Άσκηση…

Προχθές ήρθε η ώρα του μεσημεριανο-βραδυνού μου κατά τις 2. Το λέω μεσημεριανο-βραδυνό, διότι μετά από αυτό το γεύμα δεν τρώω τίποτα άλλο όλη μέρα – γι΄ αυτό εξυπηρετεί και τα δύο γεύματα. Πήρα κεφτέδες με σάλτσα ντομάτα και πατάτες τηγανητές…

Επ“, μου μίλησε μια φωνούλα, “δε θα νηστέψουμε φέτος;“… Αμάν, σκέφτηκα!!! Όχι ρε φίλε! Το ξέχασα ότι είναι μεγαλο-Δευτέρα! Το ΄χα ήδη πάρει όμως το κεφτεδομάνι, οπότε δεν έλεγε να το δώσω πίσω. Και, στιγμιαία, εκείνη την ώρα, αποφάσισα να μη νηστέψω, τελικά. Λέω, αφού το ΄σπασα, ας πάει στην ευχή του Θεού. Άλλωστε, σ΄ άλλη χώρα είμαι, οι “νόμοι” της κανονικής δε με πιάνουν εδώ… 😉 Και λύθηκε το πρόβλημα.

Πάντα, όμως, νήστευα τη Μεγάλη Βδομάδα. Είναι μια συνήθεια που κρατάω πολλά χρόνια τώρα. Όχι επειδή είμαι θρήσκος. Κάθε άλλο! Άλλωστε, καιρό τώρα με έχουν διώξει από την εκκλησία καταστάσεις, πρόσωπα, γεγονότα (ναι, Χριστόδουλοι, Άνθιμοι, κλπ, σ΄ εσάς αναφέρομαι…), αλλά και εσωτερικές αναζητήσεις δικές μου. Το έκανα καθαρά για άσκηση. Να πω, δηλαδή, στον εαυτό μου, “όχι ρε παίχτη, για μια βδομάδα δε θα φας ορισμένα φαγητά“. Ναι, εννοείται, κανείς δε σε υποχρεώνει να το κάνεις. Λίγη αυτοσυγκράτηση, όμως, δεν είναι κακή. Αργότερα, όταν το επέκτεινα αυτό το “συγκρατήσου” και γενικότερα, είδα απτά και ωραία αποτελέσματα ως προς το θέμα του αδυνατίσματός μου (διότι είχα μικρο-προβληματάκια με το θέμα αυτό).

Και, στ΄ αλήθεια, νομίζω ότι το νόημα της νηστείας είναι ακριβώς τούτο: η άσκηση. Ο Χριστός δεν είπε, άλλωστε, μην τρώτε κρέατα για 6 μέρες, αλλιώς θα αμαρτήσετε. Αυτά τα έβγαλαν οι Χριστόδουλοι, αιώνες πριν. Οι τότε Χριστόδουλοι καθιέρωσαν αυτό που λέμε “χριστιανική παράδοση” και θέσπισαν όλους τούτους τους νόμους και τους κανόνες. Τέλος πάντων, όμως, πιστεύω και πίστευα και θα πιστεύω, ότι αυτή η άσκηση είναι που μετράει…

Μήπως αυτό είναι το νόημα της νηστείας, τελικά; Η εσωτερική εγκράτεια και πειθαρχία! Αυτή η αντίληψη δε συνάδει με τις απόψεις πολλών, π.χ. του Stranger, o οποίος τη Μ. Βδομάδα τσακίζει σουβλάκια. Δεκτόν.

Και χριστιανός, όμως, να μην είσαι, ή έστω θρήσκος, μπορείς να έχεις για 6 μέρες ένα είδος άσκησης με τον εαυτό σου. Και να δεις ως που μπορείς να φτάσεις. Δεν είναι απαραίτητο να γίνει. Είναι όμως καλό, αν γίνει!!!

Και αδυνατίζει!!! 😀

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s