Στο επανιδείν

Όσοι στρατιώτες φεύγουν απ’ τον Έβρο και μετατίθενται σε άλλες (πιο κοντινές στην πατρική τους εστία) μονάδες, συνήθως λένε ότι γκατζολύονται. Η λέξη παράγεται από τις λέξεις γκάτζα και απολύομαι: όπου, “γκάτζα” (ή γκατζολία), ο Έβρος (και οποιαδήποτε περιοχή στην οποία υπηρετείς και είναι μακριά από το σπίτι σου και δεν έχει να σου προσφέρει τίποτε και συνήθως περνάς άσχημα), και “απολύομαι”, το ρήμα που περιμένουν όλοι οι οπλίτες κάποτε να αρθρώσουν.

Πληροφοριακά, εδώ στον Έβρο, γκάτζο λένε το γάιδαρο. Το λένε όμως τόσο πολύ, που έμεινε ως προσδιοριστικό του μακρινού από το κέντρο τούτου όμορφου τόπου.

Εγώ σήμερα, λοιπόν, γκατζολύθηκα!!! Μετά από πέντε μήνες στον Έβρο, παίρνω μετάθεση. Σέρρες, ο επόμενος σταθμός. Κι όπως πρέπει μετά από κάθε αποχωρισμό, οφείλεις να κοιτάς το μέλλον και αυτό που έρχεται.

Δεν είναι όμως αυτό το παν στο ταξίδι. Εδώ στην Αλεξανδρούπολη, πέντε μήνες από τη ζωή μου τής αφιερώθηκαν. Κι είναι ωραία πόλη! Έχει ζωή, έχει ωραία μέρη να πας, έχει μια παραλία-must για καλοκαιρινό απογευματινό περπάτημα (!), έχει εξαιρετικό ψωμάκι με γύρο (και έξοχα σουβλατζίδικα εν γένει), έχει πλούτο και κράμα ανθρώπων (με τα βουλγάρικα να διαδέχονται τα τούρκικα και με τα ελληνικά να κλείνουν τον κύκλο)… Την έζησα, την ταξίδεψα, την γύρισα όσο μπόρεσα, και ομολογώ, δε θα “με χαλούσε” μια επιστροφή εδώ, καιρό μετά την πολυπόθητή μου απόλυση… Γιατί όχι;

Αντίο, δρόμοι του Βερολίνου, τραγούδησε κάποτε η Τσανακλίδου. Αντίο, δρόμοι της Αλεξανδρούπολης. Μην κλάψετ’ άραγε αν χαθώ στην συννεφιά και τον καπνό, συμπληρώνω – ίσως ξανάρθω!!!

172 και σήμερα…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s