Έρωτας και Λογική – Αναγκαίο κακό ή συμπαγής σχέση;

Στο προηγούμενο post μου, το τελευταίο Μ΄ αρέσει – Δε μ΄ αρέσει, η αγαπητή μου JoaN έγραψε στα σχόλια ότι είδε ένα “θράσος” σε δύο απ΄ τα “Δε μ΄ αρέσει” μου: το ένα από αυτά έλεγε ότι η λογική είναι κυρίαρχη, λίγο ή πολύ, όταν πρόκειται να συνάψουμε μια ερωτική σχέση, ενώ το άλλο έλεγε ότι, καμιά φορά, εγώ προσωπικά δίνω υποσχέσεις που ξέρω, μέσα μου πολύ καλά, ότι δε θέλω να κρατήσω.

Και ρώτησα, λοιπόν, την καλή μου JoaN τι ακριβώς εννοούσε με το “θράσος” που είπε. Ενώ ανέφερε ακόμα, δε, ότι την μπέρδεψαν τα λεγόμενά μου αυτά. Αργότερα, είπε ότι ειπώθηκαν “χιουμοριστικά”, όσα ανέφερε! Πλήρως δεκτό ό,τι λέει, άλλωστε και σοβαρά να τα ΄λεγε, πάλι θα το δεχόμουν!!! Θα την ευχαριστήσω, όμως, σ΄ αυτό το σημείο, διότι μου δίνει την ευκαιρία να γράψω ένα κείμενο και να εξηγήσω όσα είπα – για το πρώτο, όμως, θέμα, δηλαδή τη σχέση λογικής και έναρξης ερωτικής σχέσης. Άσε που μ΄ έβγαλε κι απ΄ το Writer’s Block η JoaN, οπότε την ευχαριστώ διπλά!!!

Πιστεύω ότι δεν τίθεται καθόλου θέμα καρδιάς, όταν πρόκειται να συνάψουμε μια σχέση με κάποιο άτομο. Προσοχή: δεν αναφέρομαι σ΄ αυτό που προηγείται της σύναψης σχέσης! Εκεί, φυσικά και η καρδιά έχει τον πρώτο λόγο. Εκεί είναι που ερωτεύεσαι, γνωρίζεις τον άλλο, σου “κάνει κλικ” ή όχι (όπως λέει μια γνωστή μου), αναγνωρίζεις εάν σου κάνει ή όχι, βρίσκεις τα κοινά σας σημεία, τον σκέπτεσαι όλη μέρα, μιλάς μαζί του, στέλνετε ίσως και sms ή τηλεφωνιέστε, κλπ. Εκεί, out of question: μιλάει η καρδιά.

Τι γίνεται, όμως, όταν αποφασίζεις να πεις μέσα σου “Ναι, θέλω να κάνω σχέση με το άτομο αυτό“; Εκεί, νομίζω, δε μιλά η καρδιά, πια. Εκεί παίρνει το λόγο η λογική.. Ή, τουλάχιστον, οφείλει να το κάνει. Άλλωστε, επί λέξει (ή, έστω, στο περίπου το νόημά της το λέω εδώ), έγραψα στο δίλημμα που “μπέρδεψε” τη JoaN ότι “οφείλει η καρδιά να ΄χει τον κυρίαρχο ρόλο, όταν πάμε να συνάψουμε μια σχέση“! Κι αυτό, πολύ απλά, διότι πρέπει να λαμβάνουμε υπ΄ όψιν μας, πριν κάνουμε μια σχέση, δεκάδες ακόμα παραμέτρους. Στους οποίους δεν έχει θέση η καρδιά.

Π.χ., πες μας αρέσει ένα άτομο. Εμείς, όμως, είμαστε Αθήνα, και εκείνος/η είναι Σαλονίκη!!! Πώς θα κάνεις σχέση; Θα πηγαινοέρχεσαι; Αν το θες, κάν΄ το. Οι περισσότεροι δεν ξέρω αν θα το ΄καναν!!! Ή, π.χ., πες ότι εσύ σπουδάζεις Αγγλία και ο/η άλλος/η είναι στην Ελλάδα. Κάνεις σχέση ή όχι; Από μακριά θα το συντηρείς, ιδίως αν ξέρεις ότι θα μείνεις καιρό απάνω στα ξένα; Ή, πάλι, πες ότι γνωρίζεις μια κοπέλα απ΄ το χωριό σου, και θες να κάνεις σχέση. Γνωρίζονται οι οικογενειές σας, σάς ξέρει όλο το χωριό, κλπ. Και πες ότι προσπαθείς να μη μαθευτεί όλο αυτό. Πόσο άνετα θα νιώθεις, γενικώς; Ή, πάλι, πες ότι θες να κάνεις σχέση με κάποιον που οι οικογένειές σας απλώς γνωρίζονται καλά!!! Πόσο άνετα θα νιώθεις; Πόσο εύκολο είναι; Τα λέω αυτά, διότι για μένα είναι δύσκολο…

Θέλω, γενικώς, να επιχειρηματολογήσω υπέρ του ότι, πριν συνάψεις μια σχέση, όσο και να τον θες τον άλλον, είναι κάποιοι παράγοντες τους οποίους οφείλεις να λαμβάνεις υπ΄ όψιν σου. Οι παράγοντες αυτοί ποικίλλουν, αναλόγως με την κατάσταση που ΄χεις κάθε φορά στα χέρια σου, φυσικά. Και επιχειρηματολογώ, επίσης, υπέρ του ότι οφείλουμε να σκεπτόμαστε λογικά, προτού κάνουμε μια σχέση. Αλλιώς, και εμείς, αλλά πολύ περισσότερο ο άλλος (που δε μας φταίει, εάν εμείς είμαστε επιπόλαιοι), θα την πληρώσουμε… Θα στενοχωρηθούμε. Θα πληγωθούμε. Κι αυτό, διότι δεν τα εξετάσαμε όλα από πριν. Το θέλουμε άραγε αυτό;

Και, φυσικά, δεν αναφέρομαι σε καταστάσεις όπου είναι ωραία όλα. Και οι δύο στην ίδια πόλη, ή και οι δύο στην ίδια σχολή, ή και οι δύο, γενικώς, να τα ΄χουν όλα με το μέρος τους. Αναφέρομαι σε πιο σύνθετες και περίπλοκες καταστάσεις. Βέβαια, έχω δει και παιδιά που υπερκέρασαν τις δυσκολίες με τρόπο θαυμαστό – ένας παλιός συμμαθητής μου στα ισπανικά, π.χ., είχε γνωρίσει μια Ισπανίδα στο εξωτερικό. Και τα έφτιαξαν!!! Και είναι μαζί από τότε (2 χρόνια κοντά), και πηγαινοέρχεται αυτός στη χώρα της… Οι γονείς του, βέβαια, έχουν αρκετά λεφτά, απ΄ όσο γνωρίζω, οπότε είν΄ εύκολο γι΄ αυτόν. Δεν αναφέρομαι, όμως, όπως προείπα, σε τέτοιες καταστάσεις. Δεν είναι για όλους μας τόσο εύκολα τα πράγματα. Όπως προανέφερα, όμως, θαυμάζω τους ανθρώπους που ξεπερνάνε τις δυσκολίες για χάρη αυτού που νιώθουν.

Για μένα, όμως, δεν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα. Και προκρίνω τη λογική… Δε λέω ότι δε μπορώ να αισθανθώ κάτι δυνατό για κάποια. Λέω ότι δε μπορώ εύκολα να αποφασίσω αν γίνεται ή αν μπορώ να κάνω σχέση μαζί της. Το ξέρω ότι, προηγουμένως, ίσως δεν ανέφερα και τα καταλληλότερα των παραδειγμάτων, ώστε να γίνει σαφής η σκέψη μου. Ελπίζω, όμως, εν τέλει, να έγινε.

Advertisements

4 comments on “Έρωτας και Λογική – Αναγκαίο κακό ή συμπαγής σχέση;

 1. Αχ αχ αχ δεν έγινα κατανοητή. Είπα ‘με μπέρδεψαν αυτά τα 2, το θράσος τους!’ = το θράσος τους που τόλμησαν να με μπερδέψουν =χιούμορ …

  «…κάποιοι παράγοντες τους οποίους οφείλεις να λαμβάνεις υπ΄ όψιν σου. Οι παράγοντες αυτοί ποικίλλουν, αναλόγως με την κατάσταση που ΄χεις κάθε φορά στα χέρια σου, φυσικά»-> έτσι είναι. Όμως κάποιες φορές πρέπει να μην δίνουμε τόση σημασία στη λογική και να προχωράμε σε πράξεις.

  [Νομίζω όμως πως δεν ξεχωρίζει κανείς(λίγο γενικό αυτό) «α τώρα να σκεφτώ λογικά α τώρα να βάλω μπρος την καρδιά.» Αυτόματα γίνονται όλα, αυτόματα κάτι σε κρατάει ή σε σπρώχνει να κάνεις το άλφα ή το βήτα. Αν όμως οι δικές σου άμυνες, που σε κρατάνε απ το να κάνεις μια σχέση με κάποιες δυσκολίες, είναι «υπερβολικές»; Θα μου πεις ποιος το καθορίζει αυτό… ]

  «Λέω ότι δε μπορώ εύκολα να αποφασίσω αν γίνεται ή αν μπορώ να κάνω σχέση μαζί της» -> δε ξέρω πια, νομίζω πως όποιος θέλει μπορεί. Το προσπαθεί και όπως πάει.
  (κάθε φορά όμως εξαρτάται απ τα προβλήματα που λες πως υπάρχουν… πρέπει να προσπαθήσεις αρκεί να μην «ενοχλήσεις- πικράνεις κλπ» άλλα άτομα)

  Πάλιι εσέναα στο μυαλόοο έχω και ταξιδεύωω σαλαλαλαααα

 2. Είπαμε, JoaN: το είπες χιουμοριστικά, ότι είπες!! Αλλά έδωσες ένα καλό βήμα για ένα κείμενο.. Οπότε, no worries!!!

  Αυτόματα κάτι σε κρατάει ή σε σπρώχνει, όπως και όντως όποιος θέλει μπορεί.. Είναι όμως τόσο εύκολο; Αυτό είναι που μ΄ ενδιαφέρει περισσότερο… Και πιστεύω ότι δεν είναι εύκολο, διότι μπαίνει η λογική μέσα!!!

 3. μόνοι μας κάνουμε τη ζωή μας δύσκολη…

  Περνάω φάση τραγική να μπαίνει βάση η λογική στις συναντήσεις μου μαζί σου, αλλιώς το είχα φανταστεί κι αλλιώς το σχέδιο μου προκύπτει… σαλαλα

 4. Μόνοι μας…

  Το μόνο μου παράπονο είναι ότι δεν είμαι κάποιος άλλος…

  Άλλεν Κόνινγκσμπεργκ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s