25η Μαρτίου

Τραγουδήθηκε, υμνήθηκε, ενέπνευσε, και εμπνέει (κάποιους)!! Έγινε στίχος, τραγούδι, εθνικός ύμνος (μας). Περί 25ης Μαρτίου, ο λόγος!!!

Όχι, δεν έχω διαβάσει ακόμα το θρυλικό βιβλίο της 6ης Δημοτικού, να δω τι λέει μέσα για την Επανάσταση του 1821. Ξέρω όσα έχω διαβάσει από μόνος μου, όσα έμαθα στο σχολείο, όταν πήγαινα (και δε χρειαζόταν να διορθώνονται βιβλία διαρκώς), αλλά και από όσα ξέρω από τα (πολύτιμα) εξωσχολικά βιβλία, που διάβαζα και μάθαινα δυό-τρία πράγματα.

Και, κυρίως εκεί, στα εξωσχολικά βιβλία, μαθαίνεις τι έγινε πραγματικά, εννοείται. Αλλά, κι αν ένα βιβλίο σχολικό είναι καλογραμμένο, και θέλει να σου δώσει την πραγματική εικόνα, τότε γίνεται κι από εκεί να μάθεις. Τα περισσότερα σχολικά εγχειρίδια, σύμφωνα και με έρευνες και στατιστικά στοιχεία, παρουσιάζουν τον “Άλλο” ως εχθρό, που “σκότωνε”, “έσφαζε”, “έκαιγε”, “δολοφονούσε”. Οι δικοί μας, από την άλλη, πάντα είναι οι “κατατρεγμένοι”, τα “θύματα” των “μεγάλων συμφερόντων”, οι “δημιουργοί πολιτισμού”, κλπ.. Μήπως εμείς δε σφάξαμε; Ναι, αλλά το κάναμε στο όνομα του πολιτισμού, της.. ελευθερίας και των ιδανικών μας!!! Μια από τις μεγαλύτερες, π.χ., καταστροφές του 1821, η άλωση της Τριπολιτσάς, εξελίχθηκε σε πρωτοφανή λεηλασία από πλευράς Ελλήνων, οι οποίοι κατέσφαξαν γυναικόπαιδα, ανυπεράσπιστους ανθρώπους, έκλεψαν σπίτια, πήραν λάφυρα, κλπ!!! Ή, πάλι, δε νομίζω ο Μέγας Αλέξανδρος να έφτασε ως τις Ινδίες σπέρνοντας το ελληνικό… πνεύμα! Θάνατο έσπερνε κι αυτός.. Όπως, βέβαια, αποσιωπείται, πάλι στην περίπτωση του 1821, η αλβανική (ή αρβανίτικη) καταγωγή πολλών ηρώων της Επανάστασης (π.χ. Μιαούλης, Καραϊσκάκης), για ευνόητους λόγους…

Το σίγουρο είναι, ότι τότε κάποιοι άνθρωποι αποφάσισαν, στο Πνεύμα του Διαφωτισμού, που τόσο είχε επηρεάσει, αλλά και της θέλησής τους για αυτοπροσδιορισμό και ελευθερία, να εξεγερθούν! Αυτή είναι η αλήθεια. Τώρα, τα υπόλοιπα (το ότι χρωστάμε, π.χ., στους Άγγλους την ελευθερία μας) είναι επίσης αλήθεια – και ιστορία! Ποτέ μόνο η γενναιότητα δεν φτάνει. Πρέπει να αναμειχθεί και ο Μεγάλος Σύμμαχος, για να έλθει το πολυπόθητο αποτέλεσμα. Έτσι έγινε και τότε, έτσι γίνεται και τώρα (Κόσοβο): ο “μεγάλος” θέλει ένα κράτος-δορυφόρο σε μια ευαίσθητη περιοχή, και δη δίπλα σε ένα μεγάλο αντίπαλο (τότε, Άγγλοι-Ελλάδα-Οθωμανοί, σήμερα ΗΠΑ-Κόσοβο-Ρωσία). Πουθενά, όμως, δε θα τα ακούσουμε αυτά.

Παντού, σήμερα, θα ακούμε για τη “γενναιότητα”, την “παλικαριά”, κλπ, εκείνων των ανθρώπων. Προς Θεού, θα ήμουν ανιστόρητος εάν δεν τα παραδεχόμουν και αυτά!!! Λίγοι ήταν όσοι έδωσαν τη ζωή τους τότε; Όχι. Λίγοι είναι όσοι πίστευαν στην ευγένεια και αναγκαιότητα του κινήματός τους; Όχι.

Γνωρίζοντας, όμως, όλα τα παραπάνω (περί “Μεγάλων Δυνάμεων”, κλπ), αλλά και το πώς φέρθηκαν τότε ορισμένοι άνθρωποι (πρόκριτοι, προεστοί, παπάδες, όσοι φυλάκισαν τον Κολοκοτρώνη, κ.ά.), πιστεύω ότι πρέπει, τουλάχιστον όσοι θέλουμε, να “χαλαρώσουμε” λίγο και να δούμε όσα έγιναν τότε με κριτικό μάτι. Όχι μόνο λόγω της εμπλοκής των “Μεγάλων Δυνάμεων” (μήπως ήμασταν το Κόσοβο της εποχής;..), όχι μόνο λόγω των δικών μας κουτσουκελών (κλασικοί Έλληνες: μη χάσουν τη θεσούλα τους -πρόκριτοι, παπάδες- και πάντα να φαγώνονται μεταξύ τους), αλλά και για άλλους λόγους.

Αλήθεια, τέλος, ο Κολοκοτρώνης, ο Καραϊσκάκης, και τόσοι άλλοι, τότε, να αναφέρονταν από τους Τούρκους ως “τρομοκράτες”; Όπως λέγονται σήμερα οι Παλαιστίνιοι, οι Τσετσένοι, και τόσοι άλλοι;

Πάντα το ΄χα απορία αυτό!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s