Οι άμπαλοι

Το 1999, ο Ζαν-Μαρί Μπρομ και ο Ζακ Περελμάν, δύο Γάλλοι κοινωνιολόγοι και ιστορικοί, έγραψαν ένα βιβλίο, με τίτλο Ποδόσφαιρο-Μια συγκινησιακή πανούκλα, Πλανήτης των πιθήκων, Γιορτή των ζώων. Κυκλοφόρησε και στις χώρες μας, απ’ τις εκδόσεις “Μαύρη Λίστα”.

Μέσα στο βιβλίο τους, αυτοί οι δύο τύποι οικτίρουν το ποδόσφαιρο, το εξισώνουν με τα πιο χαμηλά ένστικτα του ανθρώπου, το εξοβελίζουν, με τις απόψεις τους, στο πυρ το εξώτερον. Παράλληλα, το τοποθετούν στις εσχατιές της ανθρώπινης δραστηριότητας, και γενικά δείχνουν σ’ όλο το βιβλίο τους πόσο το μισούν.

Μέσα σ’ όλα, γράφουν και το εξής: “Σ’ όλο τον πλανήτη, δισεκατομμύρια ντρίμπλες γίνονται κάθε μέρα, σε χιλιάδες αγώνες. Καμία απ’ αυτές όμως δε δημιουργεί μνήμη“.

Για να ‘χεις μνήμη, όμως, πρέπει να ‘χεις και μυαλό ανώτερο από της… αμοιβάδας, όπως σωστά γράφουν οι Ν. Μπογιόπουλος και Δ. Μηλάκας, στο δικό τους βιβλίο (Ποδόσφαιρο-Μια θρησκεία χωρίς απίστους, εκδόσεις Λιβάνη, 2005), επεξεργαζόμενοι όσα λένε οι Περελμάν-Μπρομ. Πώς να εξηγήσεις σ’ αυτούς τους δύο άμπαλους Γάλλους, ότι εμφανίσεις και ντρίμπλες και γκολ σαν τα χθεσινά του Λιονέλ Μέσσι, απέναντι στην Άρσεναλ στο Καμπ Νου, όπου σκόραρε μόνος του τέσσερα γκολ και έδωσε τη νίκη στη Μπάρτσα με 4-1, δε δημιουργούν απλώς μνήμη.

Μέσσι - Άρσεναλ 4-1

Δημιουργούν μνήμη απ’ το μέλλον…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s