, ανέβηκε ο (3ος στην κατάταξη) Τσεχοσλοβάκος Λούντβικ Ντάνεκ (επίδοση: 62.92μ.) Κατόπιν, τον ακολούθησε ο (2ος) Γερμανός Λόθαρ Μίλντε (επίδοση: 63.08μ.). Τέλος, τα μεγάφωνα ανακοίνωσαν τον νικητή στο αγώνισμα: με επίδοση 64.78μ., είχε πρωτεύσει ο Αμερικανός Αλ Έρτερ!!!

Η στιγμή είναι μοναδική. Όχι μόνο διότι ο Έρτερ είναι ένας μύθος για τη δισκοβολία. Αλλά, ακριβώς, διότι τη στιγμή που γύρω απ’ το λαιμό του περνούσε το χρυσό μετάλλιο, γινόταν μύθος! Διότι κατακτούσε την τέταρτη συνεχόμενη πρωτιά του στο ίδιο ολυμπιακό αγώνισμα!!!

 

Ο Αλ Έρτερ

 

Μαζί μ’ αυτόν, μόνο ο συμπατριώτης του, Καρλ Λιούις (άλμα εις μήκος) και ο Δανός Πωλ Έλβστρεμ (ιστιοπλοϊα) έχουν κατακτήσει τέσσερα συνεχόμενα χρυσά στο ίδιο αγώνισμα, σ’ ολόκληρη την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων!

Η συλλογή χρυσών είχε ξεκινήσει για τον Έρτερ το 1956 στη Μελβούρνη (επίδοση: 56.36μ.). Ακολούθησε η νίκη του επί ιταλικού εδάφους το 1960 (Ρώμη, επίδοση: 58.43μ.). Η τρίτη του συνεχόμενη επιτυχία ήλθε το 1964, στο Τόκυο (επίδοση: 60.54μ.).

Ο Άλφρεντ Άντολφ Έρτερ Τζούνιορ, όπως ήταν το πλήρες όνομά του, είχε γεννηθεί το 1936 στη Νέα Υόρκη. Πέθανε το 2007, από καρδιακή ανεπάρκεια. Υπήρξε και ζωγράφος, εκτός από ανυπέρβλητος δισκοβόλος.

 

Το ιστορικό τέταρτο χρυσό μετάλλιο του Αλ Έρτερ

 

One comment on “Ο Αλ Έρτερ κατακτά τον κόσμο

  1. Pingback: “Χάλκινος” ο Ρουμπάνης! « To blog ενος Γιωργου…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s