Φινλανδοί πολυβολητές!

Μόλις άκουσα για το τι συνέβη στη Φινλανδία, η οποία εδώ και μερικές ημέρες έχει το δικό της Columbine, αμέσως θυμήθηκα εκείνο το post του Ανθρώπου του Μετρό, που αναφερόταν στους… Σουριναμέζους χάκερς, τους Αιθίοπες κατασκευαστές ποτηριών Βοημίας, κλπ – σε εθνότητες δίπλα σε ειδικότητες, εν ολίγοις, που δε θα δούμε ποτέ!

Έτσι και στη Φινλανδία: Φινλανδοί πολυβολητές!!! Μια χώρα που φημίζεται για το (παν)υψηλό βιοτικό της επίπεδο, για την ροπή της προς την ησυχία και την ηρεμία, την νομοτέλειά της, κλπ, τώρα αποδεικνύεται ότι έχει και καλούς πολυβολητές.. Τι να οδήγησε άραγε τον Φινλανδό επίγονο των παιδιών του Columbine να αρπάξει το ντουφέκι (ή ότι άλλο ήτανε) και να κάνει όσα έκανε (σ.σ. δολοφόνησε 10 άτομα, ενώ ο ίδιος αυτοπυροβολήθηκε και εξέπνευσε αργότερα στο νοσοκομείο); Και, βέβαια, το ρεπορτάζ συμπληρώνει ότι, ένα χρόνο πριν, περίπου, είχε ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο, με εννέα (μαζί με τον αυτόχειρα μαθητή-δολοφόνο) νεκρούς.

Μήπως, τελικά, το ότι ζούσε σε μια τέλεια χώρα, δίχως κανένα πρόβλημα, να τον οδήγησε σ΄ αυτό; Όταν πνίγεσαι μέσα στην απόλυτη τελειότητα, θες κάποια στιγμή να αποδράσεις! Λέω εγώ τώρα…

6 comments on “Φινλανδοί πολυβολητές!

 1. Μήπως απλά ΔΕΝ ζούσε σε μια τέλεια χώρα; Μήπως η Φινλανδία μαστίζεται κι αυτή από σοβαρά προβλήματα; Μήπως δεχόμασταν ότι μας λέγανε, και δεν διαβάσαμε μια φορά πίσω από τις γραμμές;

 2. Οι ίδιοι οι αριθμοί και οι μελέτες, καθώς και οι στατιστικές, “μιλούσαν” για την Φινλανδία. Ίσως όντως να μας αποκρύπτουν πράγματα – εγώ πιστεύω, όμως, ότι όσα μας αποκρύπτουν έχουν να κάνουν με την ψυχολογία των κατοίκων της χώρας αυτής, και με το πώς αντιμετωπίζουν το ότι η χώρα τους δουλεύει τόσο καλά.
  Δεν μπορώ να σκεφτώ ποια μπορεί να είναι τα προβλήματα μιας τόσο εύρυθμης και ευνομούμενης πολιτείας όπως της φινλανδικής! Φτώχεια; Ανεργία; Κοινωνικά προβλήματα άλλου είδους (π.χ. ρατσισμός, αποκλεισμός, κλπ); Θεωρώ όμως ότι πρέπει να διαβάσουμε λίγα περισσότερα για τη χώρα αυτή.
  Θα μου άρεσε να δω ένα σωστά φτιαγμένο ντοκιμαντέρ-έρευνα, που να εμβαθύνει στα (όποια) προβλήματα αντιμετωπίζει αυτή η εξαιρετική (ή, έστω, στη βιτρίνα της) χώρα.

 3. Συμφωνώ μαζίσου, το ζήτημα όμως είναι πως οι αριθμοί έχουν διάφορους τρόπους να “διαβάζονται”. Για παράδειγμα, οι αριθμοί δίνουν στην Ελλάδα ταχύτατους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, και ένα τουλάχιστον μέτριο κατά κεφαλήν εισόδημα.
  Αυτά μπορούν να διαβαστούν με διάφορους τρόπους. Οι κυβερνώντες λένε ότι η χώρα πάει προς το καλύτερο. Πηγαίνει όμως;
  Οι απαντήσεις δικές σας!

 4. Γι΄ αυτό σου λέω… Χρειάζεται μια έρευνα και ένας ερευνητής που να μπορεί να διαβάσει ορθώς όσα πρέπει να διαβαστούν, για να μας πει τι έγινε με τον Φινλανδό κουμπουροφόρο.
  Ή μήπως πρέπει να εστιάσουμε και λίγο περισσότερο και στην ψυχοσύνθεση ή την προσωπικότητα του ανδρός;

 5. Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου, φίλε μου – θ’ άκουσες στο μεταξύ ότι στη Φινλανδία επιτρέπεται η οπλοκατοχή από τα 15, αυτό φαντάζομαι θα έχει σχέση με τη “ρωσική απειλή”…

 6. Ναι, φίλε “Μαύρε Γάτε” – ενημερώθηκα από το ρεπορτάζ. Δεν έχω ιδέα με τι μπορεί να έχει σχέση αυτό, αλλά ούτε στην Αμερική (όπως μας είχε δείξει εκείνο το ντοκιμαντέρ του Μάικλ Μουρ για το Columbine) δεν φέρουν όπλο πριν από τα 15 τους!!!
  Ναι, όμως, είναι κι αυτό μέρος του προβλήματος…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s