Βόλτα στην πόλη των Μπιτλς…

Χθες, ημέρα Τετάρτη, είχα, το πρωί, να κάνω κάτι που δε μ΄ αρέσει καθόλου: να ξυπνήσω νωρίς! Κι αυτό, διότι θα πήγαινα μαζί με ένα φίλο να φιλμάρουμε μια αθλητική εκδήλωση παιδιών με ειδικές ανάγκες… Πού; Στο Λίβερπουλ!

Έτσι, πήραμε τις κάμερές μας, και πήγαμε στο σταθμό του τραίνου. Τα τραίνα εδώ είναι σαν λεωφορεία: συχνά δρομολόγια, και αλλαγή στους σταθμούς με ακρίβεια δευτερολέπτου. Έτσι, φεύγοντας από Stoke, αλλάξαμε στο Crewe, και κατόπιν, μετά από ταξίδι 1.30 ώρας, φτάσαμε στην πόλη που γέννησε τους Μπιτλς… Ομολογώ ότι, εάν υπήρχε ένας λόγος για τον οποίο πίστεψα ότι αυτό το πρωινό ξύπνημα άξιζε πάρα πολύ (και δεν είχα και ζεστή σοκολάτα να πιώ, σκέτα τα ΄φαγα τα McVities καραμέλα…) ήταν ότι θα επισκεπτόμουν την πόλη αυτή.

Όπως έρχεσαι στο Λίβερπουλ με το τραίνο, περνάς πρώτα από τα προάστιά του. Και το θέαμα των σπιτιών των προαστίων, όλων ίδιου χρώματος (πήλινου), και της θάλασσας των καμινάδων τους, που εκτεινόταν ως εκεί που έφτανε το μάτι μου, ήταν το πρώτο πράγμα που είδα. Και σκέφτηκα: “Πώς χωράνε τόσα σπίτια να ΄ναι μαζί;“! Μιλάμε για μια θάλασσα από καμινάδες! Φανταστείτε πόσα σπίτια (και πόσο κοντά το ένα με τ΄ άλλο) ήταν εκεί!

Φτάνοντας στον μεγάλο σταθμό της πόλης, βγήκαμε έξω! Φάτσα-κάρτα, το μουσείο της πόλης!! Ένα τεράστιο κτίριο! Με αγάλματα απ΄ έξω, και ένα μεγάλο κήπο με παγκάκια, και αγάλματα! Απέναντι, το St John’s, το πολύ μεγάλο θέατρο του κέντρου της πόλης. Α, ξέχασα να πω, ότι ο σταθμός του τραίνου (πολύ λογικά) βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.

Γύρω γύρω, μαγαζιά, εστιατόρια, pubs, μικρά malls, ξενοδοχεία, έπιαναν το δικό τους χώρο.

Κι αυτό ήταν, ίσως, το μόνο που με στεναχώρησε από την εμπειρία μου του Λίβερπουλ: η περιοχή που επισκέφτηκα, το κέντρο, ήταν απίστευτα στενάχωρη!!! Δεν ξέρω, σα να μου δημιούργησε μια ελάχιστη αίσθηση… κλειστοφοβίας αυτό, αλλά τι να γίνει! Μετά από ένα σούπερ σάντουιτς στο τοπικό Burger King, πήραμε το ταξί (μετά την αποτυχημένη προσπάθεια να πάμε με το λεωφορείο στον προορισμό μας) και φύγαμε. Μας πήρε αρκετή ώρα να ψάξουμε, καθώς το κέντρο του Λίβερπουλ έχει δεκάδες στάσεις λεωφορείου, κάθεμία από τις οποίες εξυπηρετεί ίσα με 25-30 διαφορετικές γραμμές!!! Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, σ΄ εκείνο το σημείο γινόταν της τρελλής.. Άλλο ένα στοιχείο που ενίσχυε την αίσθηση του κλειστού, που είχα…

Και, βέβαια, παντού, στις κολόνες, στους τοίχους, στα λεωφορεία, η αφίσα που είναι το καμάρι όλης της πόλης: Λίβερπουλ, Πολιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος 2008 (ό,τι ήταν η Πάτρα μας το 2006)!!! Είχα διαβάσει πέρσι, ότι ο Στίβεν Τζέραρντ, ο παίκτης-σύμβολο της σύγχρονης ποδοσφαιρικής ομάδας της πόλης, όταν σκόραρε σε ένα αγώνα, σήκωσε τη φανέλα του πανηγυρίζοντας: από κάτω είχε την αφίσα αυτή! Η προώθηση της πόλης και της σπουδαίας τιμής που της έγινε, μέσω του ποδοσφαίρου; Υπάρχει καλύτερη διαφήμιση από αυτό;

Περιέργως πως, δεν είδα αρκετούς φαν της… Λίβερπουλ (το παρατσούκλι της οποίας είναι The Pride of Merseyside, το καμάρι του Μέρσεϊσαντ)! Περισσότερους της… αιώνιας εχθρού της είδα, της Έβερτον! Τι να πεις…

Το μέρος όπου πήγαμε να φιλμάρουμε ήταν ένα κλειστό γήπεδο, στα περίχωρα της πόλης. Κι εκεί διεξαγόταν, όπως έμαθα επ΄ ακριβώς, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πινγκ Πονγκ για άτομα με ειδικές ανάγκες, με τη συμμετοχή άνω των 20 χωρών από όλο τον κόσμο (σ.σ. η Ελλάδα, πουθενά…). Απόλυτα λογικό: που θα κάνεις ένα σπουδαίο παγκόσμιο πρωτάθλημα, με τόσο σπουδαίο σκοπό (την προώθηση των σπουδαίων ικανοτήτων και του μεγαλείου ψυχής αυτών των ανθρώπων που συνεχίζουμε να τους ονοματίζουμε “disabled” = ανίκανους…); Στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης!!!

Στη διαδρομή προς το κλειστό αυτό γήπεδο, είχα την ευκαιρία να θαυμάσω ένα γιγάντιο πάρκο, με λίμνη, παγκάκια, και χασομέρηδες που εκμεταλλεύονταν τον ασθενικό ήλιο.. Έμοιαζε πολύ αυτό το πάρκο μ΄ αυτό που έχουμε στο Stoke. Και, δεν ξέρω, είχα μια προαίσθηση για το Λίβερπουλ, ότι θα είναι κάπως μουντό. Κάτι το βιομηχανικό του παρελθόν, κάτι η συνήθης αγγλική μουντάδα, οι υποψίες μου επιβεβαιώθηκαν: παρά τον ήλιο που έβγαινε συχνά-πυκνά, η πόλη ήταν αρκετά γκρίζα. Και, πάντα, στενάχωρη!!!

Τουλάχιστον, στα περίχωρα όπου πήγαμε, είχε αρκετό πράσινο.

Με το που φύγαμε από το γήπεδο, μετά το φιλμάρισμα, είχαμε την ευκαιρία να γυρίσουμε και μια άλλη πλευρά της πόλης.. Εκείνη η πλευρά, αν και κοντά στο κέντρο, σαν να είχε περισσότερο πράσινο. Και γήπεδα!!! Μου άρεσε κάπως περισσότερο. Και η pub, με το όνομα “Rat and Parrot” (“Αρουραίος και Παπαγάλος“) – τι όνομα κι αυτό, για pub!!!

Φύγαμε μετά από 4-5 ώρες, για να προλάβουμε, μπας και γυρίσουμε τις κάμερες στην ώρα τους (δεν προλάβαμε εν τέλει). Συνοδεία των γλάρων (είπαμε, είναι λιμανίσια πόλη το Λίβερπουλ) μπήκαμε στο τραίνο μας, και γυρίσαμε… Λυπήθηκα που δεν είχαμε περισσότερο χρόνο να γυρίσουμε αυτή την ιδιαίτερη πόλη.. Απ΄ αυτά που είδα, όμως, σχημάτισα μια εξαιρετική εικόνα! Ευχαρίστως θα ξαναρχόμουν.

Άλλωστε, γιατί να μην έχεις καλή εικόνα για μια πόλη, στην οποία βρήκαν την έμπνευση κάποιοι άνθρωποι, και παρέδωσαν μερικά από τα καλύτερα κομμάτια της παγκόσμιας δισκογραφίας; Μιλάω, φυσικά, για τα θρυλικά “Σκαθάρια”.. Τους Μπιτλς!

Και, ειλικρινά, αυθόρμητα, όπως έβγαινα από το σταθμό του τραίνου, όταν είχαμε φτάσει στο Λίβερπουλ, έπιασα τον εαυτό μου να σιγοτραγουδάει το “Love me do“, των Μπιτλς…

Looooove love me do

you know I love you

I ‘ll always be true

so pleeeeeeeeeeeeease

love me dooooooooo…

Ελπίζω να ξανάρθω, Λίβερπουλ!!!

5 comments on “Βόλτα στην πόλη των Μπιτλς…

  1. Το Liverpool τουλάχιστον γέννησε τους Beatles. Η δική μας πρώην πολιτιστική πρωτεύουσα γέννησε.. το Μικρούτσικο!!!1

  2. Μην αδικείς την Πάτρα, dorothea!!! Γέννησε και τον αδερφό του προαναφερθέντος!!! Πού το πας αυτό; 😉

  3. @ JoaN: Ε, το ίδιο είναι; Εδώ πέρασα 3 διαφορετικές πόλεις!!!

    @ dorothea: Να υπερασπιστώ τα τέκνα της Πάτρας προσπαθώ!!! Χαχα! 😀 Αλλά, ναι, είναι όντως ανόμοια τα μεγέθη…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s