Ζοσέ και Χουάν-Αντόνιο

Η Ιβηρική χερσόνησος έχει την τιμητική της σήμερα.

Ο Ζοσέ Μουρίνιο είναι μετρ στο να σπάει τα νεύρα. Όχι μόνο των τηλεθεατών και των συνομιλητών του με τις προκλητικές του τοποθετήσεις, αλλά και των αντίπαλων προπονητών. Αυτή η τελευταία του ιδιότητα είναι που του ‘δωσε τη φήμη. Έτσι και χθες: έσπασε τα νεύρα του Γουαρδιόλα, αφού τίποτα δε βγήκε στον Καταλανό κόουτς. Κι αυτό, οφειλόταν στο στήσιμο, της Ίντερ, του “επαγγελματία εκνευριστή” Ζοσέ Μουρίνιο. Όσο και αν λατρεύουν να μισούν αυτόν τον τύπο, ας παραδεχθούν όλοι: είναι μάστερ.

Χώρια που, το να προκαλεί διαρκώς τους πάντες και τα πάντα μ’ όσα λέει, στρέφει τα πυρά όλων πάνω του, και αφήνει τους παίκτες της εκάστοτε ομάδας του να δουλέψουν ανενόχλητοι…

Είδα και την είδηση για τον Χουάν Αντόνιο Σ’άμαρανκ. Απεβίωσε ο άνθρωπος που, ψελλίζοντας “Athens…”, έστειλε τη χώρα στα ουράνια της αθλητικής ευωχίας: μόλις μας είχε αναθέσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004! Γι’ αυτό και τον θυμόμαστε όλοι με θετικές μνήμες.

Εγώ, κρατάω την κατά Εντουάρντο Γκαλεάνο εκδοχή του Σάμαρανκ: “Ο Σάμαρανκ, στο καθεστώς του Φράνκο στην Ισπανία, ήταν από εκείνους τους ανθρώπους με το γαλάζιο πουκάμισο και την προτεταμένη παλάμη“…

Ας πάψουμε να πιστεύουμε πλέον στο πασίγνωστο “ο νεκρός δεδικαίωται”: ο θάνατος δεν ακυρώνει όλα όσα έκανε ο καθείς στη ζωή του. Και, για να επιστρατεύσω άλλο ένα γνωστό και αγαπημένο, τον Αργεντίνο Quino, δημιουργό της Μαφάλντα, θα πω: “Είναι νόμος της φύσης. Κανείς δε μπορεί να ζυμώσει μια περιουσία, δίχως πρώτα να κάνει αλεύρι τους γύρω του“.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s