Το κρίκετ στην Ελλάδα

Στις Αθλητικές Αναδρομές μας αρέσει να ανιχνεύουμε την ιστορία διαφόρων αθλημάτων στη χώρα μας. Είναι εύκολο να μιλήσουμε για τα λαοφιλή αθλήματα (ποδόσφαιρο, μπάσκετ). Τι γίνεται όμως με τα low profile σπορ στη χώρα; Ένα απ’ αυτά είναι το κρίκετ! Την ιστορία αυτού του παιχνιδιού στη χώρα μας θα αναζητήσουμε σήμερα!!!

Αυτό το σπορ των έντεκα αθλητών ανά ομάδα, που χρησιμοποιούν ρόπαλα και μικρές σφαίρες, γεννήθηκε στην Αγγλία (τι είδηση!). Επόμενο είναι, λοιπόν, να παίζεται εκεί, μα και στις χώρες όπου οι Άγγλοι εγκαταστάθηκαν στο πέρασμα των αιώνων. Μια απ’ αυτές είναι και η Κέρκυρα. Εκεί γεννήθηκε το «ελληνικό» κρίκετ.

Παίζοντας κρίκετ στην Κέρκυρα...

Συγκεκριμένα, στις 23 Απριλίου του 1823, οι κάτοικοι του νησιού είδαν με περιέργεια τους Αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού της Βρετανίας (που τότε είχε υπό την κατοχή της την Κέρκυρα) να παίζουν ένα πολύπλοκο παιχνίδι με ρόπαλα και μικρές σφαίρες. Ο ήρεμος, ψυχαγωγικός χαρακτήρας του παιχνιδιού, έθελξε αμέσως. Οι Έλληνες θέλησαν να μάθουν, και οι Άγγλοι προθυμοποιήθηκαν να το διδάξουν.

Μέσα στα επόμενα 12 χρόνια, μέχρι και ομάδες ιδρύθηκαν στην Κέρκυρα! Οι «Μικροί» (που αποτελούνταν από παίκτες κατώτερης και μεσαίας κοινωνικής επιφάνειας) και οι «Μεγάλοι» (με παίκτες απ’ τα υψηλά κοινωνικά στρώματα). Σκοπός ήταν να παίζουν με αντιπάλους ομάδες Βρετανών. Το 1864, όμως, το νησί των Φαιάκων ενσωματώνεται στην Ελλάδα. Οι Βρετανοί έφυγαν. Όχι και το κρίκετ, όμως!

Άμα τη φυγή των Άγγλων, ιδρύθηκαν κι άλλες ομάδες. Η «Εταιρεία Γκογκάκης» και το «Σωματείο Καμπίτσης». Το 1893, λόγω λειψανδρίας, οι δύο σύλλογοι συγχωνεύονται: δημιουργείται ο Κερκυραϊκός Γυμναστικός Σύλλογος. Παμπάλαιο σωματείο, όπως αντιλαμβάνεται κανείς, αντιμετώπιζε σε αγώνες τα πληρώματα των βρετανικών πλοίων που, ως επισκέπτες πια, έδεναν στην Κέρκυρα.

Η ίδρυση πολλών συλλόγων κρίκετ είναι ραγδαία προπολεμικά. Αρχικά, ο Εργατικός (1923). Ακολουθεί ο Γ.Σ.Κ. Βύρων (1925), η ομάδα των αριστοκρατών, με το όνομά της να αποτιεί φόρο τιμής στον φιλέλληνα Άγγλο ποιητή. Το 1932, η ίδια η πριγκίπισσα της Ουαλίας είδε αγώνες κρίκετ καθισμένη στο πολεμικό Queen Elizabeth, περιστοιχισμένη από… 45 άλλα πλοία του Βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος δε σκότωσε το κρίκετ. Τουναντίον. Το άθλημα επέζησε. Όχι μόνο λόγω της θέλησης των κατοίκων, στην ψυχοσύνθεση των οποίων πια είχε γίνει βίωμα, μα και λόγω της «διαφήμισης» που έκαναν στο κερκυραϊκό κρίκετ τα βρετανικά ΜΜΕ. Πολλές ομάδες έκτοτε επισκέφτηκαν το νησί για να αγωνιστούν εκεί: οι Eton Ramblers, οι Cricketer XI, οι παλιοί Wellingtonians, οι Lord Taverners. Η επίσκεψη αγγλικών ομάδων στην Κέρκυρα για αγώνες συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια, ιδίως όταν το Λονδίνο συνδέθηκε και αεροπορικά με την Κέρκυρα (1966). Αυτή η σύνδεση έκανε μεγάλο καλό στο ελληνικό κρίκετ.

Ιστορική παραμένει ως σήμερα η χρονολογία 1966: τότε, η «εθνική» μας ομάδα κρίκετ φιλοξενήθηκε στην Αγγλία κι έδωσε αγώνες στο εξωτερικό, για παρθενική φορά! Δεν ήταν μόνο οι Άγγλοι, δηλαδή, πια, που έρχονταν εδώ: πλέον ίσχυε και το αντίστροφο, συνήθεια που ενισχύθηκε τα επόμενα χρόνια με πολλές δικές μας ομάδες να συμμετέχουν σε τουρνουά στην Αγγλία.

Η Εθνική μας ομάδα κρίκετ (2008)

Το 1970, ο Σ.Ε.Γ.Α.Σ. αγκαλιάζει το κρίκετ. Κυρίως, λόγω της δράσης δύο ανθρώπων που λάτρευαν το άθλημα, του Παπίγκη και του Στεφανίδη.

Παράλληλα, νέες ομάδες ιδρύονται: 1976, ο Α.Ο. Φαίαξ, 1980, αναβιώνει ο παλιός Εργατικός. Το 1993 ιδρύθηκε ο Α.Ο.Κ. Αχιλλέας κι ο Α.Ο.Κ. Κέρκυρα.

Χρειαζόταν όμως μια Ομοσπονδία, όπως σ’ όλα τ’ άλλα αθλήματα. Ιδρύθηκε κι αυτή, λίγο αργά βέβαια, το 1996. Στη δύναμή της υπάγονται εικοσιένα (21) σωματεία: 13 στην Κέρκυρα, 6 στην Αθήνα, και δύο στα Ιωάννινα. Γίνεται βέβαια προσπάθεια να επεκταθεί το κρίκετ και αλλού στη χώρα μας, όπως Κεφαλλονιά, Μέτσοβο, Χίο, Ζάκυνθο. Είναι η μοναδική Ομοσπονδία που δεν εδρεύει στην Αθήνα!

Ιδού κάποιες ελληνικές ομάδες κρίκετ: Άτλας, Θινάλη (Κέρκυρα), Φαέθων Βριλησσίων, Αλκίνοος, Δίας, Ιάσων (Αθήνα).

Στη χώρα μας διεξάγεται πρωτάθλημα indoor (κλειστού χώρου) και outdoor (ανοικτού χώρου). Υπάρχουν επίσης πρωταθλήματα πολλών ηλικιακών ομάδων, ανδρών και γυναικών.

Την Κέρκυρα κάθε χρόνο επισκέπτονται πλήθος ξένων ομάδων οι οποίες έρχονται κατά αποκλειστικότητα για να παίξουν κρίκετ. Αξιοσημείωτο γεγονός αποτελεί η επίσκεψη της Αγγλικής ομάδας Λόρδων της Lost Μarbles και η ομάδα της British Airways η οποία επισκέπτεται κάθε χρόνο την Κέρκυρα εδώ και 40 χρόνια.

Το ελληνικό κρίκετ προβάλλεται παντού, είτε εντός των συνόρων, είτε εκτός.

Η Εθνική μας ομάδα προβιβάστηκε στην Δ’ Κατηγορία της Ευρώπης κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το Σεπτέμβριο του 2009, αφού κατέκτησε τον τίτλο! Οι αγώνες έγιναν στην Κέρκυρα.

Τέλος, μια μικρή μνεία στον ιστορικό χώρο όπου πρωτοπαίχτηκε το κρίκετ στην Ελλάδα, και που παίζεται ως σήμερα: το γήπεδο της Εσπιανάδας, στην Κέρκυρα.

To γήπεδο της Εσπιανάδας

Είναι το μοναδικό γήπεδο του κόσμου που έχει ανακηρυχθεί μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς, από την UNESCO! Σήμερα, βέβαια, μέρος του χρησίμευε ως… πάρκινγκ αυτοκινήτων… Θα ζήσει όμως ξανά μεγάλες πιένες, αφού την Κυριακή 9 Μαΐου 2010 ξεκίνησε εκεί το Φεστιβάλ Κρίκετ, που θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο.

Άλλα γήπεδα κρίκετ στην Ελλάδα: στη Μαρίνα Γουβιών, και δύο σύγχρονα γήπεδα στο Λιβάδι Ρόπα. Στην Κέρκυρα, όλα αυτά.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s