Γράμμα σ’ ένα ήρωα

Αγαπητέ Όθωνα,

σου στέλνω αυτό το γράμμα, λίγα λεπτά μετά την πρόκριση της Ελλάδας στο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής.

Θα ήθελα να σε συγχαρώ, γιατί είσαι ένας ήρωας. Είσαι ηρωικός, που ανέχεσαι επί οκτώ χρόνια αυτό το συρφετό των ξερόλων, των 11 εκατομμυρίων προπονητών αυτής της χώρας, που έχουν “αποδείξει” ότι το έργο σου οφείλεται στην τύχη, στον… ύπνο του Θεού, στα θαύματα, κλπ.

Δεν είσαι ήρωας επειδή μας έδωσες το Euro. Ούτε επειδή μας πήγες ξανά σε τελικά Μουντιάλ. Ούτε επειδή πέρσι παίξαμε στο Euro ξανά. Ηρωισμό μόνο δε θέλει η μπάλα. Δεν είναι ηρωισμός μόνο η μπάλα.

Εσύ, ένας Γερμανός, μας έκανες να θυμηθούμε τα καλύτερά μας στοιχεία, σα λαός: την ομόνοια, την ομοψυχία, την αγωνιστικότητα, το ακατάβλητο πείσμα, την θέληση, την πίστη (όχι στην Αθηνά, αλλά στο “χείρα κίνει”!). Οι “προπονηταράδες” θεωρούν ότι ήσουν κωλόφαρδος. Μεταξύ μας, ήσουν τυχερούλης – μόνο έτσι όμως δεν έφτασες μπροστά…

Μας έπρηξες λίγο τ’ αρχίδια βέβαια με ορισμένους παίκτες και κάποιες σου εμμονές. Και, αλήθεια, φάγαμε και μεγάλες πίκρες μαζί με τις χαρές, με σένα. 1-4 από Τούρκους, 0-1 από Ουκρανούς, πικροί αποκλεισμοί. Εσύ εκεί, όμως. Απόμακρος, απρόσιτος, σχεδόν βασιλικός, σαν Όθων που λέγεσαι, συν τοις άλλοις. Επίμονος σα γαϊδούρι! Σχεδόν Έλληνας!!!

Γι’ αυτό είσαι ήρωας: που μας ανέχτηκες, και δεν έγινες σαν εμάς! Το ξέρω ότι είναι τραγικό να ΄χεις εκατομμύρια μαλάκες πάνω απ’ το κεφάλι σου, που να σου υποδεικνύουν τι να κάνεις. Εσύ όμως ήξερες πάνω απ’ όλα το σωστό, και τα κατάφερες. Μας έβαλες στο χάρτη – και σου χρωστάμε αιώνια ευγνωμοσύνη!

Και στους παίκτες το ίδιο: που φέρθηκαν σαν πραγματικοί Έλληνες. Απέφυγαν τεχνηέντως τον εύκολο τρόπο πρόκρισης, και έφεραν το πράγμα σε αδιέξοδο! Την τελευταία στιγμή, όμως, όπως προστάζει η σύγχρονή μας ψυχοσύνθεση, βρεθήκαμε εκεί όπου έπρεπε!

Στο Γιοχάνεσμπουργκ!!!

Ήρωα Όττο, ντάνκε!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s