T’ Άη-Γιωργιού…

Των αιχμαλώτων ελευθερωτής, των φτωχών υπερασπιστής, των ασθενούντων ιατρός, των βασιλέων υπέρμαχος…

Ο αποκαμωμένος Άγιος Γεώργιος μετά τη μάχη του με το Δράκοντα

Ο αποκαμωμένος Άγιος Γεώργιος μετά τη μάχη του με το Δράκοντα

Ο Γεώργιος (“εργάτης της γης”, σημαίνει τ’ όνομά του) ήταν στρατιώτης. Καππαδόκας, γεννήθηκε στη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας, και υπηρέτησε στο ρωμαϊκό στρατό. Μεγάλωσε σε οικογένεια με χριστιανικά πιστεύω και ιδεώδη, κάτι που δεν άρεσε στον “εργοδότη” του, τον αυτοκράτορα Διοκλητιανό (που ΄χε στο μεταξύ σκορπίσει το θάνατο με τους διωγμούς του κατά των χριστιανών): αφού τον προειδοποίησε, βλέποντας ότι ο Γεώργιος δεν άλλαζε πιστεύω, τον βασάνισε και τον αποκεφάλισε έξω από τα τείχη της γενέτειράς του.

Σήμερα τιμάται η μνήμη του από την ορθόδοξη Εκκλησία!!!

Ο Γεώργιος, ένας από τους δεκάδες στρατιώτες-Αγίους, είναι ο προστάτης του δικού μας στρατού ξηράς (πεζικού) – γι’ αυτό και σήμερα έχει “αργία” το πεζικό.

Αλλά και πολλές άλλες χώρες τον έχουν σαν σύμβολο των στρατών τους. Αναγνωρίζεται επίσης ως προστάτης πολλών πόλεων (Μπεϊρούτ, Βαλέτα, Μιλάνο, Τζένοα) αλλά και χωρών (οι Άγγλοι, π.χ., είναι από τους λαούς που αναγνωρίζουν ως πολύ σημαντικό άγιο τον Γεώργιο, ιδίως την Saint George’s Day που έχουν κι αυτοί! – η ίδια η βασιλική οικογένειά τους τον έχει ως τον άγιο-προστάτη της!!!).

Ακόμα, σε πολλές χώρες, οι Πρόσκοποι έχουν ως προστάτη άγιό τους το Γεώργιο! 

Οι δε ορθόδοξες χώρες, όπως εμείς, τον τιμούν σήμερα με λαμπρότητα. Гергьовден, Γκέργκιοβντεν (“η μέρα του Άη-Γιώργη”), στη Βουλγαρία, Ђурђевдан, Τζούρτζεβνταν (“η μέρα του Άη-Γιώργη” πάλι), στη Σερβία, στη Γεωργία πάλι γιορτάζουν με τιμές τον άγιο, όπως βέβαια και στη Ρωσία.

Οι δε μουσουλμάνοι επίσης αναγνωρίζουν τον Άγιο Γεώργιο σαν έναν ιδιαίτερα δυνατό άγιο, και τον σέβονται (με τους Τούρκους πρώτους-πρώτους!). Οι Ρομά της Γιουγκοσλαβίας γιορτάζουν το Ederlezi κάθε χρόνο. Τι είναι αυτό; Η μέρα γιορτής του πιο αγαπημένου τους αγίου, που είναι βέβαια ο Άη Γιώργης!!

Και, τέλος, κάτι για την εικόνα του Άγιου (έφιππος, δηλαδή, να σκοτώνει το Δράκο).

Είναι η στερεοτυπική εικόνα πολλών λαών, μυθολογιών, αντιλήψεων, κλπ, για την αναγέννηση της ζωής και τη νίκη της επί του θανάτου. Από τον θεό της θύελλας, Ταρχούν, που νικά τον δράκο Ιλιάνκας (Χετταίοι), μέχρι τον γέρο σοφό μάγο Βαϊναμόινεν που επίσης νικά το θαλάσσιο δράκο Ίκου Τούρσο (Φινλανδία), και ενδιάμεσα τον δικό μας Περσέα που γλιτώνει την πριγκίπισσα Ανδρομέδα από το θαλάσσιο κήτος, η ιδέα του έφιππου ήρωα που σφάζει το τέρας είναι η κύρια πηγή και το στερεοτυπικό μοτίβο για την απεικόνιση του Αγίου, αλλά και η κύρια απεικόνιση για το θρίαμβο της ίδιας της Ζωής πάνω στο Θάνατο, του Φωτός επί του Σκότους, της Αναγέννησης επί της Παρακμής…

Και, βέβαια, παρατηρήστε: σε κάθε αγιογραφία του Αγίου, πάντα υπάρχει από πίσω μια γυναικεία μορφή: δεν είναι άλλη από την πριγκίπισσα Ανδρομέδα!!! Άλλωστε, ο βασικός μύθος του Γεωργίου και του Δράκοντα, πάλι εμπλέκει πριγκίπισσα που σώζεται από τον έφιππο Άγιο, ο οποίος σκοτώνει ένα θηρίο για να τη σώσει (ο μύθος κατάγεται από τη Λιβύη – σύμπτωση; Η πριγκίπισσα Ανδρομέδα ήταν κόρη του Λίβυου βασιλιά Κηφέα…)!!!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!

Βερολίνο - Ο Άη-Γιώργης νικά το Δράκοντα

Βερολίνο - Ο Άη-Γιώργης νικά το Δράκοντα

 

6 comments on “T’ Άη-Γιωργιού…

 1. Ευχαριστώωωωωωωωωω!!! 🙂
  Αντεύχομαι, ό,τι καλύτερο και πάντα επιτυχίες!!!

 2. Ρε φίλε, ήμουν σίγουρος από τη στιγμή που είδα το θέμα του κειμένου ότι θα έγραφες κάτι για τον Βαϊναμόινεν!!! Kallevala και τα μυαλά στα κάγκελα!!!

  😀

 3. Εννοείται ότι μια προσπάθεια σύνδεσης του Αγίου Γεωργίου με τον γέροντα Φινλανδό σοφό απαιτεί σαφώς περισσότερα στοιχεία και πληροφορίες, όπως και αποδείξεις.
  Η εικόνα τους, όμως, δεν είναι παρόμοια; Είναι σαφώς λάθος μου που υπέθεσα σχέση μεταξύ των ηρώων αυτών, αλλά, εν τέλει… γιατί όχι; 😀
  Ο γέρο-Βαϊναμόινεν, ο γέροντας λεβέντης…

 4. Δε θα’λεγα ότι ήταν λάθος η σύνδεση, μπορεί να υπάρχει κάποια σχέση! Άλλωστε, ο δράκος είναι πολύ συνηθισμένο μοτίβο σε πολλές μυθολογίες παγκοσμίως, είναι ένα σύμβολο. Μου άρεσε ο παραλληλισμός!

 5. Περισσότερο με τον Περσέα, βέβαια, θα έπρεπε να παρομοιαστεί ο Άγιος Γεώργιος (ιδίως στο θέμα της αγιογράφησης και απεικόνισής του).
  Ο μύθος όμως του Άγιου έχει τόσα κοινά με τόσους άλλους μύθους.. Όπως και ένα σωρό άλλες μυθοπλασίες, μοτίβα, ιστορίες και παραδόσεις τόσων και τόσων χωρών!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s