Ο φίλος μου ο φασίστας!!!

Ας ξεκινήσω τούτο το κείμενο με μια παραδοχή: κανείς δεν είναι τέλειος.

Έτσι κι εγώ – η (άδικη;…) μοίρα μού έριξε στο δρόμο της ζωής μου ορισμένους φίλους. Οι οποίοι έχουν την (ευγενή και υπέροχη, κατά τους ίδιους) ιδιότητα του φασίστα.

Μα πώς κόλλησες εσύ μ΄ αυτούς;“, θα αναρωτηθείτε, κι έχετε δίκιο. Την ίδια φράση, άλλωστε, μου ΄χε πει κάποτε και ο Stranger, αλλά για τον εαυτό του και για εντελώς άλλο θέμα (“Μα πώς κόλλησα εγώ μαζί σας; Ούτε σ΄ ένα καραόκε δε θέλετε να πάμε!“, έλεγε τότε εκείνος). Τι να γίνει, πιστεύω ότι τους φίλους τους διαλέγουμε. Ίσως η μεγάλη αντίθεση να ‘ναι αυτό που μας ενώνει. Μέχρι που κατάλαβα ότι, ακριβώς αυτή η αντίθεση, είναι που με κάνει εμένα απωθητικό (γι΄ αυτούς)…

Και, πράγματι, αυτό είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του αυθεντικού φασίστα. Σιγά σιγά, συγχρωτιζόμενους τούτους τους ανθρώπους, έμαθα πέντε πράγματα: και τώρα, παρουσιάζω μια λίστα με 10 χαρακτηριστικά του φασίστα. Αντέχετε;

Πάμε, νο1: ο αυθεντικός φασίστας δεν ανέχεται το διαφορετικό. Το διαφορετικό τον τρομάζει, και τον απωθεί.

Συνεπεία αυτού (χαρακτηριστικό νο2), απαιτεί (ο τονισμός δεν είναι τυχαίος) να είναι οι γύρω του ίδιοι μ΄ εκείνον. Οι (βρομιάρηδες, άναρχοι, μπαφιάρηδες, άπλυτοι, οπαδοί της δημοκρατίας και της πολυφωνίας, φιλότουρκοι, φιλοπακιστανομπαγκλαντεσιανο-κλπ, κ.ά.) αριστεροί δεν απαιτούν από τον δίπλα τους να είναι ίδιος μ΄ αυτούς (απ΄ όσο βλέπω εγώ, τουλάχιστον, έχοντας επαφές και με τέτοια άτομα)! Καταθέτουν την άποψή τους, αλλά δεν πιέζουν για συμμόρφωση. Κάτι που δεν συμβαίνει με τους φασίστες.

Χαρακτηρίστηκα, λοιπόν, από αυτούς τους φίλους μου πολλάκις για “ανθελληνισμό” (επειδή δε μου άρεσε το τραγούδι της Βίσση στη Eurovision, και πρέπει “πάντα να υποστηρίζουμε παντού την Ελλάδα“), για “φιλοτουρκισμό” (επειδή το αίμα παντού στη γη είναι κόκκινο, όπως τους είπα χαρακτηριστικά), για “αναρχισμό” (επειδή δήλωσα “αριστερός”), για “μπαφιασμό” (εδώ γελάνε..), για “κατοχή της ιδιότητας του προδότη” (για την παραπάνω μου δήλωση περί αίματος), για “αθεϊα” (εμ, είναι κι αυτό: όταν λες ότι οι χριστιανοί εγκλημάτισαν, έσφαξαν, γκρέμισαν ναούς σκέψης, κρέμασαν φιλόσοφους, δολοφόνησαν κόσμο και κοσμάκη, κλπ, είσαι άθεος, τι να γίνει;…), και άλλα πολλά.

Από όλα αυτά, βρήκα και το 3ο, κατά σειρά, χαρακτηριστικό του φασίστα: αν λες ορισμένα πράγματα επικυρωμένα και βγαλμένα μέσα από τα βιβλία και την ιστορία, είσαι προδότης, άθεος, ανθέλλην, φίλος των “εχθρών” μας, και γενικά ανάξιος να ζεις, μιας και απαρνείσαι θρησκεία, πατρίδα, οικογένεια. Κάτι που ουδέποτε έκανα, φυσικά, αλλά έτσι το είδαν αυτά τα παιδιά.

Προσφέροντάς μου, παράλληλα, το 4ο χαρακτηριστικό του καλού φασίστα: βλέπει ως “εχθρό” του ακόμα και τον ομόφυλο ή τον ομοεθνή, αν τυχόν λέει πράγματα που αντίκεινται σε όσα έχει συνηθίσει, σε όσα έχει βολευτεί, σε όσα τον έχουν διδάξει (και που ποτέ δεν τόλμησε να αμφισβητήσει, βέβαια). Παράλληλα, περνώντας στο 5ο χαρακτηριστικό τούτης της συμπαθούς κατηγορίας ανθρώπων, αυτοί σε βγάζουν και “αδιάβαστο”, διότι δεν διαβάζεις “σωστά” τα βιβλία (όπως τους βολεύει, δηλαδή). Χαρακτηριστική ατάκα: “Μάλλον, Γιώργο, τα πολλά διαβάσματα που ΄χεις κάνει δε σε ωφέλησαν, μιας και δεν κατάφερες να πάρεις τη σωστή εικόνα όσων διάβασες“.

Το 6ο χαρακτηριστικό, όμως, είναι εκείνο που με κάνει και εντυπωσιάζομαι περισσότερο. Γενικά, ο φασίστας είναι γνωστό ότι προτιμά τις άναρθρες κραυγές από τους λογικούς ψίθυρους. Μια ματιά στο πώς μιλάει και εκφράζεται ο γνωστός Άδωνις Γεωργιάδης ή ο (γνωστότερος) Παναγιώτης Ψωμιάδης, θα σας πείσει. Επίσης, ο φασίστας αυτοπαρουσιάζεται ως “ψαγμένος”, διότι γνωρίζει τα πάντα αναφορικά με γελοίες “αλήθειες”, όπως τα κρυφά, λέει, πρωτόκολλα της Σιών, τα φαντάσματα, οι μάγισσες, οι δράκοι, τα ενεργειακά πεδία, οι στοές μέσα στο βράχο της Ακρόπολης, κλπ. Παρεμπιπτόντως, όλα τούτα μπορείτε να τα διαβάσετε σε βιβλία που αποτελούν σπουδαία εκδοτικά εγχειρήματα ανθρώπων που (συμπτωματικά;..) εκλέχθηκαν στη βουλή ως μέλη του ΛΑΟΣ… Και σιχτιρίζει ο φασίστας όλους εκείνους που “μας κρύβουν την αλήθεια” και “μας αφήνουν έρμαια των όσων θέλουν να μας κυριέψουν, με την π..τάνα την παγκοσμιοποίηση”, κλπ.

Ενώ λοιπόν σ΄ όλα αυτά ο φασίστας παρουσιάζεται (πολυ)διαβασμένος και “ψαγμένος”, όταν του παραθέτεις στοιχεία για τη δράση των χουντών ανά τον κόσμο, για τα εγκλήματα των χριστιανών, για τα εγκλήματα της Ελλάδας, κλπ, αμέσως τα… αμφισβητεί ως αναληθή και μιαρά!!! Μυστηριώδη πράγματα…

Καλά, εννοείται ότι το 7ο χαρακτηριστικό του φασίστα είναι η εμμονή του στην γλυκιά περίοδο των συνταγματαρχών και του βασιλιά! Με τα απαραίτητα τσάμικα και κλαρίνα να συνοδεύουν, και με μόνιμο στιχάκι-επωδό “ε ρε μια χούντα που μας χρειάζεται! Κάτω η δημοκρατία!“.

Αναφερόμενος, ακολούθως, στο 8ο χαρακτηριστικό των φασιστών, δεν θα μπορούσα να παραλείψω την πολεμολαγνεία τους και την μεγάλη αξία που δίνουν σε έννοιες όπως πόλεμος, αίμα, μάχη, επίθεση, στρατός, τσαμπουκάς, μαγκιά, κλπ. Όπως επίσης είναι μεγάλη και η εμμονή τους με τους γείτονες Τούρκους, οι οποίοι “όπου να ΄ναι” θα αρχίσουν πόλεμο (ή “έτσι και αρχίσουν πόλεμο τι έχει να γίνει” ή “θα μας επιτεθούν”, κλπ). Την ίδια μοίρα, επιπλέον, επιφυλάσσουν και στους συμπολίτες μας ομοφυλόφιλους, αυτοί οι άνθρωποι. Όχι, δεν εμπλέκεται εδώ η έννοια του Έλληνα – εδώ απλώς εμπλέκεται η απέχθειά τους και η απόρριψή που επιφυλάσσουν στους ομοφυλόφιλους συνανθρώπους τους.

Εδώ θα έλθουμε στο 9ο χαρακτηριστικό του φασίστα: την εμμονή του με την υπεροχή της Ελλάδας. Και προσθέτουν μάλιστα κι άλλη βαρύτητα στην εμμονή τους τούτη, λέγοντας ότι υπερέχουν όλων των άλλων λαών, απλώς και μόνο με την ιδιότητα του Έλληνα! Όχι, δεν τα λέει μόνο ο (γνωστός) Κωνσταντίνος Πλεύρης αυτά: τα λένε και οι φίλοι μου!!! Καλά, εννοείται ότι αλλοεθνείς (συνήθως μειονότητες που ζουν στη χώρα μας, μέσα στην ανέχεια και την φτώχεια, όπως και την εκμετάλλευση) αποτελούν τον μόνιμο στόχο του καλού φασίστα.

Πράγμα, βέβαια, που μας οδηγά ευθύτατα στο 10ο και τελευταίο (της λίστας μου – είναι κι άλλα, πιστέψτε με!) χαρακτηριστικό του φασίστα: την παντελή έλλειψη μνήμης. Η ιστορικότητα από τούτους τους ανθρώπους απουσιάζει παντελώς – ή, για να είμαι ακριβής, ανασύρουν και αναφέρουν ό,τι τους βολεύει, συνήθως. Δεν είπαμε και πριν; Αν αναφέρεσαι σε πράγματα που καταρρίπτουν τα πιστεύω τους, χαρακτηρίζεσαι και “ταμπελοποιείσαι” αμέσως (α, να, βάλτε το σαν 11ο χαρακτηριστικό αυτό, αν θέλετε: την εύκολη ταμπελοποίηση των γύρω, όπως και το “να σε βάζουν στο μάτι” λόγω των απόψεών σου).

Πραγματικά, τρομάζω στη σκέψη ότι, αν όντως ζούσαμε σε ανελεύθερο και χουντικό καθεστώς, αυτά τα άτομα ενδέχεται και να με κατέδιδαν ακόμα, να με χαφιέδιζαν. Λίγο το ΄χετε; Πόσες φορές μου ΄χει περάσει απ΄ το μυαλό!!! Άπειρες!

Πέραν τούτου, όμως, θα κλείσω με δύο τελικές παρατηρήσεις.

Νο1: Η δημοκρατία έχει τούτο το καλό. Όλους τους χωράει. Όλες τις απόψεις. Όλα τα χρώματα. Αν είναι σωστή, σέβεται τα πάντα. Γι΄ αυτό τούτοι οι άνθρωποι βρίσκουν το βήμα (επώνυμοι ή/και ανώνυμοι) και εκθέτουν τις θεωρήσεις τους αυτές. Αν ήταν το δημοκρατικό πολίτευμα σαν το δικό τους, το ολιγαρχικό και ανελεύθερο, ίσως και εκείνοι να έβρισκαν το θάνατο, να εξορίζονταν, να διώχνονταν, να φιμώνονταν, να προπηλακίζονταν, να φυλακίζονταν, κλπ, πρακτικές που οι ίδιοι επεφύλαξαν στους συνανθρώπους τους που διαφωνούσαν μαζί τους. Γι΄ αυτό και γελάω κάθε φορά που ακούω κάποιον από τους φίλους μου φασίστες να βρίζει τη δημοκρατία…

Νο2: Πόσο τρομακτικό είναι να είσαι 23-24 ετών και να είσαι φασίστας; Δεκτό, ο καθένας έχει τις απόψεις του. Είναι όμως σωστό η νεότητα να συμβαδίζει με τον συντηρητισμό και το πισωγύρισμα (γιατί έτσι το βλέπω εγώ) στην περίπτωση κάποιων ανθρώπων;

Όσα διαβάσατε στο παρακάτω κείμενο αφορούν μόνο στους φίλους μου, που υπήρξαν άλλωστε και η αφορμή για να σπάσω τον κανόνα που θέλει να μη γράφω ποτέ δύο κείμενα (ανεξαρτήτως μεγέθους) την ίδια μέρα. Οποιαδήποτε ομοιότητα με γνωστά πρόσωπα της ελληνικής μας καθημερινότητας (που έχουν αποκτήσει μόνιμο βήμα στα ΜΜΕ, η άποψή τους ακούγεται παντού, ενώ καθορίζουν εύκολα ακόμα και κανόνες και νόρμες συμπεριφοράς, όπως το τι βιβλία θα πρέπει να διαβάζουν τα παιδιά – όχι το “Ζιγκ Ζαγκ στις νεραντζιές“, πάντως!!!) είναι εντελώς συμπτωματική.

Ή όχι;

5 comments on “Ο φίλος μου ο φασίστας!!!

 1. Έλεος! Το μεγαλύτερο καλό της δημοκρατίας, είναι ταυτόχρονα και το μεγαλύτερο της ελάττωμα! Ακριβώς ότι ο καθένας μπορεί να πει την αποψάρα του και τη μαλακία του κι εγώ να είμαι υποχρεωμένος να τον σεβαστώ και να τον ακούσω (αν τώρα αυτός με σέβεται και με ακούει, είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο..)

  Έχω διαστευρωθεί συχνά με ανθρώπους τέτοιους, και ειλικρινά δεν μπορώ ούτε να τους κουβεντιάσω, όχι να τους κάνω και παρέα

  Και άλλωστε, δεν θα είχα ποτέ ένα φίλο που με υποτιμάει κατ’αυτόν τον τρόπο, και με θεωρεί όλα αυτά τα πράγματα

  Υπομονή.

 2. τι να πεις τώρα… έχω ακούσει “οι φίλοι μου χαράματα”, “οι φίλοι μας τα ζώα”, “οι φίλοι μου σαλτάρουνε, στα όρθια σουτάρουνε και ψάχνουνε για τέρμα…”. Οι φίλοι μου οι φασίστες δεν είχα ακούσει. Να μου πεις υπάρχουν και κάποιος πρέπει να τους έχει φίλους. χοχοχοχοχο 😛

 3. Πράγματι, τον πρώτο καιρό προσπαθούσα αρκετά να κάνω μια υποτυπώδη συζήτηση, να αναλύσω επιχειρήματα, να καταθέσω έναν στοιχειώδη αντίλογο.
  Από τη στιγμή που ανακάλυψα ότι δεν είναι δυνατόν να αντιτάξεις λογικά επιχειρήματα στις μπαρούφες που τέτοιοι τύποι ξεστομίζουν, καλύτερα να κάθεσαι σιωπηλός.
  Άλλωστε, όταν σε βλέπουν να εξανίστασαι τόσο και να αντιτίθεσαι, ίσα ίσα, καμιά φορά λένε όσα λένε (και) για να προκαλέσουν. Για να σε δουν να θυμώνεις. Μου ΄χει συμβεί κι αυτό…
  Γι΄ αυτό κι εγώ πια δεν απαντάω σε όλα αυτά. Στο κάτω κάτω, δημοκρατία δεν έχουμε; Ο καθένας λέει την άποψή του.
  Απ΄ τη στιγμή που γνωρίζεις ότι δεν συμφωνείς, και έχεις και σοβαρούς λόγους, τότε ξέρεις ότι είσαι ασφαλής.
  Πάντως, διαβεβαιώ: όταν έχουν το νου τους μακριά από αυτά, κάνουν καλή παρέα!!! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s