Ο θρύλος, Αντόνιο Καρμπαχάλ

19 Ιουλίου 1966. Το Μεξικό παίζει με την Ουρουγουάη, τελευταία αγωνιστική του πρώτου ομίλου στο Μουντιάλ της Αγγλίας.

Ο προπονητής του Μεξικού, Ιγνάσιο Κάμπος, είχε βάλει τον γκολκίπερ Καλδερόν βασικό στα δύο προηγούμενα ματς της ομάδας (1-1 με Γαλλία, 0-2 από Αγγλία). Στον τρίτο όμως εκείνο αγώνα των Μεξικανών, η θέση κάτω απ’ τα δοκάρια δεν ανήκε σε κανέναν άλλο, παρά μόνο στον Αντόνιο Καρμπαχάλ.

Μυθικός. Αυτή η λέξη ταιριάζει για να περιγράψει το Μεξικανό πορτιέρο. Στο ματς με την Ουρουγουάη, όπου έπαιξε βασικός και κράτησε το μηδέν στην εστία του, ο Αντόνιο Καρμπαχάλ συμπλήρωσε πέντε συμμετοχές σε τελική φάση Μουντιάλ: τις περισσότερες από κάθε άλλον παίκτη στην ιστορία του ποδοσφαίρου (ως τότε)!

O Αντόνιο Καρμπαχάλ

Γεννημένος το 1928 στην Πόλη του Μεξικού, απέκτησε φήμη και δημοτικότητα ξεκινώντας στα 20 του μια λαμπρή διεθνή καριέρα. Το 1948 έπαιξε με το Μεξικό στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου (πρώτη συμμετοχή εναντίον της Σουηδίας, ήττα 3-5), και σε Μουντιάλ πρωτοεμφανίστηκε το 1950, στα βραζιλιάνικα γήπεδα (Βραζιλία-Μεξικό 4-0).

Έπαιξε στα Μουντιάλ του 1950, του 1954, του 1958, του 1962 και του 1966. Για 98 παιχνίδια, υπερασπίστηκε με την κλάση του τα εθνικά δοκάρια. Κι είχε αλήθεια μπόλικη δουλειά – ας μην ξεχνάμε ότι η εθνική Μεξικού είναι η ομάδα με τις περισσότερες… ήττες στην ιστορία όλων των Μουντιάλ!

Το 1998, ο Γερμανός Λόταρ Ματέους ισοφάρισε το ρεκόρ του Καρμπαχάλ: έπαιξε σ’ όλα τα Μουντιάλ απ’ το 1982 ως το 1998, πάλι πέντε τον αριθμό! Οι δυό τους πια μοιράζονται αυτό το σπάνιο επίτευγμα. Θα υπάρξει άραγε κάποιος να το ισοφαρίσει ή να το… σπάσει;

Μετά τη λήξη της καριέρας του, ο Καρμπαχάλ έγινε και προπονητής σε διάφορες μεξικανικές ομάδες. Το παρατσούκλι που τον συνοδεύει όλα αυτά τα χρόνια, είναι El Cinco Copas (ελεύθερα, Ο Κύριος Πέντε Μουντιάλ), λόγω φυσικά των πέντε «μουντιαλικών» συμμετοχών του.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s