Ισραήλ – Ελλάδα

Κάμποσα χιλιόμετρα πέρα απ΄ το γήπεδο που θα παίξουν απόψε οι διεθνείς μας (“Ραμάτ Γκαν” λέγεται το γήπεδο, το μοναδικό γήπεδο στο Ισραήλ που πληρεί τις προδιαγραφές της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ για αγώνες επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ και άνω), μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ Ισραηλινών και Αράβων (Παλαιστίνιων), εδώ και δεκαετίες. Απόψε όμως όλα θα ξεχαστούν, μιας και η μπάλα (και η αναλγητική δύναμη που έχει, όπως και η ικανότητα να μας κάνει να ξεχνάμε) έχει τον πρώτο λόγο: Ισραήλ – Ελλάδα, προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου 2010!!!

Πέραν του ότι θέλω πραγματικά να παίξουμε στο πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο που θα παιχτεί στην Αφρική (την ήπειρο που τροφοδοτεί την Ευρώπη και τα μεγάλα της κλαμπ με καραβιές παικτών κάθε χρόνο..), νομίζω ότι απόψε η Εθνική δε θα κερδίσει. Οι Ισραηλινοί είναι καλή ομάδα, δύσκολα χάνουν εντός, κι επιπλέον είναι πολύ κοντά στην πρόκριση, ίσως πιο κοντά από ποτέ. Το 1970 είχαν παίξει κι αυτοί σε Μουντιάλ, όπως εμείς το ’94, και τα πήγαν και καλύτερα (πήραν δύο βαθμουδάκια). Απόψε, όντες πίσω από εμάς με διαφορά έναν μόλις βαθμό (αφού τα καταφέραμε να χάσουμε στο Καραϊσκάκη με τους Ελβετούς), δικαίως πιστεύουν ότι μπορούν να ξαναπάνε στο Μουντιάλ.

Εμείς, πάλι, με το κλαμπ που έχει φτιάξει ο “Ρεχακλής” τα τελευταία χρόνια (διότι αυτό δεν είναι εθνική πια, σωματείο είναι), δε μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει. Προβλέπω ότι δε θα κερδίσει απόψε, όμως. Πέραν λίγων παικτών που είναι σε φόρμα και αποδίδουν, σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι αποψινοί βασικοί του “Ραμάτ Γκαν” κινούνται ή κινήθηκαν φέτος σε ρηχά νερά: Δέλλας (παίζει ακόμα αυτός;..), Σαμαράς (σπιντάτο ξεκίνημα, “έπεσε” μετά), Mπασινάς (κάκιστος στην ΑΕΚ, “παγκίτης” και “εξεδρίτης” στην Πόρτσμουθ), Χαριστέας (λίγα πράματα φέτος), Γκέκας (επίσης “λίγος” στη Λεβερκούζεν, στην Πόρτσμουθ μονίμως εκτός 18άδας). Κι όμως, λες κι έχουν καπαρωμένη τη θέση του βασικού στην Εθνική, παίζουν πάντα αυτοί. Το καλό είναι ότι αποδίδουν όταν παίζουν με τα εθνικά χρώματα – το κακό, είναι ότι πόσο πια μπορεί να βασίζεται σ’αυτούς ο Όθων;

Στην καυτή έδρα του Ισραήλ, η Εθνική θα πρέπει να δείξει ότι δίκαια είναι το φαβορί του ομίλου.

Άλλωστε, από τέτοιες έδρες πρέπει να περνάς, αν θες να επιβεβαιώνεις τίτλους σαν αυτόν, του φαβορί.

Και, προς Θεού, βέβαια, επειδή το άκουσα κι αυτό, οι αγώνες με το Ισραήλ ΔΕΝ είναι εθνική υπόθεση, όπως σχολίασε ο γκολκίπερ μας, Κώστας Χαλκιάς. Είναι απλά δύο παιχνίδια ποδοσφαίρου, όχι εθνικά ζητήματα.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s