Καμπίντα όιλ

Η Αγκόλα, στα νοτιοκεντρικά της αφρικανικής ηπείρου, αποτίναξε τον πορτογαλικό ζυγό το 1975, μετά από 400 χρόνια υποτέλειας. Και, το πρώτο παιχνίδι της ιστορίας της σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, το 2006 στα γερμανικά γήπεδα, έμελλε να το δώσει εναντίον της Πορτογαλίας… Οι άποικοι κέρδισαν 1-0 τους πρώην δούλους τους.

Αλλά αυτό είναι άσχετο με το θέμα μας. Αν κι έχουν κάτι κοινό: το ποδόσφαιρο!

Μια από τις επαρχίες που συγκροτούν το κράτος της Αγκόλα, είναι και εκείνη της Καμπίντα. Η επαρχία της Καμπίντα είναι ένα exclave: κομμάτι γης, δηλαδή, που ναι μεν ανήκει στην Αγκόλα, αλλά περιβάλλεται από ξένο κράτος! Δε συνορεύει με τη χώρα που ανήκει, εν ολίγοις. Και όντως, περιβάλλεται από το Κονγκό.

Χάρτης της Αγκόλα και της Καμπίντα (πάνω αριστερά)

Στο έδαφός της, λοιπόν, αποφασίστηκε να γίνουν τα παιχνίδια του 2ου γκρουπ του Κόπα Άφρικα 2010. Κι όπως είδατε και στο προηγούμενο post μου, οι Τογκολέζοι διεθνείς υπέστησαν την επίθεση ανταρτών του FLEC (Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Καμπίντα). Οι άνθρωποι αυτοί ζητούν την ανεξαρτησία τους. Και πήραν τα όπλα για να τη διεκδικήσουν. Το 2006 συμφώνησαν κατάπαυση του πυρός με την αγκολανή κυβέρνηση. Πολλοί όμως εντός κι εκτός Καμπίντα συνεχίζουν τον πόλεμο.

Τι είναι, λοιπόν; Νέα Παλαιστίνη; Νέο Κουρδιστάν; Κοιτώντας τη χθεσινή είδηση για την οριστική αποχώρηση του Τόγκο από το Κόπα Άφρικα 2010, είπα να δω δυό-τρία πράγματα για την περιοχή.

Η Αγκόλα, παράγει πετρέλαιο. Σημαντικές ποσότητες. Τα στατιστικά λένε ότι είναι η δεύτερη υποσαχάρια αφρικανική χώρα σε παραγωγή πετρελαίου (και διαμαντιών). Μάλιστα, ο κύριος προμηθευτής των Κινέζων σε πετρέλαιο, λένε τα ρεπορτάζ, είναι η Αγκόλα.

Και το τελικό “κλου”: το 65% των αγκολανών αποθεμάτων πετρελαίου, προέρχεται από την επαρχία της Καμπίντα. Αυτή για την οποία μάχονται οι guerillas του Απελευθερωτικού Μετώπου. Ξέρω ΄γω, μήπως τα κίνητρα αυτών δεν είναι και τόσο αγαθά και ευγενή;

Αγαθός και ευγενής, βέβαια, δεν ήταν και ο τρόπος που προσαρτήθηκαν στην Αγκόλα: μετά την ανεξαρτησία της από τους Πορτογάλους, το ’75, η Καμπίντα και η κυβέρνησή της δέχθηκαν επίθεση από τους Αγκολανούς κυβερνητικούς, που εκθρόνισαν τους κυβερνώντες της και την προσάρτησαν στο αγκολανό κράτος. Εξ ου και η κουμπουροφορία, λοιπόν, των ανταρτών του Απελευθερωτικού Μετώπου.

Μέχρι πρόσφατα, συνεχίζονταν να αναφέρονται περιστατικά βίας από τους στρατιώτες της κυβέρνησης προς πολίτες της Καμπίντα, επίσης. Το 2006, όπως είπαμε, συμφωνήθηκε κατάπαυση του πυρός. Η αγκολανή κυβέρνηση διακηρύσσει ότι το Απελευθερωτικό Μέτωπο δεν υπάρχει πια.

Την 8η Γενάρη, ήταν το Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Καμπίντα, που ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης στο πούλμαν της ποδοσφαιρικής αποστολής του Τόγκο. Ο Ροντρίγκες Μίνγκας, γενικός γραμματέας ενός παρακλαδιού της οργάνωσης, είπε ότι οι πολεμιστές στόχευαν “στην αγκολανή φρουρά του λεωφορείου και σε καμία περίπτωση στους παίκτες της εθνικής του Τόγκο”. Που να στόχευαν αυτούς, δηλαδή, τι θα γινόταν..

Ο γκολκίπερ Ομπιλάλε κατέληξε στο νοσοκομείο αναίσθητος, ενώ τραυματίστηκε και ο αμυντικός Σερζ Ακάκπο. Σκοτώθηκαν ο οδηγός, ο βοηθός προπονητή και ένας εκπρόσωπος Τύπου. Ο Έρικ Ακότο, του ΟΦΗ, δεν έπαθε κάτι σοβαρό…

Τι οδηγεί αυτούς τους τύπους στο ν’ αρπάξουν τα οπλοπολυβόλα και να γαζώσουν τον κόσμο; Η ανάγκη για ελευθερία και ανεξαρτησία; Η τάση εκδίκησης, για την αρπαγή της ελευθερίας τους με τόσο βάναυσο τρόπο; Η πληρωμή με το ίδιο νόμισμα (μας βασανίζει ο στρατός σας; θα σας σκοτώνουμε κι εμείς!); Τα λεφτά και η οικονομική ανταμοιβή-απολαβή (λόγω πετρελαίου); Τι να τους έχουν τάξει για να ζητάνε με τόση μανία την ανεξαρτησία τους; Έχει πετρέλαιο εκεί πέρα… Πολύ πετρέλαιο…

Ίσως όλα αυτά μαζί.

Advertisements

4 comments on “Καμπίντα όιλ

  1. Εγώ, το ΄χω ξαναπεί: το ποδόσφαιρο είναι ζωή. Όλα είναι ποδόσφαιρο!!!

  2. Και το ποδόσφαιρο πολιτική είναι: ιδίως αν, π.χ., καπηλεύεσαι ένα ολόκληρο Μουντιάλ για να προβάλλεις τη χώρα σου, που βρίσκεται υπό δικτατορία – και βέβαια, ΕΣΥ είσαι ο δικτάτορας (Χόρχε Βιντέλα, Argentina 1978).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s