Απόφαση της στιγμής…

Μια απόφαση της στιγμής, πόση σημασία έχει; Μια καλά οργανωμένη απόφαση, με σχέδιο από πίσω, με δεκάδες συμβούλους και βοηθούς να επιβλέπουν όσα κάνει αυτός που παίρνει την απόφαση, δέχεται πολύ περισσότερη κριτική – διότι υπάρχει αυτό το γιγάντιο υπόβαθρο, αλλά και το βάθος χρόνου, προτού ληφθεί τούτη η απόφαση. Τι γίνεται, όμως, με μια απόφαση της στιγμής; Πόσο μετράει εκείνο το δευτερόλεπτο, που αποφασίζεις να κάνεις κάτι άλλο από αυτό που αρχικά είχες αποφασίσει;

Διαβάστε αυτό το ειδησεογραφικό κείμενο.

Μια φίλη μου, με την οποία ακόμα μιλάμε τακτικότατα, ήταν μπροστά στο περιστατικό.

Μερικοί ληστές μπήκαν σε ένα σούπερ μάρκετ, πήραν τα χρήματα, και πυροβόλησαν μια κοπέλα “επειδή αντέδρασε”, λέει το κείμενο, όταν πήγε να αγκαλιάσει το τρομαγμένο μωρό της, μου είπε η φίλη μου. Δεν είναι το θέμα, όμως, στην επιβεβαίωση των πληροφοριών.

Το θέμα είναι ότι, σήμερα το πρωί, η φίλη μου μού διηγήθηκε το περιστατικό αυτό. Και μου είπε, αφ΄ ενός ότι το έζησε από πρώτο χέρι, αφ΄ ετέρου ότι, λίγο πριν συμβεί όλο αυτό, είχε αποφασίσει να πάει ακριβώς στο διπλανό ταμείο από εκείνο το οποίο λήστεψαν τελικά, και στο οποίο καθόταν η κοπέλα που πυροβολήθηκε…

Φαντάζεσαι ότι, αν δεν είχα αποφασίσει την τελευταία στιγμή, για έναν άγνωστο εντελώς λόγο, να αλλάξω ταμείο και να πάω στο δίπλα για να πληρώσω, ότι μπορεί να ήμουν στη θέση της κοπέλας που πυροβολήθηκε;“, μου είπε χαρακτηριστικά.

Κι ακριβώς αυτό σκέφτηκα κι εγώ, και έγραψα όσα έγραψα περί της “απόφασης της στιγμής”.

Η οποία είναι, σαφώς, πιο δύσκολη. Θέλει να βάλεις κάτω περισσότερα πράγματα, σε πολύ λιγότερο χρόνο, και με σαφώς μεγαλύτερη πίεση!

Γι΄ αυτό και αποτελεί και ελαφρυντικό, άλλωστε. Θα καταδίκαζε κάποιος το ίδιο εύκολα έναν άνθρωπο που παίρνει μια απόφαση μετά από ώριμη σκέψη, και το ίδιο, π.χ., έναν ποδοσφαιριστή, που αποφασίζει να κλωτσήσει ένα αντίπαλο παίχτη πάνω στην ένταση του αγώνα; Δεν είναι το ίδιο! Θα τιμωρηθεί βέβαια και ο παίκτης – αλλά πολύ λιγότερο. Και θα ΄χει, ακριβώς αυτό, το ελαφρυντικό: το ότι ήταν “της στιγμής”, ό,τι έκανε (οι Άγγλοι το ονομάζουν αυτό “heat of the moment”, και στα δικαστήριά τους αποτελεί όντως άλλοθι και υπεράσπιση).

Να, λοιπόν, με ποιο τρόπο μια απόφαση “της στιγμής” μπορεί να ΄χει πολύ μεγάλη σημασία (το παράδειγμα με το σούπερ μάρκετ). Πόσες τέτοιες αποφάσεις παίρνουμε όλοι μας κάθε μέρα! Τόσο μικρές μοιάζουν, τόσο ασήμαντες – κι όμως, πόσο διαφορετικά είναι ικανές να κάνουν τα πράγματα να κυλήσουν!!!

Advertisements

One comment on “Απόφαση της στιγμής…

  1. Pingback: Μ΄ αρέσει - Δε μ΄ αρέσει (20/4/2008) « To blog ενος Γιωργου…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s