Τα σκόρπια…

Το δωμάτιο, πνιγηρό. Είναι τόσο ζεστό, που ώρες ώρες όταν αναπνέεις μοιάζει σα να καταπίνεις μπουκιές βρεγμένο βαμβάκι…

Ανοίγω το παράθυρο. Ένα απ’ τα καλά που έχει το καλοκαίρι, είναι ότι η συνύπαρξη με τη ζέστη σε κάνει να συνυπάρχεις αναγκαστικά και με τους γείτονες, που ανοίγουν κι εκείνοι τα παράθυρά τους. Κι οι ζωές τους, ξεχύνονται στο δρόμο.

Αλλού, ακούς την τελευταία σκυλο-επιτυχία και κάποιους να τη χορεύουν μεθυσμένοι. Σε άλλο διαμέρισμα, κάποιοι έχουν μια σημαντική διαφωνία (“Τι λες ρε μαλάκα, επειδή νικήσατε την Ίντερ θα πάρετε και Τσάμπιονς Λιγκ;“). Παραπέρα, κάποια κοπέλα αποδεικνύεται θρήσκα (“Θεέ μου! Θεέ μου! Πιο γρήγορα! Πιο γρήγορα! Αααα! Ναιιι!“)… Ένας άλλος στο απέναντι σπίτι έχει βάλει την τηλεόραση στο τέρμα, βλέπει ένα “τηλεγλέντι” – αντί να βγει να γλεντήσει ο ίδιος, κοιτά άλλους να γλεντάνε για πάρτη του. Ποιος ξέρει, να ‘χει άραγε φίλους για να βγει;

Κάτσε, άκου και δες. Θα εκπλαγείς. Τηλέφωνα απεγνωσμένα (που λέει και το τραγούδι), ιδρωμένοι άνθρωποι καπνίζουν στο παράθυρο, μικρές μικρές οικογένειες και παρέες τα πίνουν στα μπαλκόνια με τις σίτες γύρω γύρω, κάποιοι αψηφούν τη ζέστη και αγκαλιάζονται, χοροπηδάνε, βρυχώνται (έβαλε γκολ ο Ολυμπιακός). Οι ιστορίες του καθένα μας στα μπαλκόνια…

Πιστεύω ότι είναι καλό το καλοκαίρι. Πιο καλό από το χειμώνα. Σε κάνει να θες να πετάς από πάνω σου: ρούχα, σκέψεις, έγνοιες. Το μόνο που θες είναι να πας για μπάνιο, να ξεχαστείς. Ο χειμώνας είναι κομματάκι βαρύς, κάνει τους ανθρώπους να κλείνονται στα ρούχα τους και τον εαυτό τους. Το καλοκαίρι τους κάνει να θέλουν να βγουν έξω, να μιλήσουν πιο πολύ, να ερωτευτούν πιο πολύ, να κάνουν πιο πολλά… Όλοι το καλοκαίρι περιμένουν.

Κι αυτό, άψυχο και άκαρδο, περνάει. Πάντα το καλοκαίρι περνάει πιο γρήγορα από το χειμώνα: νόμος αυτό. Απ’ όταν ήμασταν στο σχολείο, και εις τους αιώνας των αιώνων. Τα καλοκαίρια είναι για να περνάνε γρήγορα.

Κι εσύ μένεις πίσω, να κοιτάς και ν’ ακούς από το παράθυρό σου, σκεφτόμενος ίσως γιατί άφησες κι αυτό το καλοκαίρι να περάσει έτσι, ή γιατί δεν πήρες ακόμα τηλέφωνο εκείνη τη γκόμενα που γνώρισες στην Ίο (καλή ήταν), ή γιατί δεν κανόνισες να πας φέτος διακοπές με κανέναν, ή πώς σου τα μαγείρεψαν έτσι στη δουλειά και σε κράτησαν τόσο πολύ στην πόλη, και άλλα πολλά.

Καλοκαίρι. Η πιο όμορφη εποχή.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s