Βρίσκω ζωή, στα μαύρα τα Χριστούγεννα

Χριστούγεννα κόκκινα όλοι έχουμε συνηθίσει. Αυτά τα Χριστούγεννα, όμως, δεν είναι κόκκινα από τη στολή του Αγίου Βασίλη, τις γιρλάντες ή τη μύτη του ταράνδου Ρούντολφ: είναι κόκκινα, διότι κόκκινο είναι το αίμα που τα ΄χει βάψει. Το αίμα του παιδιού εκείνου που σκοτώθηκε, και με το οποίο κανάλια, ραδιόφωνα, blogs, κ.ά., ασχολούνται, ηρωοποιούν, αναθεματίζοντας τον αστυνόμο-δράστη και την πολιτεία.

Ακολουθούν δύο σημαντικές, για μένα, τοποθετήσεις.

Πρώτη τοποθέτηση: Δε μπορώ, με κανένα πραγματικά τρόπο, να χρησιμοποιήσω τη λέξη “ο Αλέξης” για να αναφερθώ στο νεκρό μαθητή. Πιστεύω, με καταλάβατε – “ο Αλέξης που πέθανε” και “για χάρη του Αλέξη να αντισταθούμε“, κλπ. Θεωρώ ΓΕΛΟΙΟΥΣ όσους το κάνουν, όσους τον προσφωνούν με το μικρό του όνομα (στα posts τους, στα δελτία τους, κλπ), σαν να τον ήξεραν χρόνια. Για μένα είναι απλώς ένας ξένος, που πλήρωσε ακριβά το τίμημα της βλακείας κάποιου, βέβαια – δεν τον ήξερα, όμως, δεν τον γνώριζα, δε μου είναι οικείος, οπότε “Αλέξη” δεν τον προσφωνώ. Οι ίδιοι γελοίοι, άλλωστε (προερχόμενοι από πολλούς χώρους, κανάλια, ραδιόφωνα, blogs, κ.ά.) προσφωνούσαν την αδικοχαμένη εκείνη κοπέλα “Αμαλία“. Είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι απ΄ αυτούς ούτε καν είχαν καταλάβει για τι αγωνίστηκε αυτός ο άνθρωπος. Έτσι και τώρα.

Δεύτερη τοποθέτηση: Δεν ήμουν μπροστά στο περιστατικό του θανάτου του μαθητή. Οπότε, δε γνωρίζω και τι έγινε.. Ιδίως δε μέσα στο στρατόπεδο, όπου η πληροφόρηση είναι ελάχιστη, δε μπόρεσα να εκφέρω γνώμη. Κι επειδή, μαθημένος έτσι, δεν μπορώ να χρησιμοποιώ αβίαστα τους όρους “δολοφόνος”, “θύμα”, “ήρωας”, “σύμβολο”, κλπ (κάποιοι το βρίσκουν ευκολότερο), γιατί το σημασιακό τους περιεχόμενο είναι βαρύτατο, θα ήθελα απλώς να γνωρίζω εμπεριστατωμένα τι έγινε. Στο στρατό, βέβαια, άκουσα πολλών λογιών απόψεις: “άντε μωρέ με το αλητάκι, τα ΄θελε και τα ΄παθε, εγώ στα 15 μου ούτε στα μάτια δεν τους κοίταγα τους μεγαλύτερους κι εκείνο πήγε να σπάσει το περιπολικό“, ή ακόμα “μπάτσοι γουρούνια δολοφόνοι” ή ακόμα “μακάρι ο θάνατος του νεαρού να επιφέρει μια αντίδραση από όλους“, και άλλα πολλά. Ο καθένας το μακρύ και το κοντό του. Εγώ, ώσπου να μάθω τι έγινε ακριβώς, γνώμη δεν εκφέρω – οπότε, ούτε ηρωοποίηση του νέου θα δείτε εδώ, ούτε καταδίκη εις το πυρ το εξώτερον του αστυνόμου επίσης!

Υποσημείωση: Το μόνο για το οποίο είμαι σίγουρος, είναι ότι ο Κούγιας λέει μ@λ@κίες, για μια ακόμα φορά (με τους εξοστρακισμούς). Όλα τα πιστεύω, αλλά τον Κούγια ποτέ!!! Αυτός είναι ικανός, αν τον συμφέρει, να αποδείξει ότι ακόμα και η γόβα της Βατίδου είχε… εξοστρακιστεί και τον είχε βρει κατά λάθος!

Να πω όμως και κάτι ακόμα; Κάθε Χριστούγεννα πρέπει να ονοματίζονται “μαύρα”, με τόσους θανάτους, εικόνες μιζέριας, ντροπής, φτώχειας, πείνας, κλπ, που μας βομβαρδίζουν καθημερινά! Ο θάνατος του μαθητή αυτού είναι το μόνο που μας συγκλονίζει; Τόσα άλλα γίνονται, μόνο αυτό μας πειράζει; Και, εν τέλει, έπρεπε να συμβεί ο θάνατος του νεαρού, για να αφυπνιστούμε και να “ανακαλύψουμε” όλα όσα μας πιέζουν και μας στενοχωρούν; Νομίζω ότι ανακαλύπτουμε διαρκώς την Αμερική, μετά από παρόμοια συμβάντα – όλοι γνωρίζουμε τι μας βασανίζει και τι μας καταπιέζει, αλλά προσπαθούμε λίγο. Όπως έγινε και με την Αμαλία Καλυβινού: όλοι “εξεγέρθηκαν” και “πόνεσαν” και “ορκίστηκαν δικαιοσύνη”: είδατε να γίνεται τίποτα; Ελπίζω να μη γίνει το ίδιο και με την περίπτωση αυτή, τι να πω..

Να βρούμε όλοι μας ζωή στα μαύρα αυτά Χριστούγεννα! Κάθε Χριστούγεννα, μαύρα είναι – απλώς το ξεχνάμε. Άλλοι λίγο, άλλοι πολύ. Χρειάζεται να σκεφτούμε, να πονέσουμε και να αναλογιστούμε. Χρειάζεται όμως και να χαρούμε – δε γίνεται να μη χαμογελάσεις και λίγο!..

Καλές γιορτές!

324 ακόμα…

Advertisements

One comment on “Βρίσκω ζωή, στα μαύρα τα Χριστούγεννα

 1. Διαπιστώσεις

  Όχι πως κάνω κριτική Θε μου στη θέλησή Σου,
  μα έχω μια διαπίστωση τούτα τα χρόνια κάνει:
  κάθε χρονιά και πιο αργεί να έρθει η γέννησή Σου
  ενώ όλο και πιο γρήγορα η σταύρωσή Σου φτάνει.

  Γιώργης Χολιαστός

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s