Ο Μάικ Στεργιάδης και το ελληνικό μπάσκετ

Διανύουμε περίοδο Μουντομπάσκετ, με τη συμμετοχή βέβαια και της Εθνικής μας. Το σημερινό αφιέρωμα των Αθλητικών Αναδρομών, λοιπόν, θα σας παρουσιάσει το πορτρέτο ενός ανθρώπου που έπαιξε ένα πολύ ξεχωριστό ρόλο στην ελληνική μπασκετική ιστορία!

Το μπάσκετ στη χώρα μας είναι παλιά υπόθεση. Το 1918, η Χριστιανική Αδελφότητα Νέων (γνωστότερη ως «Χ.Α.Ν.», αφού με τούτο το όνομα έγραψε τη δική της αθλητική ιστορία στον τόπο) ήταν που πρωτόπαιξε μερικά παιχνίδια μπάσκετ, μαζί με τον «οίκο του στρατιώτη». Τις γενικές οδηγίες, όμως, μεταξύ άλλων λίγων φανατικών μπασκετόφιλων, τις είχε ένας πολύ συγκεκριμένος άνθρωπος: ο Μάικ Στεργιάδης.

Ο άνθρωπος αυτός γεννήθηκε το 1909, και είχε ένα σπάνιο προνόμιο, ως φοιτητής στις ΗΠΑ: σπούδασε, έχοντας για δάσκαλό του τον (πρώην πάστορα και κατόπιν) γυμναστή Τζέιμς Νέισμιθ. Ποιος είναι ο τελευταίος; Είναι ο Καναδός που, μια κρύα νύχτα του χειμώνα, στο Σπρίνγκφιλντ των ΗΠΑ, επειδή δε μπορούσε να γυμνάσει τους παίκτες του έξω, έψαχνε ένα παιχνίδι που να γύμναζε αρκετά και σε κλειστό χώρο. Ψάχνοντας, σε μια στιγμή, πέταξε ένα τσαλακωμένο χαρτί στα σκουπίδια: πήρε απ’ αυτό έμπνευση, και έτσι γεννήθηκε το άθλημα που λατρεύεται σήμερα σ’ όλο τον κόσμο: το μπάσκετ!

Ο Στεργιάδης, όταν γύρισε στην Ελλάδα, σύστησε το άθλημα στους συμπατριώτες του: αναποδογύρισε δύο καρέκλες, τις στερέωσε σε δύο αντικριστούς στύλους, και έφερε μια μπάλα ποδοσφαίρου! Έτσι παίχτηκε το πρώτο παιχνίδι μπάσκετ στη χώρα μας!

Η μεγαλύτερη τιμή, όμως, για τον Μάικ Στεργιάδη, θα ερχόταν κάμποσα χρόνια αργότερα. Ο ΣΕΓΑΣ, που τότε είχε υπό την αιγίδα του το μπάσκετ, τού ανέθεσε τη συγκρότηση, και επίσημα πια, της Εθνικής μας ομάδας!!! Μ’ αυτόν ακριβώς τον τρόπο, ο Μάικ Στεργιάδης έγινε ο πρώτος προπονητής στην επίσημη ιστορία της «επίσημης αγαπημένης» μας. Όλα αυτά, στα 1936.

Εκείνη την εποχή, ο Πανελλήνιος, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο Ηρακλής, δέσποζαν στο χώρο του ελληνικού μπάσκετ. Επόμενο ήταν, λοιπόν, ο Στεργιάδης να στηριχθεί στους δικούς τους παίκτες για να οικοδομήσει την πρώτη επίσημη «γαλανόλευκη» αποστολή. Και τι αντίπαλος, κιόλας! Η Τουρκία! 14 χρόνια πριν, ο Κεμάλ και οι στρατιώτες του έδιωχναν για πάντα από τη Μικρά Ασία τους Έλληνες. Οι δύο χώρες όμως πια ανοικοδομούσαν τις σχέσεις τους. Ένας τρόπος για να επιτύχουν αυτό το τελευταίο, ήταν κι ο αθλητισμός. Οι δύο ομάδες λοιπόν κανόνισαν να αναμετρηθούν στο «Μπέγογλου Χαλκεβί Σπορ Σαλονοντά» (που είχε και παρκέ!), στην Κωνσταντινούπολη.

Το ματς έγινε την 25η Ιουλίου 1936, αφού η ομάδα μας έφθασε με πλοίο στην Πόλη. Το ημίχρονο, έληξε 13-4, και τελείωσε με 49-12 υπέρ των Τούρκων.

Άλκης Αγγέλου (Πανεπιστήμιο Αθηνών – 4 πόντοι), Αντώνιος Σκυλογιάννης (Πανελλήνιος – 4 πόντοι), Γεώργιος Σαπουντζάκης (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Θεοχάρης Αμαραντίδης (Πειραϊκός – 2 πόντοι), Γιάννης Ναννές (Ηρακλής – 2 πόντοι), Βασί­λειος Βάσης (Πανιώνιος), Νικόλαος Κουτσαλέξης (Πανεπιστήμιο Αθηνών), και Φί­λιππος Μπαχώμης (Πανεπιστήμιο Αθηνών, αρχηγός), ήταν η αποστολή της Εθνικής μας στο ματς με τους Τούρκους. Η ήττα, βέβαια, βαριά. Ο Μάικ Στεργιάδης, όμως, δεν ανησύχησε και τόσο, αφού αυτό το ματς στην Πόλη ήταν το πρώτο και τελευταίο του ως ομοσπονδιακού προπονητή!

Η Εθνική επανεμφανίστηκε τέσσερα χρόνια μετά, στο Κάιρο, με αντίπαλο τους Αιγύπτιους (νέα ήττα, 35-60 αυτή τη φορά).

Όπως και να ΄χει, όμως, η συμβολή του Μάικ Στεργιάδη στην εδραίωση και διάδοση του μπάσκετ στη χώρα μας, αναγνωρίζεται ως τα σήμερα ως πολύ σπουδαία.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s