Φοιτητικές εκλογές – ε, και;…

Κανονικά, τούτο το post θα έπρεπε να ΄χει ανέβει χθες, όχι σήμερα, που ΄χει κατακαθήσει τελείως ο κουρνιαχτός των προχθεσινών φοιτητικών εκλογών. Αλλά, ας όψεται η βαρεμάρα μου – ίσως όμως να ΄ναι και καλύτερα έτσι…

Πολλοί έχουν ρωτήσει τι σημαίνουν πια οι φοιτητικές εκλογές. Παλαιότερα, κάποιοι άλλοι λένε, είχαν σημασία αυτές οι διαδικασίες. Τώρα; Τι συμβαίνει; Ασφαλώς, δεν είναι το ίδιο.

Θα μιλήσω, παραθέτοντας τη δική μου (εκλογική) εμπειρία.

Στις εκλογές του 2006 είχα την ευκαιρία, αφ΄ ενός να κατεβάσω δική μου παράταξη, μαζί με τους φίλους μου, την παρέα μου, και άρα να “διαγωνιστούμε” κι εμείς σε αυτή τη διαδικασία, και αφ΄ ετέρου να ζήσω από κοντά όλο τον παλμό, τη διαδικασία, τα συν και τα πλην της, κλπ. Η παράταξη που κατεβάσαμε τότε ονομαζόταν Φ.Α.Τ.Σ.Α. (Φοιτητικός Απολιτικός Τολμηρός Συλλογικός Αγώνας) – όπως το όνομά της προδίδει, αλλά όπως και η διακήρυξή της έγραφε, στόχος της ήταν να συμμετάσχει στη διαδικασία, γελοιοποιώντας τη. “Επιλέξαμε το νόμιμο τρόπο, το δικό τους τρόπο“, έγραφε εκείνη η ανακοίνωση.

Είχα μια ιδέα από διηγήσεις άλλων για το πώς συμπεριφέρονται οι παρατάξεις γενικώς. Έβλεπα και ο ίδιος, βέβαια, τη συμπεριφορά των μελών των παρατάξεων. Η δική μου πορεία στη σχολή, ως φοιτητή, συνέπεσε με τις τελευταίες μεγάλες ημέρες της ΠΚΣ στο τμήμα (στα πρώτα μου χρόνια εκεί), αλλά και με την άνοδο και τελική επικράτηση της ΔΑΠ (κατά το τέλος των σπουδών μου) – πληροφοριακά το αναφέρω. Ε, όλα τα στερεότυπα που συνοδεύουν συνήθως τέτοιες διηγήσεις και παρατηρήσεις, είχαν επιβεβαιωθεί. Άκουγα, από φίλους, και έβλεπα άλλους γνωστούς μου να δέχονται ξαφνικές “επιθέσεις αγάπης” από πρόσωπα που ούτε καν τους μιλούσαν όλο τον υπόλοιπο χρόνο, απλώς για να πάρουν την ψήφο τους! Και, βέβαια, από τη στιγμή που αποφασίσαμε να κατεβάσουμε δική μας παράταξη στο τμήμα, όλοι μας κοιτούσαν με μισό μάτι! Προφανώς, διότι φοβούνταν μην τους κλέψουμε τα πολύτιμα κουκιά τους.

Δε θα ξεχάσω ποτέ τα βλέμματα των “πρωτοπαλίκαρων” των παρατάξεων στη σχολή μας, όταν μαζευτήκαμε και εμείς μαζί τους στο προεκλογικό συνέδριο, για να παραδώσουμε τα ψηφοδέλτιά μας και να ακούσουμε τη διαδικασία. Σχεδόν εχθρικά, τα βλέμματά τους διασταυρώνονταν με τα δικά μας με μεγάλη ψυχρότητα. Κάποιοι από αυτούς, δε, προσπαθούσαν μέχρι το τέλος να μας πείσουν να μην κατέβουμε (“αφήστε αυτά τα πολιτικά μορφώματα – ελάτε μαζί μας να αγωνιστούμε“, έλεγαν). Όλα για την ψήφο! Όλα για τη νίκη! Πραγματικά, δυσκολευόμουν να δω εκεί μέσα τα “όνειρα”, τις “ελπίδες”, τις “προσδοκίες”, κλπ, για τα οποία έλεγαν ότι πάλευαν όλοι εκείνοι οι αυτοαποκαλούμενοι ως φορείς της πολιτικής δράσης.

Για να μην αναφέρω βέβαια την ημέρα των εκλογών, όπου, ερχόμενοι στην αίθουσα για να ψηφίσουμε, ακούγαμε τριγύρω μας φράσεις όπως “οι εκλογές δεν είναι πάρτυ, να φύγετε από ΄δω“, και άλλα τέτοια ωραία (τα βλέμματα παρέμεναν το ίδιο εχθρικά). Μια μέρα πριν, επίσης, όταν “ανεβάσαμε” στο forum της σχολής μας τη δική μας ανακοίνωση, όπως είχαν κάνει όλα τα υπόλοιπα “κόμματα”, οι βρισιές που δέχτηκε το post μας ήταν πολλές. Ανώνυμες, φυσικά. Από τους “φορείς” της “πολιτικής”.

Το απόλυτο χτύπημα, ήταν όταν ανεβάσαμε, μετεκλογικά, την δική μας “ανακοίνωση αποτίμησης” των εκλογών. Την καρφιτσώσαμε κανονικά στο θυρωρείο της σχολής, όπως όλοι οι άλλοι. Ε, κάθε τόσο την έσκιζαν, από διάφορα κόμματα, και την πετούσαν. Εμείς, την ξανακαρφιτσώναμε, αλλά εκ νέου εκείνη άφαντη. Μια τέτοια πράξη, εάν την είχαν υποστεί όλοι οι άλλοι, θα μιλούσαν σίγουρα για “φασισμό” και “καταπάτηση των δικαιωμάτων μας και της φωνής μας” και άλλα τέτοια ηχηρά παρόμοια…

Για την ιστορία, τα αποτελέσματα εκείνης της εκλογικής διαδικασίας μπορείτε να τα δείτε εδώ.

Γενικώς, πάντα πήγαινα να ψηφίσω – αρκετά πριν από την εμπειρία μου ως “διαγωνιζόμενος” στις εκλογές… Μόνο μια χρονιά δεν είχα πάει, το 2005, επειδή είχα δουλειά σε μια εφημερίδα, και, αναγκαστικά, είχα χάσει τις εκλογές. Θεωρούσα ύψιστο δικαίωμά μου την ψήφο μου, και την έδινα εκεί που εγώ νόμιζα. Άλλοι, π.χ., καρφίτσωναν, θυμάμαι, φωτογραφίες τουαλέτας στα ψηφοδέλτια και τα έριχναν στην κάλπη!!! Ο καθένας με το δικό του τρόπο. Ήξερα και τότε τι παιζόταν με όλους αυτούς τους αυτόκλητους φορείς της πολιτικής δράσης, που μόνο την ψήφο σου θέλουν και μάλιστα την επιζητούν με τους τρόπους που όλοι μας λίγο πολύ γνωρίζουμε – απλώς, όμως, αγνοούσα την ύπαρξη όλων αυτών.

Ε, όταν είδα από κοντά τη διαδικασία, τη συμπεριφορά, την διαγωγή των περισσότερων από εκείνους που συμμετείχαν στις εκλογές, απαξίωσα πια τελείως τη διαδικασία.

Και πιστεύω ότι οι περισσότεροι από τους φοιτητές, αν δεν είναι ενταγμένοι σε κάποια παράταξη και δεν έχουν το νου τους “κολλημένο” κάπου, σκέπτονται το ίδιο. Δεν τους αρέσει έτσι όπως έχουν καταντήσει οι φοιτητικές εκλογές σήμερα. Ίσως να ΄θελαν κάτι διαφορετικό – ίσως, πάλι, όχι. Δε γνωρίζω. Ασφαλώς και υπάρχουν φοιτητές οι οποίοι πιστεύουν σε ορισμένα πράγματα, και συμπορεύονται με τις παρατάξεις που τους εκφράζουν.

Στ΄ αλήθεια, όμως, επειδή έχω συζητήσει με αρκετούς εκπροσώπους όλων των παρατάξεων που συνήθως δραστηριοποιούνται στα Πανεπιστήμια, λυπάμαι που θα το πω, αλλά δε με έπεισε κανείς τους ότι αξίζει να δώσω αξία στις φοιτητικές εκλογές, στις παρατάξεις, στις πολιτικές διεργασίες στα Πανεπιστήμια, κλπ… 😦 Τι άλλο να πω…

Κάπου, κάτι χάθηκε, στην πορεία. Πώς, άραγε, τα όνειρα και οι μάχες των φοιτητών μετετράπησαν σε απλό αγώνα για ένα, δύο παραπάνω “κουκιά” (και σε συνακόλουθο αγώνα “προσφορών”, για την απόκτηση των “κουκιών” αυτών);…

Advertisements

2 comments on “Φοιτητικές εκλογές – ε, και;…

  1. Symfwnw m osa grafeis kai malista ayta syzhtoysame kai fetos (opws ka8e xrono)me aformh tis ekloges.

    Pantws gelasa para para poly dioti phga k sto link poy ebales k plohgh8hka kai eida palia, gnwrima atoma… tespa…

    Ante bree kai toy xronoy spitia mas:P

  2. Χαίρομαι που ένα ακόμα άτομο έχει διασυνδέσεις με τη σούπερ σχολή μου.. ΥΕΑΗ!!!

    Και του χρόνου σπίτια μας, να δούμε από κοντά τις φοιτητικές εκλογές! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s