Ο πρώτος αγώνας της εθνικής Ελλάδος βόλλεϋ

Δράττοντας την ευκαιρία, τώρα που το βόλεϊ είναι στην επικαιρότητα (λόγω του χθεσινού τελικού της Α1), οι Αθλητικές Αναδρομές του blog θα μιλήσουν για το άθλημα αυτό. Και, μάλιστα, για μια ημερομηνία κι ένα συμβάν πολύ σημαντικά, στην ιστορία του σπορ στην Ελλάδα.

Το βόλεϊ έχει τη δική του ιστορία στη χώρα μας. Και είναι μακρά. Αν και η ημερομηνία που αυτό «συστήθηκε» στον ελληνικό χώρο είναι «αποφράδα»: το 1922, ο Αναστάσιος Λευκαδίτης δίδαξε το άθλημα στους Έλληνες φιλάθλους, όντας τότε γυμναστής του Πανελληνίου Γ.Σ. (ενός από τα ιστορικότερα σωματεία της Ελλάδας).

Παρόλο που στον ελληνικό χώρο ξεκίνησαν και διεξάγονταν πρωταθλήματα σχεδόν αμέσως μετά την είσοδο του βόλεϊ στη χώρα (1925, ανδρών – 1926, γυναικών), η Ελλάδα άργησε να μπει στους κόλπους του παγκόσμιου βόλεϊ. Μόλις το 1949 η πατρίδα μας έγινε μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας του βόλεϊ! Και, τρία χρόνια αργότερα, συγκροτήθηκε, για πρώτη φορά στην ιστορία, η εθνική μας ομάδα της «πετοσφαίρισης» (έτσι αποδίδεται ο όρος «volley-ball», ελληνιστί). Χρειαστήκαμε αυτή τη μικρή εισαγωγή, την απαραίτητη όμως, για να εισέλθουμε στο θέμα μας, που είναι ακριβώς αυτό: η συγκρότηση και ο πρώτος αγώνας της ιστορίας της εθνικής μας ομάδας του βόλεϊ!!!

Οφείλουμε επίσης να αναφέρουμε ότι δεν υπήρχε τότε ελληνική ομοσπονδία βόλεϊ, υπεύθυνη για το άθλημα, όπως σήμερα. Το σπορ, τότε ακόμα, τελούσε υπό την αιγίδα του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. (Σύνδεσμος Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Σωματείων). Αυτός ήταν υπεύθυνος για τη διεξαγωγή των πρωταθλημάτων και γενικά, όλων των διοργανώσεων. Κι αυτός ήταν που αποφάσισε και τη συγκρότηση της εθνικής μας, για πρώτη φορά.

Προπονητές της εθνικής μας, λοιπόν, ήταν ο Γιάννης Λεβαντίνος και ο Κώστας Νιάτας. Κι έπρεπε να βρουν και ένα ρόστερ για την εθνική, αφού είχε αποφασιστεί να γίνει και ο πρώτος αγώνας της ομάδας: αντίπαλος θα ήταν η Γαλλία, στο Παρίσι! Για το παιχνίδι με τους Γάλλους, λοιπόν, το δίδυμο των προπονητών μας κάλεσε τους εξής παίκτες: Λαζαρίδης Γιάννης, Λαζαρίδης Νίκος (σ.σ. αδέλφια), Λάμπρου Γιάννης, Αναγνωστόπουλος Διονύσης, Σπυρίδων Δημήτρης, Πάτρας Κώστας, Γιαταγάνας Κωνσταντίνος, Ευταξίας Βασίλης, και Καροτσέρης Γιώργος.

Η εθνική μας μετέβη στο Παρίσι, και αντιμετώπισε τους «τρικολόρ» την πρώτη Ιανουαρίου του 1952. Οι Γάλλοι ήταν υπερδύναμη, τότε, στο βόλεϊ – στην ήπειρό μας τουλάχιστον. Είχαν καταταγεί δεύτεροι στο (πρώτο στην ιστορία) ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 1948 στη Ρώμη (πίσω απ’ τους Ολλανδούς), και τρίτοι το 1951, πίσω από Ε.Σ.Σ.Δ. και Βουλγαρία, στη διοργάνωση που φιλοξένησαν οι ίδιοι στο Παρίσι. Η αποστολή της «πρωτάρας» Εθνικής μας, που δεν είχε δώσει ποτέ της αγώνα πρωτύτερα στην ιστορία της, ήταν πολύ δύσκολη.

Κι όμως, η Εθνική μας διέψευσε όλα τα προγνωστικά. Έχασε, μεν, αλλά αφ’ ενός με το «τιμητικό» 3-1 σετ, και αφ’ ετέρου ύστερα από αξιόλογη μάχη!

Το πρώτο σετ κερδίθηκε στο… τάι-μπρέικ από τους Γάλλους, με 16-14! Η Ελλάδα δε θα παραδινόταν έτσι εύκολα, και το διασαφήνισε πειστικότατα όταν κέρδισε το δεύτερο σετ, 15-11, ισοφαρίζοντας σε 1-1 τα σετ! Κάπου εκεί, όμως, η Εθνική μας στερούνταν αυτού που είχαν οι Γάλλοι: πείρας. Το τρίτο σετ έληξε 15-4 για τους «τρικολόρ», δείγμα του ότι οι διεθνείς μας δεν είχαν ίσως και δυνάμεις για να ακολουθήσουν τον δυνατό ρυθμό των γηπεδούχων. Το παιχνίδι τελείωσε με τη λήξη του επόμενου σετ: οι διεθνείς μας, παρότι κυνήγησαν τις τελευταίες ελπίδες τους για κάτι καλό, δεν άντεξαν. Με το 15-11 του τέταρτου σετ, οι Γάλλοι είχαν πάρει τη νίκη.

Στους διακριθέντες της ομάδας μας είχαμε τους Σπυρίδωνα, Λαζαρίδη και Πάτρα. Οι Γάλλοι, μετά από την μαχητική εμφάνιση της «γαλανόλευκης», αναγκάστηκαν μάλιστα να της… πλέξουν και το εγκώμιο: «Οι Έλληνες παίκτες εξέπληξαν με το θαυμάσιο μπρίο, την ευφυΐα και την τέχνη τους», έγραψε ο France Tireur (= ελεύθερος σκοπευτής, γαλλιστί)! Οι εντυπώσεις ανήκαν στην εθνική μας! Όχι κι άσχημα για πρώτη φορά, έτσι;

Τρεις δεκαετίες αργότερα, η εθνική μας του βόλεϊ θα κατέγραφε τη μεγαλύτερη στιγμή στην ιστορία της, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γάνδης, το 1987. Πήρε το χάλκινο μετάλλιο (3-2 τους Σουηδούς, στο «μικρό τελικό»)!!!

3 comments on “Ο πρώτος αγώνας της εθνικής Ελλάδος βόλλεϋ

  1. “Το βόλεϊ έχει τη δική του ιστορία στη χώρα μας. Και είναι μακρά.”
    Οι πληροφορίες για τον 1ο φιλικό αγώνα που έχουμε μας πάνε πίσω στην Ομηρική Οδύσσεια και στο πανέμορφο νησί των Φαιάκων, την Κέρκυρα. Εκεί λοιπόν η πριγκίπισσα Ναυσικά μαζί με τις δούλες της διεξήγαγε στην παραλία αυτό που αποκαλούμε σήμερα volley….πόσο μάλλον το beach volley! 😉 😛

  2. Ναι, αυτό είναι beach volley, όμως.
    Εγώ αναφέρθηκα στο βόλλεϋ το “κανονικό”! Χαχα! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s