Συμπτώσεις στο χόρτο

Η Μπαρτσελόνα είχε 24 Κύπελλα Ισπανίας – τα περισσότερα από κάθε άλλη ομάδα της χώρας της παέγια. Το 25ο το κατέκτησε το βράδυ της Τετάρτης, νικώντας την ομάδα που είχε τα… αμέσως περισσότερα Κύπελλα (23): την Αθλέτικ Μπιλμπάο.

Ο Τοκέρο, των Βάσκων, άνοιξε το σκορ στο 9′, αλλά η Μπάρτσα ισορρόπησε, και ξεσαλώνοντας στον αγωνιστικό χώρο νίκησε πανηγυρικά με 4-1 (Τουρέ, Μέσσι, Κρκιτς, Τσάβι), παίρνοντας την κούπα.

Barca κυπελλούχος!!!

Barca κυπελλούχος!!!

Ο Ζοάν Λαπόρτα, πρόεδρος της Μπάρτσα, έλεγε πριν τον τελικό: “Στο φετινό τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας θα παίξουν δύο μη ισπανικές ομάδες“. Σαφής; Σαφέστατος! Βάσκοι και Καταλανοί, άλλωστε, διατρανώνουν σε κάθε ευκαιρία τη διαφορετικότητά τους, τόσους αιώνες τώρα. Και οι τάσεις απόσχισής τους, πάντα δυνατές.

Η έδρα του τελικού ήταν το “Μεστάγια”, φυσική έδρα της Βαλένθια – ομάδας που εδρεύει στην ομώνυμη πόλη, πρωτεύουσα της ομώνυμης ισπανικής επαρχίας. Μια επαρχία, που επίσης έχει επιδείξει αποσχιστικές τάσεις στο παρελθόν (και που έχει, σαν τους Βάσκους και τους Καταλανούς, δική της γλώσσα, κουλτούρα, ιστορία, πολιτισμό, ανθρώπους…)!

Ο τελικός αυτός, λοιπόν, ήταν η εικόνα της Ισπανίας. Μιας χώρας που προσπαθεί να κρατηθεί ενωμένη, με τόσα πολλά ρεύματα στο εσωτερικό της: ένα μωσαϊκό τόσο διαφορετικών κόσμων, που όμως συνυπάρχουν (όχι αρμονικά, όπως όλα δείχνουν).

Και βέβαια, το τουρνουά που κέρδισε η Μπάρτσα ονομάζεται, στα ισπανικά, Copa del Rey: Κύπελλο του Βασιλιά!!! Ενός Βασιλιά που, μαζί με το Φράνκο, για δεκαετίες, κυνήγησε και τους Καταλανούς και τους Βάσκους και όλους τους “αυτονομιστές” της Ισπανίας…

Κοίτα να δεις συμπτώσεις, μόνο σε ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s