“Σβήσε το Macedonia! Εγώ έγραψα κιόλας Scopia!”

Σαν τώρα το θυμάμαι, αν και έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε.. Τον ξάδερφό μου, σε επίσκεψη των συγγενών μας στο σπίτι μας, κι εμένα, να παίζουμε FIFA 98 (τόσο παλιά, φανταστείτε..). Ήταν πολύ της μόδας, τότε, το FIFA 98. Καθώς “φορτώναμε” το παιχνίδι που είχα ήδη σώσει (σ.σ. προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου έπαιζα), και ετοιμαστήκαμε να παίξουμε το επόμενο παιχνίδι, ο ξάδερφός μου αναφώνησε με οργή:

Ακόμα Macedonia το ΄χεις αφήσει το παιχνίδι; Πήγαινε στο team edit και άλλαξ΄ το! Εγώ έγραψα κιόλας Scopia!“.

Βλέπετε, είχα την ατυχία να έχω διαλέξει μια ευρωπαϊκή εθνική ομάδα, η οποία είχε στον όμιλό της την Macedonia!!! Ναι, έτσι αναγράφονταν τα Σκόπια, στο τόσο αγαπημένο μου παιχνίδι. Βεβαίως, ποτέ δεν άλλαξα το όνομα στο παιχνίδι. Δεν ασχολιόμουν (ούτε) τότε με τα πολιτικά. Άλλωστε, τι με ενδιέφερε περισσότερο; Να αλλάξω το όνομα, ή να φτάσω στον… τελικό του Παγκ. Κυπέλλου; 🙂

Αν κι έχουν περάσει χρόνια πολλά από τότε, όσο θυμάμαι τις καταστάσεις, δεν έχει αλλάξει τίποτα. Μικρός εγώ, τότε, άκουγα για κάποιον Κίρο Γκλιγκόροφ, για ένα “βέτο”, για ένα σύνθημα (“Η Μακε-δονία είν’ ελλη-νική!!!“), για ανθρώπους που έβγαιναν στους δρόμους και ούρλιαζαν, για τους αντίπερα που ήθελαν να ονομάζονται “Μακεδονία”, και δεν καταλάβαινα τίποτα. Η πρώτη στιγμή που ήλθα σ΄ επαφή με τα συναισθήματα ενός απλού πολίτη για το ζήτημα αυτό (εκτός τηλεόρασης, δηλαδή), ήταν το περιστατικό με τον ξάδερφό μου, που σας περιέγραψα παραπάνω.

Τώρα, (θέλοντας να λέω ότι) έχω μεγαλώσει, και (υποτίθεται ότι) έχω σχηματίσει άποψη πια (τρομάρα μου). Πέρα από την πλάκα, όντως έχω σχηματίσει άποψη για το θέμα: δε διαφέρει από εκείνη που είχα τότε. Δε με ενδιαφέρει πώς ονομάζονται οι γείτονες!!! Απλώς. Νομίζω ότι η χώρα μας έχει πολύ σοβαρά εσωτερικά προβλήματα, για να ασχολείται με τέτοια ζητήματα.

Κι άλλωστε, ιστορικά κι αν το πάρει κανείς, ολόκληρη η περιοχή που κάποτε λεγόταν “Μακεδονία” πιάνει και τη σημερινή περιοχή των Σκοπίων. Οπότε, έχουν κι αυτοί δικαίωμα να θεωρούνται απόγονοι των Μακεδόνων. Όπως κι εμείς, φυσικά – εμείς, μάλιστα, έχουμε και περισσότερους λόγους για να λεγόμαστε Μακεδόνες, εννοείται.

Πριν από χρόνια, όμως, όταν έπρεπε να ασκήσουμε βέτο, δεν ασκήσαμε. Προτιμήσαμε τα συλλαλητήρια των (τότε) Άνθιμων, Χριστόδουλων, Καρατζαφέρηδων και Αδώνιδων, αντί να πούμε αποφασιστικά “όχι” στους Σκοπιανούς. Εκείνοι πήραν θάρρος, έχουν και τις πλάτες των Αμερικάνων (άλλο που δε θέλουν αυτοί για έναν ακόμα σύμμαχο-σφήνα στην περιοχή μας, μαζί με Κόσοβο και Αλβανία), και τώρα έβγαλαν γλώσσα. Και παριστάνουμε κι εμείς το νταή απέναντι στο κρατιδιάκι των Σκοπίων.. Δηλαδή, μύλος!!! Όλα μύλος (όχι Μύλος Μάριτς)!!!

Και θα μπορούσαμε να έχουμε και καλύτερες σχέσεις με τους ανθρώπους αυτούς, αντί να τους μισούμε και να ΄μαστε προκατειλημμένοι (κατά την προσφιλή μας συνήθεια). Αν και, απ΄ όσο διαβάζω, μια χαρά σχέσεις έχει ο απλός λαός των Σκοπίων με εμάς. Κι εμείς μ΄ αυτούς. Και αγαπάνε τη χώρα μας, ενώ και εμείς δραστηριοποιούμαστε εκεί διαρκώς.

Μήπως τελικά οι πολιτικοί είναι εκείνοι που τα κάνουν όλα μαντάρα, στα θέματα των σχέσεων των λαών; Μήπως, αντί να τα κάνουν καλύτερα, τα κάνουν (μονίμως) χειρότερα;

Advertisements

4 comments on ““Σβήσε το Macedonia! Εγώ έγραψα κιόλας Scopia!”

 1. Θυμάμαι που με έτρεχε η μάνα μου με το ζόρι, 7 χρονών παιδί, στην πορεία διαμαρτυρίας για την ονομασία των γειτόνων. Και ανέμιζα τη σημαία, και φώναζα κι εγώ με το πλήθος “Η ΜΑ-ΚΕ-ΔΟ-ΝΙΑ ΕΙ-ΝΑΙ ΕΛΛΗ-ΝΙ-ΚΗ”. Αλλά τώρα; Δεν πα’ να την βγάλουν και “Νέα Ελλάδα” τη χώρα τους; Δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού έχουν, ας κάνουν ό,τι γουστάρουν…

 2. Ακριβώς!!!
  Προσωπικά, πρόβλημα κανένα με τους Σκοπιανούς δεν έχω! Άλλωστε, τώρα πια, οι ίδιοι νιώθουν και αυτοαποκαλούνται “Μακεδόνες”! Ποιος ανώτατος άρχων μπορεί να τους το αλλάξει όλο αυτό, πια;
  Δοξάζω και θαυμάζω, λοιπόν, τους Ντάρκο Πάντσεφ, Ντράγκαν Νατσέφσκι (πρώην του Εργοτέλη!), και, φυσικά, τον ΑΝΥΠΕΡΒΛΗΤΟ Γκόραν Πάντεφ, τον παικταρά!!!

 3. http://uk.youtube.com/watch?v=UJhjwyX8Mr0

  Οι ΗΠΑ, τα Σκόπια και η διαφήμιση της Absolut

  Που «δίνει» στο Μεξικό τη Καλιφόρνια και το Τέξας!
  Μπορεί οι Αμερικανοί να είναι… άνετοι με τα άλλα έθνη και να μην… καταλαβαίνουν γιατί έχουμε πρόβλημα να αυτοπροσδιορίζονται οι Σκοπιανοί ως «Μακεδόνες» χαρακτηρίζοντας δια στόματος Ράις το όλο θέμα ως «αρχαία ιστορία», αλλά όταν θίγονται τα δικά τους εθνικά κεκτημένα τότε εξεγείρονται!
  Μπροστά, λοιπόν, στις οργισμένες φωνές Αμερικανών καταναλωτών για μποϊκοτάζ της βότκας Absolut, η σουηδική παρασκευάστρια εταιρεία απολογήθηκε δημοσίως και απέσυρε με συνοπτικές διαδικασίες διαφημιστική εκστρατεία που παρουσιάζει τις νοτιοδυτικές ΗΠΑ ως τμήμα του Μεξικού υπό το σλόγκαν «Σε έναν τέλειο κόσμο» («In an Absolut World»)…
  Η διαφημιστική εκστρατεία της Absolut, απεικονίζει έναν χάρτη της εποχής του 1830 όταν στο Μεξικό ανήκε η Καλιφόρνια, το Τέξας και άλλες νοτιοδυτικές πολιτείες της Αμερικής. Στο Μεξικό διατηρείται έως σήμερα η πίκρα για την απώλεια των περιοχών αυτών στον πόλεμο του 1848 με την Αμερική. Όμως οι διαφημίσεις, που έκαναν την εμφάνισή τους μόνο στο Μεξικό, ήταν κάθε άλλο από ιδανικές για τους Αμερικανούς που χτίζουν φράκτες και βρίσκονται σε μία διαρκή «θερμή» συζήτηση σχετικά με την παράνομη μετανάστευση από το νότιο γείτονά τους.
  Οι διαφημίσεις προκάλεσαν ενόχληση στην κοινή γνώμη που εκφράστηκε κυρίως μέσω δικτυακών τόπων στο Internet και blogs, με αποτέλεσμα η Absolut να αναγκαστεί να ζητήσει δημόσια συγγνώμη για τη διαφημιστική εκστρατεία και να την αποσύρει άμεσα…

 4. Φρονώ πως οι πνευματικοί μας ταγοί στερούνται φαντασίας, λειτουργικότητας και -το κυριότερο- επαφής με την πραγματικότητα.

  Τα επίθετα “νέα” και “άνω” που ψελλίζουν για να περιγράψουν το κρατίδιο των Σκοπίων είναι άπο άνοστα και αφελή έως επικίνδυνα.
  Δεν έχετε παρά να δείτε στην σημερινή (6-5-2008) ενημέρωση των εφημερίδων για την διέλευση των αεροσκαφών της Macedonian Air Transport (ΜΑΤ) από τον ελληνικό εναέριο χώρο για να καταλάβετε το μέγεθος του προβλήματος.

  Ως εκ τούτου θέλω να αφιερώσω την παρακάτω λίστα ονομάτων στον Νίμιτς, την παρέα του και σε όλους εκείνους που μας αποπαίρνουν για εθνικιστές

  Slaboalvanic Union

  Μακεσλαβία (Maceslavia)

  Western Boulgaristan

  The Unspeakable Republic of
  Macedonia (Η Ακατανόμαστη Δημοκρατία της Μακεδονίας)

  Κατά Riemann παράλληλη Μακεδονία (εφαρμόσιμο σε ένα παράλληλο σύμπαν!)

  Φιρωμ (ΦΙΡί-φιρί το πάτε Ωρε Μαγκες να τις φάτε!)

  Πηπα! (Παράρτημα Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής!)

  Πουγουδουμούδες! (βλέπε Βερμούδες!)

  Μακεδονικός Χαλβας ή Γιαλατζί Μακεδονία

  Κατεχόμενη Μακεδονια

  Σαν Μακεδονια (Οπως λέμε Σαν Ρέμο, Σαν Φρανσίσκο, Σαν Σαλβαδόρ και πάει λέγοντας.)

  Μακεδονία Μακεδονία (Πως λέμε Duran-Duran)

  Δημοκρατία βορείως της Μακεδονίας (ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό!)

  Monkeydonia ή McDonia

  Μπανανία

  Κεντρική Βαλκανική Ένωσις

  Μπακλαβαδωτή ονομασία: «ΜαΚαιΓωνία»

  Δημοκρατία του Ρωβινσώνα Κρούσου

  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ της ….. Βουκεφάλας σας

  Σλαβική Ένωση της Πρωην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Περιοχής Πάνω από την Ελληνική Μακεδονια στην Οποια Παιζει να Εβοσκε ο Βουκεφάλας
  ή Σ.Ε.Π.Γ.Δ.Π.Π.Ε.Μ.Ο.Π.Ε.Β. να τελειώνουμε

  Ευχαριστώ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s