Η κατάρα του Billy Goat

Το 1934, ένα φορτηγό με κατσίκες διέσχιζε ένα πολυσύχναστο δρόμο του Σικάγου. Από την καρότσα του φορτηγού, ένα κατσικάκι έπεσε στο δρόμο, ακριβώς μπροστά από τη Lincoln Tavern, ένα μπαράκι ακριβώς απέναντι από το Στάδιο του Σικάγου.

Ο ιδιοκτήτης του μπαρ είδε το συμβάν. Περιμάζεψε το κατσίκι, το φρόντισε, και του έδωσε το όνομα Μέρφι. Το έκανε μασκότ του μαγαζιού του, το περιέφερε στην πόλη για να αποκτήσει δημοσιότητα, ενώ άλλαξε και το όνομα του μπαρ, από Lincoln Tavern σε Billy Goat Tavern (σ.σ. billy goat = ο τράγος, στα αγγλικά).

Το όνομα του ανθρώπου αυτού ήταν Ουίλλιαμ Σιάνης. Ναι, καλά καταλάβατε! Έλληνας μετανάστης, είχε βρεθεί στις ΗΠΑ το 1912 προερχόμενος (σύμφωνα με ορισμένες πηγές) από τον Παλαιόπυργο Αρκαδίας. Κι έχοντας μέσα του το… ελληνικό δαιμόνιο, κατάφερε ν’ ανελιχθεί. Αγόρασε τη Lincoln Tavern αντί 250 δολαρίων. Και κατάφερε να την κάνει τόσο διάσημη (χάρη και στον… Μέρφι, βέβαια!), που τη δεκαετία του ’40 την επισκέπτονταν δεκάδες επιφανείς προσωπικότητες του Σικάγου.

 

Ο Ουίλλιαμ Σιάνης με τον "Μέρφι" του

 

Πάμε τώρα στους Σικάγο Καμπς (Chicago Cubs). Από τις επιφανέστερες ομάδες μπέιζμπολ των ΗΠΑ, έφτιαξαν μια δυναστεία τίτλων στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Το 1945 συμμετείχαν για τελευταία φορά στο World Series, τον ανώτατο θεσμό του αθλήματος παγκοσμίως. Κι από τότε, δεν ξανακέρδισαν ποτέ κανέναν τίτλο. Σε τι οφειλόταν αυτή η (μακράν μεγαλύτερη όλων στην ιστορία του αμερικανικού μπέιζμπολ) “ανομβρία”; Κάποιοι λένε, στην Κατάρα του Billy Goat!!!

Στις 6 Οκτωβρίου 1945 (σαν χθες), ο Ουίλλιαμ Σιάνης (φανατικός υποστηρικτής των Σικάγο Καμπς), που είχε το παρατσούκλι Billy Goat πια λόγω του Μέρφι, βρέθηκε στο γήπεδο για να παρακολουθήσει το τέταρτο παιχνίδι της σειράς του World Series εκείνης της χρονιάς. Οι Καμπς έπαιζαν με τους Ντιτρόιτ Τάιγκερς.

Ο Σιάνης είχε αγοράσει δύο εισιτήρια: ένα για τον ίδιο, κι ένα για τον… Μέρφι! Μάλιστα, πριν καθήσει το ιδιόμορφο ζεύγος στις θέσεις του, ο Σιάνης είχε κάνει το γύρο του σταδίου, έχοντας φορέσει στην κατσίκα μια στολή που έγραφε “We got Detroit’s Goat” (= “Έχουμε την κατσίκα του Ντιτρόιτ“)! Όταν άρχισε ο αγώνας, όμως, άρχισαν και τα προβλήματα…

Η κατσίκα βρομούσε πολύ. Οι θεατές που βρίσκονταν δίπλα στον Σιάνη άρχισαν να διαμαρτύρονται. Κάλεσαν τους ανθρώπους της ασφάλειας, οι οποίοι είπαν στον ιδιοκτήτη της Billy Goat Tavern να αποχωρήσει από το γήπεδο, μαζί με την κατσίκα του. Παρά τις διαμαρτυρίες του, τελικά κατάφεραν να τον βγάλουν εκτός σταδίου. Κι ο Ουίλλιαμ Σιάνης, τότε, ξεστόμισε τη φοβερή κατάρα:

Που να μην ξανακερδίσουν ποτέ ξανά πρωτάθλημα οι Καμπς!!!

Τότε, όλοι γέλασαν. Έξι δεκαετίες αργότερα, όμως, έχουν πάψει πια να το θεωρούν αστείο. Οι Καμπς όχι μόνο έχασαν εκείνο το World Series από τους Τάιγκερς (4-3 νίκες), αλλά δεν ξαναεμφανίστηκαν ποτέ σε ένα World Series αν και έφτασαν κοντά στο να τα καταφέρουν. Και, βέβαια, δεν ξανακέρδισαν ποτέ κανέναν τίτλο, όπως είπαμε…

Μια άλλη εκδοχή του αστικού τούτου μύθου (ο οποίος προσπαθεί να δώσει μια εξήγηση γι’ αυτή την πρωτοφανή ανικανότητα κατάκτησης τίτλων), λέει ότι οι υπεύθυνοι δεν άφησαν καν τους Σιάνη και Μέρφι να μπουν στο στάδιο, λόγω του ότι δεν επιτρέπονταν ζώα στις εγκαταστάσεις αλλά και λόγω της μυρωδιάς.

Η οικογένεια του Έλληνα μετανάστη, επίσης, ισχυρίζεται ότι ο Σιάνης έστειλε τηλεγράφημα στον ιδιοκτήτη των Καμπς, Φίλιπ Ρίνγκλι, λέγοντάς του: “Θα χάσετε αυτό το World Series και δε θα ξανακερδίσετε ποτέ κανένα άλλο, γιατί προσβάλλατε την κατσίκα μου“.

 

Ο Σιάνης διαμαρτύρεται έξω απ' το γήπεδο των Καμπς

 

Άλλοι επίσης λένε ότι ο Σιάνης ευχήθηκε να μην ξαναπαιχτεί ποτέ παιχνίδι για το World Series στο γήπεδο των Καμπς, δίνοντας μια άλλη μορφή στην ίδια την κατάρα. Όπως και να ‘χει, 40 χρόνια μετά το θάνατο του Σιάνη (1970), η “κατάρα” ακόμα στοιχειώνει τους Καμπς.

Η Billy Boat Tavern ανήκει σήμερα στον ανιψιό του Ουίλλιαμ Σιάνη, Σαμ. Και μάλλον κανείς οπαδός των Σικάγο Καμπς δεν πατά το πόδι του εκεί μέσα… Και, σας υπενθυμίζουμε, η κατσίκα λεγόταν… Μέρφι!!!

Webography

Advertisements

One comment on “Η κατάρα του Billy Goat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s