Τρόποι αθηναϊκοί..

Κάποτε έγραφε ο Σαββόπουλος το τραγούδι Κωλοέλληνες (σ.σ. ναι, έγραφε και ωραία πολιτικά τραγούδια κάποτε ο Σαββόπουλος, πριν γίνει τακτικός θαμώνας των εορτών του εκάστοτε Δημάρχου..). Σ΄ αυτό το τραγούδι κατέκρινε τη συμπεριφορά των (νεο)Ελλήνων, οι οποίοι έχουν χάσει πολλά από εκείνα που χαρακτηρίζουν τη φυλή μας: φιλότιμο, ανθρωπιά, εργατικότητα, πίστη σε αξίες, κλπ. Και, εν αντιθέσει, εξυμνούσε όλους όσους εμείς δε θεωρούμε Έλληνες (με τους υπέροχους στίχους: πνεύμα αλήτικο/ελλαδίτικο/σε Μικρά Ασία/Κύπρο, Λευκωσία/Βόρειο Ήπειρο/δεν ακούει κανείς../στο χειρότερο του ελληνισμού κομμάτι/στην Ελλάδα ζεις..), αλλά μέσα τους ξέρουν πολύ καλά πόσο Έλληνες είναι.

Μια φίλη μου είχε την όμορφη ευκαιρία να πάει για 3-μερο στα Τρίκαλα, το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, και μου διηγούνταν τις εντυπώσεις της. Ανάμεσα στα πολλά που μου είπε (ένα εκ των οποίων ήταν και η εξύμνηση των εστιατορίων στα Τρίκαλα!), ανέφερε και το εξής: “Στα Τρίκαλα, όταν άναβε κόκκινο και πήγαινα να περάσω, αμέσως σταματούσαν όλοι! Όχι όπως εδώ, στην Αθήνα, που όταν πας να περάσεις τρέχουν κιόλας, για να περάσουν πιο γρήγορα από σένα!! Είτε έχει κόκκινο, είτε όχι!“. Ναι, μα πού να οφείλεται αυτό: στο ότι είμαστε Έλληνες, νεοέλληνες, ή απλώς Αθηναίοι; “Μακράν στο ότι είμαστε Αθηναίοι! Δεν αντέχονται πλέον αυτοί οι ρυθμοί ζωής σ΄ αυτήν την πόλη. Έχουμε συνηθίσει και ζούμε μια σπιντάτη ζωή.. Που μας έχει κάνει και κακότροπους, ενώ πάντα δίπλα είναι και τα κακά χαρακτηριστικά της νεοελληνικής μας φυλής“. Εγώ αρκέστηκα να προσθέσω ότι και στην Αγγλία σταματάνε πάντα τα αμάξια, δίνοντας προτεραιότητα στους πεζούς, για να σημειώσει και εκείνη τη δική της εμπειρία απ΄ το Βέλγιο, όπου συμβαίνει το ίδιο. “Τελικά, σ΄ όλη την Ευρώπη και στα Τρίκαλα, ξέρουν να φέρονται οι άνθρωποι!!! Στην Ελλάδα, και δη στην Αθήνα, είμαστε απ΄ άλλο πλανήτη“, συμπλήρωσε.

Όλοι μας το ξέραμε πόσο κακότροπος είναι ο νεοΈλληνας. Όλοι μας γνωρίζουμε τα υπέροχα χαρακτηριστικά του. Χαρακτηριστικά, που αποτυπώνονται και στην οδηγική του συμπεριφορά (και στη γηπεδική, κλπ). Δεν είναι όμως μόνο τα χαρακτηριστικά του νεοΈλληνα. Απ΄ ότι φαίνεται, η ίδια μας η ζωή σ΄ αυτήν την αγχωτική μεγαλούπολη μας έχει κάνει τα νεύρα τσατάλια. Και καλά, εγώ δεν οδηγώ. Απεχθάνομαι την οδήγηση, και προτιμώ τα Μ.Μ.Μ.! Οι άλλοι, όμως, που και σωστά να οδηγούν, ενδέχεται να την πατήσουν απ΄ τον Ελληναρά που θέλει να κάνει τον έξυπνο; Οι ξένοι, δηλαδή, που οδηγούν σωστά και με την προτεραιότητα πάντα να δίνεται στους πεζούς, χάνουν κάτι; Εκείνοι δε ζουν σε αγχωτικές μεγαλουπόλεις (που, ναι, είναι λόγος για να ΄σαι δύστροπος και “ξινός”); Γιατί έχουν τόσο καλούς τρόπους; Άρα, κάτι άλλο είναι.

Μήπως, εν τέλει, η ανάμιξη των χαρακτηριστικών του νεοΈλληνα με εκείνων του Αθηναίου, είναι που κάνει όλη τη ζημιά; Και, εννοείται, δεν αναφέρομαι εδώ σ΄ όλους τους Αθηναίους. Υπάρχουν και συμπολίτες μας που σέβονται τους γύρω τους. Που έχουν ολόσωστη συμπεριφορά σ΄ όλες τους τις κοινωνικές δραστηριότητες. Γιατί όμως μια μειοψηφία (διότι περί τέτοιας πρόκειται, λέω εγώ) να χαλάει την εικόνα των πολύ περισσότερων ορθώς σκεπτόμενων Αθηναίων-νεοΕλλήνων; Μάλλον πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε ορισμένα πράγματα.

Διότι…

ενώ εδώ θα ζούμε καταρρεύσεις
ο έξω Ελληνισμός θα προχωρεί
και φως και μουσική μιας άλλης σκέψης, ναι
στη μείζονα Ελλάδα θα εκραγεί, ναι
στους πανέλληνες στους πανέλληνες

Τώρα εγώ, που σπουδάζω Αγγλία, ανήκω στον “έξω Ελληνισμό”, ή όχι; 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s