Φτάνει ένα κλείσιμο των φώτων;

Με μεγάλη χαρά αποθέωσαν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης την Ώρα της Γης, που έλαβε χώρα το Σάββατο. Και, αν και δεν βλέπω πολλή τηλεόραση (ιδίως αυτούς τους μήνες), είμαι σίγουρος ότι είχε προμοταριστεί το εν λόγω γεγονός από τα μέσα, τα οποία σίγουρα θα προέτρεψαν τον κόσμο να συμμετάσχει.

Την ίδια ώρα, μαθαίνουμε από το contra.gr ότι, την ώρα της Γης, κι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη ο αγώνας της Εθνικής μας με τους Ισραηλινούς για τα προκριματικά του Παγκ/μίου Κυπέλλου στο “Ραμάτ Γκαν”, η τηλεθέαση του εν λόγω αγώνα έπιασε το… 50%! Οπότε, τις τηλεοράσεις μας δεν φροντίσαμε να τις κλείσουμε – τα φώτα, όμως, ναι (τι μας πειράζει; Η tv ανοιχτή ήτανε, μαζί ανοιχτή και η παλάμη μας προς το Χαριστέα που ‘χασε το γκολ στο τέλος…). Το όλο νόημα ήταν να εξοικονομηθεί ρεύμα, έτσι δεν είναι; Σβήνοντας απλώς τα φώτα, αλλά με την tv στο φουλ, δεν κάναμε τίποτα.

Και, γενικά, για να ‘ρθω και στο βασικό θέμα, δε νομίζω ότι έγινε τίποτα. Μιλούσαμε, στον απόηχο του γεγονότος της Ώρας της Γης, με τον Άνθρωπο του Μετρό. Και συμφωνήσαμε ότι… συμφωνούμε: δε σώζεται ο πλανήτης ή το περιβάλλον με τέτοιες ενέργειες – μόνο… Το να σωθεί ο ταλαιπωρημένος μας πλανήτης προϋποθέτει οργάνωση, σχέδιο, πάνω απ΄ όλα συνειδητοποίηση, αλλά συν τοις άλλοις δράση. Και δράση δεν είναι η “βολεψακική λύση”, όπως την ονοματίσαμε με τον Άνθρωπο του Μετρό, του να σβήσεις τα φώτα για μια ώρα. Σύμφωνοι, είναι μια κίνηση – έχω όμως την εντύπωση ότι για πολλούς ήταν μακράν το μοναδικό που ΄χουν κάνει για το περιβάλλον. Κι ύστερα, το βράδυ, θα κοιμήθηκαν ήσυχοι, καθησυχάζοντας τους εαυτούς τους ότι “σήμερα πρόσφεραν στο περιβάλλον“.

Ένα κλείσιμο των φώτων δε φτάνει. Θέλει και “κλείσιμο” της αδιαφορίας, αλλά και του βολεψακισμού. Της εύκολης λύσης. Τι να το κάνω αν έσβησαν όλοι τα φώτα χθες, και αύριο πέταξαν όλα τα σκουπίδια τους στους δρόμους, στα δάση, αν μόλυναν το νερό, αν πήραν πάλι το αμάξι τους για να πάνε ως το περίπτερο (προσθέτοντας καυσαέρια και βρομιά), κλπ; Συνειδητοποίηση χρειάζεται – όπως δε θα βρομίζαμε το σπίτι μας ποτέ, έτσι δεν πρέπει και να βρομίζουμε “το μεγάλο μας σπίτι”: τόσο απλό!!!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s