Των ανάγωγων η χώρα

Όταν βρίσκεσαι για καιρό σε μια χώρα, αλλάζεις περιβάλλον για αρκετό καιρό, και επανέρχεσαι στο προηγούμενο περιβάλλον σου, αναπόφευκτα οι συγκρίσεις είναι απόλυτα λογικό να κάνουν την εμφάνισή τους. Δεν είναι πρωτότυπα τα όσα γράφω – έχουν συμβεί σε πολλούς.

Το ίδιο έγινε και με την περίπτωσή μου. Έχοντας ζήσει όλη μου τη ζωή στην Ελλάδα, έφυγα για το προηγούμενο 7-μηνο, περίπου, για την Αγγλία. Επιστρέφοντας στην χώρα μου, άρχισα να βλέπω όσα ζούσα επί τόσο καιρό εδώ στην Ελλάδα, με άλλο μάτι. Κυρίως, τα θέματα συμπεριφοράς, ατομικής και ως προς τους συνανθρώπους μας.

Μπορεί βέβαια όσα βλέπω, ζω και κατακρίνω να ισχύουν μόνο για την Αθήνα. Είναι πολλοί εκείνοι που υποστηρίζουν ότι αυτή η “τρελούπολη” σε μεταμορφώνει, και σε κάνει αγχώδη, κακότροπο, δύστροπο και ανάγωγο, εν τέλει. Δεν ισχύουν, λοιπόν, όλα τα “συμπεράσματα” που έβγαλα, για όλους.

Πιστεύω, όμως, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συμπατριωτών μου είναι ανάγωγοι. Δίχως τρόπους. Δίχως καλλιέργεια. Και κακότροποι (πλησιάζοντας τα όρια της κακίας, μερικές φορές).

Μια… επιβίβαση σε οποιοδήποτε λεωφορείο της πρωτεύουσας θα σας πείσει! “Κάντε λίγο πιο μέσα, να μπούμε κι εμείς, δε ντρέπεστε λίγο, έχετε κλείσει όλο το χώρο, (κλείνει η πόρτα) εντάξει, φύγε τώρα, φύγε!“. Ή, στην πρώτη υποψία για “αδικία” σε βάρος του, ο Έλληνας πάντα έχει τη διάθεση για φωνές, καυγά και παλιόλογα!!! Ή, πάλι, η προφανής επιθυμία του Έλληνα για την προσωπική του ικανοποίηση και όλα τα άλλα να πάνε να…μην πω τι, είναι απίστευτη..

Θα μου πεις, από πού κατέβηκες, ρε φίλε; Δεν τα ΄ξερες αυτά; Τώρα τα ΄μαθες; Όχι, δεν κατέβηκα από πουθενά. Είμαι εδώ χρόνια. Και τα ξέρω.

Από την άλλη, όμως, δε μπορώ να μην θλίβομαι με τις απόψεις συν-Ελλήνων μου, που θεωρούν τους Άγγλους (και τους ξένους γενικότερα) “ηλίθιους”, “αργόστροφους”, “βλάκες”, “κουτόφραγκους”, ενώ θεωρούν ότι “έχει πλάκα να ΄σαι Έλληνας“… Όχι, δε βρίσκω καμία πλάκα σ΄ αυτό. Δε βρίσκω καμία πλάκα στο ότι οι άλλοι λαοί, απλώς πειθαρχώντας σε κάποια πράγματα, έχουν φθάσει αρκετά ψηλά και θεωρούνται υποδείγματα (συμπεριφοράς και άλλων), ενώ εμείς, με τη “μαγκιά” και την “έξω καρδιά” μας, είμαστε διαρκώς τελευταίοι σε όλα (α, ναι, εκτός απ΄ το σεξ)… Έναν Άγγλο δε θα τον δεις ποτέ να ουρλιάζει στο λεωφορείο, επειδή είναι στενά και είναι στριμωγμένος. Ούτε θα τον δεις να μοιράζει μούντζες από ΄δω κι από ΄κει, ή να επιτίθεται με τόση κακία στο συνάνθρωπό του (ακόμα κι αν έχει δίκιο), ή πόσα άλλα ακόμα..

Αλλά, αν είσαι πολιτισμένος, ξέρεις πώς να φέρεσαι. Αν δεν είσαι, φέρεσαι σαν (νεο-)Ελληνα(ρα)ς!!! Πατρίδα του φωτός, λέει, και του πολιτισμού η Ελλάδα.. Ναι, καλά! Τα άκουγα αυτά σήμερα, πάλι, στην Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, στην Ολυμπία. Και, ομολογώ, συγκινήθηκα. Διότι είδα τι ήμασταν κάποτε, τι δωρίσαμε στον κόσμο, τι δημιουργήσαμε…

Αρκούσε ένα δίωρο στο δρόμο, μετά, επιστρέφοντας σπίτι μου, για να προσγειωθώ στην πραγματικότητα της σύγχρονης Ελλάδας!!!

3 comments on “Των ανάγωγων η χώρα

  1. Εγώ θα ήθελα να συμπληρώσω: τα στερνά τιμούν τα πρώτα! Αυτό για εκείνους που προβάλλλουν τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό ως δείγμα ανωτερότητας.

  2. αυτά τα ωραία και σπουδαία ζουν ανάμεσά μας. οι ανθρώπινες αισθήσεις έχουν ατονήσει και η όρασή μας έχει γίνει μονοδιάστατη. Αυτές οι αξίες ζουν σε ένα καμπύλο κόσμο που οι σπουδαίοι άνθρωποι μπορούν και τις βλέπουν και βέβαια απορούν που οι άλλοι “τυφλοί” όντες δεν τις βλέπουν. Αν καταφέρναμε να ξυπνήσουμε την συνείδηση των ανθρώπων που κάνανε τόσα δισεκατομύρια χρόνια να την ενσωματώσουν στον εγκεφαλό τους και άρκεσε λίγος χρόνος γιά να αποκοιμηθεί!!! Εσείς των Μέσων … έχετε ρόλο σε αυτήν την αφύπνιση ή την νάρκη … κάντε κάτι ντε….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s