Facebook έχεις; Υπάρχεις!

Να ένα περιστατικό που μου έκανε εντύπωση.

Βράδυ, καθισμένος μπροστά από την οθόνη του pc, χωμένος στο net (για μια ακόμα φορά). Σερφάρω ατέλειωτα στις σελίδες, ψάχνω για παίκτες, ομάδες (γύρισα όλη την ιστοσελίδα του τοπικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου του νομού Ηρακλείου Κρήτης! Απίστευτες ομάδες…), μπήκα ξανά και στη Φρικιπαιδεία να γελάσω. Μέχρι που πέρασε από το λαμπικαρισμένο νου μου, έτσι όπως είχα χωθεί στο διαδίκτυο και είχα εθιστεί (ξανά), μια ιδέα…

Άρχισαν να περνάνε από μπροστά μου, το ένα πίσω απ΄ τ΄ άλλο, τα ονόματα διαφόρων αξιωματικών του λόχου μου, κάποιων ΕΠ.ΟΠ., συναδέλφων άλλων.. “Ρε, λες να ΄ναι χωμένοι στο Facebook κι αυτοί;“, είπα.

Κι άρχισα να ρίχνω στο search τα ονόματα που μου ΄ρχονταν στο νου. Και, μετά από διάφορες προσθαφαιρέσεις γραμμάτων (για να μας βγει το σωστό πρόσωπο), έβγαλα το συμπέρασμά μου σ΄ αυτό το μίνι γκάλοπ:

Όλα σχεδόν τα ονόματα που έψαξα, είχαν προφίλ στον ιστότοπο αυτόν!!! Τι λες τώρα, αναφώνησα (με το νου μου); Είναι δυνατόν; Τόση πέραση έχει πια αυτό το Facebook;

Προφανής, πιστεύω, η δύναμη της μόδας. Είδανε όλοι, μπήκανε όλοι, χώθηκαν όλοι, και τώρα όλους τους βρίσκεις. Ακόμα και άτομα που τα βλέπεις στο δρόμο και δεν τα χαιρετάς πια, εντούτοις τα ΄χεις “friends” για να τους στέλνεις/σου στέλνουν δωράκια, applications, βλακειούλες, και δε συμμαζεύεται.. Πολλοί έχουν υποκύψει στη μόδα, είτε ακολουθώντας παραδείγματα άλλων, είτε απλώς για πλάκα, είτε και από ανάγκη, ακόμα.

Συν τοις άλλοις, επειδή το ΄χω δει (ή ακούσει, δε θυμάμαι τώρα..), ορισμένοι, πια, όταν φλερτάρουν, δε ζητάνε το κινητό ή κάποιο άλλο τηλέφωνο: ζητάνε το αν έχεις ο/η άλλος/η… Facebook!!! Για να μιλήσουν από εκεί. Άσε που μπορείς κι ο ίδιος να φλερτάρεις, πια, στο Facebook, κλπ (όπως έκανες βέβαια και σε άλλα sites πριν επικρατήσει αυτό, και όπως θα γίνεται και στα sites που θα επέλθουν στα χρόνια που θα ΄ρθουν).

Όταν ήμουν ακόμα φοιτητής, μια καθηγήτρια μας είχε πει ότι, σε τέσσερα περίπου χρόνια από τότε, το Facebook δε θα είναι πια τόσο της μόδας. Μπορεί και να μην υπάρχει πια. Προσωπικά, δε νομίζω ότι θα εξαφανιστεί – ίσως απλώς μειωθούν οι χρήστες.

Είναι όμως τόσο προσφιλές, τόσο εθιστικό, τόσο εύχρηστο και με τόσες δυνατότητες για (απλώς) προσχώρηση κάποιου κάπου (σε ομάδες, γκρουπάκια, κλπ), που σε κάνει εύκολα να νιώθεις ότι ανήκεις κάπου. Άλλωστε, οι διαδικτυακές κοινότητες είχαν εμφανιστεί πολύ πριν την επέλαση και επικράτηση του Facebook: αυτό, απλώς, επιρρώνει τη δύναμή τους. Είναι ανάγκη μας να νιώθουμε ότι ανήκουμε κάπου. Απλώς, ενώ είναι πολύ δυνατές οι διαδικτυακές κοινότητες (κάτι που φαίνεται και από τη δύναμη των bloggers, μεταξύ άλλων), δε μπορώ να είμαι σίγουρος για το πόση πραγματική δύναμη έχουν: εννοώ, βέβαια, δεν μπορώ να πω κατά πόσο πραγματικά αλλάζουν τα πράγματα ή παρέχουν δύναμη σ’  αυτούς που ανήκουν στους κόλπους τους.

Στο Facebook είδα μέχρι και… πολιτικά groups, με συνθήματα, και άλλα διάφορα groups που δεν ανήκουν καθόλου στη σφαίρα της πλάκας ή της ευθυμίας, ενώ είναι κανόνας το ότι σε κάθε γεγονός της επικαιρότητας που μονοπωλεί το ενδιαφέρον, σίγουρα θα ανοίξει έστω ένα group στο Facebook (από την Πετρούλα ως το χαμό του Αλέξη Γρηγορόπουλου). Και, βέβαια, από τους ΕΠ.ΟΠ. του λόχου μου ως τους διάφορους σταρ και από τους ψηφοθήρες πολιτικούς μέχρι τον Θιβετιανό μοναχό, χιλιάδες ανά τον κόσμο θα μπαίνουν και θα φτιάχνουν προφίλ καθημερινά, στο Facebook: δε θα αλλάξει σύντομα αυτό.

Μέχρις ότου, ίσως, να ανοίξει το επόμενο πιο ελκυστικό site, για να τραβήξει τις μάζες προς τη μεριά του.

Είναι σωστό να λέμε ως τότε, όμως, “Έχω προφίλ στο Facebook, άρα υπάρχω;“…

Προσωπικά, δε θα το ΄λεγα.

Έξω απ΄ το pc, υπάρχει και ο έρωτας/έξω απ΄ την tv, υπάρχει κι η ζωή, διάβασα κάπου κάποτε.

Advertisements

6 comments on “Facebook έχεις; Υπάρχεις!

 1. Έχεις facebook?
  Φτιάξε κρέμα Γιώτης!

  Δεν νομίζω ότι θα κρατήσει όσο λίγο έλεγε η καθηγήτριά ς. Θα κρατήσει χρόνιαα αυτή η κολώνια σαλαλα

 2. Λες ε;
  Μπορεί να κρατήσει περισσότερο, σαν μόδα είναι αρκετά ισχυρό.
  Ποιος λέει όμως ότι δε θα φτιαχτεί ένα άλλο, νέο site, παρόμοιο με αυτό, με ανώτερη όμως δυναμική;
  Θα δείξει!!!

 3. Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ έχω εκπλαγεί από την επιτυχία του Facebook. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν δεκάδες παρόμοια site, το Facebook εξακολουθεί να είναι το πρώτο, κόντρα στις δυσοίωνες προβλέψεις (οι οποίες, ωστόσο, έχουν βάση στην πραγματικότητα, αφού αμέτρητα site έχουν γνωρίσει απίστευτη επιτυχία, και κατόπιν εξαφανίστηκαν) και παρά τα σφάλματα στα οποία έχει υποπέσει κατά καιρούς ο δημιουργός του, ο Zuckerman, με κορυφαίο την ανακοίνωσή του ότι τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του Facebook θα πωλούνταν σε εταιρείες για διαφημιστικούς λόγους. Είναι ένα πραγματικό φαινόμενο.

  Εγώ ήμουν πολύ αρνητικός αρχικά με το Facebook, αλλά τελικά υπέκυψα στις πιέσεις των φίλων μου όταν έμαθα ότι εκεί θα έβρισκα αμέτρητους παλιούς συμμαθητές με τους οποίους είχα χάσει επαφή πάνω από 5 χρόνια.

  (φυσικά, με τους περισσότερους είχα σοβαρούς λόγους να εξαφανιστώ για 5 χρόνια, αλλά με άλλους είχαμε χαθεί για άλλους λόγους και χάρηκα πολύ που τους ξαναβρήκα).

  Ουφ, πολλά έγραψα. Πάντως, νομίζω ότι το Facebook δε θα πεθάνει ποτέ (αλλά δεν ξέρω αν αυτό είναι καλό ή κακό…).

 4. Μα, αυτό ακριβώς είναι το θέμα: είναι καλό ή κακό, εν τέλει, που θα πεθάνει (ή όχι) το Facebook; Και τι προσφέρει, σαν ιστότοπος, αυτό το site;

 5. δεν ξέρω για σας ρε παιδιά.. εγώ δεν είμαι στο facebook αλλά δεν είχα ποτέ πρόβλημα κοινωνικότητας.. όσο για τους συμμαθητές από το δημοτικό.. ε θα το αντέξω και χωρίς αυτούς.. άλλωστε με μια φίλη από το γυμνάσιο διασταυρώθηκαν οι δρόμοι μας τυχαία μια φορά στο κολωνάκι. κι όσο για τους τωρινούς φίλους, αν θέλω να τους μιλήσω και δεν μπορώ να τους συναντήσω, υπάρχει το τηλέφωνο ή έστω και το msn! Ειλικρινά δυσκολεύομαι να καταλάβω πως έπεσαν τόσοι άνθρωποι στην παγίδα του facebook Κι έβγαλαν τα προσωπικά τους δεδομένα στη φόρα, εύκολη τροφή για κινήσεις όπως αυτές που έχει ανακοινώσει κατά καιρούς ο δημιουργός. Νομίζω ότι το τίμημα για μερικούς παλιούς συμμαθητές είναι δυσανάλογα μεγάλο….

 6. O Stranger απλώς ανέφερε την πιθανότητα ανεύρεσης φίλων απ΄ το Δημοτικό – δεν είναι ο κανόνας, πιστεύω!
  Γενικότερα, το Facebook χρησιμεύει στο να κρατάς επαφές εύκολα, γρήγορα, και, κυρίως, δωρεάν. Αν δε σε ενδιαφέρουν τα χαζο-applications, μπορείς άνετα να μιλάς με φίλους σου και να ανακαλύψεις παλιούς φίλους (αν βέβαια έχεις τέτοια διάθεση).
  Σίγουρα το τίμημα της απώλειας της ιδιωτικότητας των δεδομένων σου είναι ένα σημαντικό θέμα – δεν αξίζει το ρίσκο, πιστεύω, εκτός αν θες να το πάρεις αυτό το ρίσκο.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s