Boxing Day

Σήμερα, 26 του μηνός, είναι η περίφημη “Boxing Day”, στην Αγγλία. Παρ΄ ότι επόμενη των Χριστουγέννων, όταν όλος ο πλανήτης ακόμα γιορτάζει και ξεκουράζεται, οι Άγγλοι έχουν ένα… ιδιαίτερο τρόπο να ξεκουράζονται: παίζοντας ποδόσφαιρο, το άθλημα που δημιούργησαν, εξέθρεψαν και εξέδωσαν (αλλά και κυνήγησαν – είναι όμως άλλη ιστορία αυτό..)! Γι΄ αυτό και, κάθε χρόνο, στις 26 Δεκέμβρη όλα τα αγγλικά πρωταθλήματα, όλων των κατηγοριών, είναι σε δράση!!! Το ίδιο συνεχίζεται και τις επόμενες μέρες: αυτή την περίοδο, οι αγγλικές ομάδες συμμετέχουν σ’ ένα κοπιαστικό μαραθώνιο αγώνων, αφού δίνουν, σε 8 μέρες, 3 παιχνίδια! Ένα σήμερα, ένα στις 30 και ένα την πρώτη του μηνός Γενάρη!!! Όσοι αναρωτιούνται γιατί συμβαίνει αυτό, πολύ απλή είναι η απάντηση: “είναι παράδοση“!!!

Και, στην Αγγλία, δε μπορείς να πας κόντρα στις παραδόσεις τόσο εύκολα (περισσότερα για την “Boxing Day” μπορείτε να διαβάσετε εδώ, αν και εγώ έχω διαβάσει άλλα απ΄ αυτά που γράφει ο συντάκτης τούτου του άρθρου).

Πολλοί προπονητές και παίκτες έχουν διαμαρτυρηθεί κατά καιρούς για την βάναυση τούτη εβδομάδα. Ο κόσμος χαίρεται, στις εξέδρες, βέβαια, αλλά δεν είναι αυτός που παίζει μπάλα.. Τα ήδη βεβαρημένα προγράμματα των ομάδων, λένε οι κόουτς και οι παίκτες, δε χρειάζονται αυτό το κουραστικό στρίμωγμα αγώνων αυτές τις μέρες.. Οι άλλοι, δηλαδή, που ολοκληρώνουν τα πρωταθλήματά τους στην ώρα τους, δίχως “Boxing Day” κλπ, είναι ανόητοι; Γι΄ αυτό και πολλοί έχουν εναντιωθεί στο σύστημα αυτό.

Είπα και προηγουμένως, όμως, ότι είναι πολύ δύσκολο να πας κόντρα στην παράδοση. Η Αγγλία είναι μια χώρα που λατρεύει (και ζει, λένε κάποιοι) το χθες. Τις παραδόσεις. Το παρελθόν. Τους νόμους και τις δοξασίες και τις αντιλήψεις παρελθόντων καιρών. Γι΄ αυτό, άλλωστε, πέραν του οικονομικού ζητήματος, κρατάνε ακόμα τη Βασίλισσά τους (ο Θεός να τη σώζοι) στον θώκο, παρ΄ ότι έχουν κι αυτοί Κοινοβούλιο, όπως όλος ο κόσμος. Γι΄ αυτό, άλλωστε, τιμούν με κάθε επισημότητα όλων των ειδών τις παλαιές γιορτές και παραδόσεις τους (ένα παράδειγμα, είναι και η “Boxing Day”). Γι΄ αυτό, άλλωστε, αρνούνται την εισαγωγή νέων, καινοτόμων ιδεών στα συστήματά τους, τη στιγμή που άλλοι λαοί όχι μόνο τα έχουν εισάγει, αλλά τα ΄χουν αξιοποιήσει κιόλας δημιουργικά. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα, η επιμονή στη χρησιμοποίηση της παλαιότατης λίρας τους, ακόμα, για τις συναλλαγές τους, όταν όλοι οι άλλοι έχουν ευρώ – αλλά, και ποδοσφαιρικά πάλι, η τεράστια επιμονή στην μη χρησιμοποίηση αλλοδαπών κόουτς για την εθνική τους ομάδα ποδοσφαίρου (έπεσε το κάστρο αυτό με τον Ericsson, τώρα πήραν τον Καπέλο, και αμέσως έπεσαν απάνω να τον φάνε, με το που ήρθε: “Δεν είναι Άγγλος, εμείς θέλουμε Άγγλο“, κλπ)! Η παράδοση είναι αυτή που ορίζει και καθορίζει μεγάλο μέρος της ζωής των Άγγλων, όπως και η υποταγή στους νόμους και η πιστή εφαρμογή τους. Έχουν, άλλωστε, δεκάδες νόμους οι Άγγλοι, λόγω έλλειψης Συντάγματος (κάτι που αποτελεί τραγική ειρωνεία για εμάς, τους Έλληνες, αφού ναι μεν έχουμε Σύνταγμα, αλλά και πολυνομία ταυτόχρονα!). Η παράβαση του νόμου συνιστά το μεγαλύτερο αδίκημα, γι΄ αυτό και έχουν τόσο οργανωμένα δικαστήρια, άλλωστε, πάνω εκεί. Τέλος, οι παραδόσεις και οι συνήθειες επάνω εκεί είναι τόσο ισχυρές, που οδηγούν τους ανθρώπους σε μια ψυχολογική κατάσταση πίεσης.. Γι΄ αυτό και οι περισσότεροι Άγγλοι, όταν έρχονται στα νησιά μας, το καλοκαίρι, ξεσαλώνουν, λέω εγώ.. Άλλο εκεί, άλλο εδώ.

Έτσι, λοιπόν, και με την “Boxing Day”. Αναμφίβολα, θα χορτάσουν μπάλα οι Άγγλοι πάνω εκεί, όπως κάθε χρόνο..

Πληθαίνουν, όμως, οι φωνές, εκείνων των ανθρώπων, που ζητούν πλέον να σταματήσει η χώρα να τιμά φαντάσματα απ΄ το παρελθόν. Να σταματήσει η χώρα να ζει με τούτα τα φαντάσματα στους δρόμους της. Να μπει η χώρα, ζητούν, σε μια τροχιά εκσυγχρονισμού του τρόπου ζωής και των ιδεών της.. Πολλοί είναι εκείνοι που ζητούν η Αγγλία, απλώς, να δοκιμάσει!!! Να δοκιμάσει μερικά καινούρια πράγματα, και, εάν δει ότι δεν της κάνουν, σαν τα φορέματα να τα πετάξει και να επιμείνει σ΄ αυτά που ξέρει κι εμπιστεύεται. Εγώ, προσωπικά, το θεωρώ πολύ δύσκολο να αποποιηθούν οι Άγγλοι μερικές απ΄ τις παραδόσεις που τους επιβαρύνουν, και να προσπαθήσουν να ελευθερωθούν, κάπως. Από την άλλη, μήπως στην Ελλάδα έχουμε αποδιώξει τέτοιου είδους νοοτροπίες και αντιλήψεις; Μήπως θαρρούμε ότι είμαστε πιο ανοικτά πνεύματα απ΄ τους μονόπλευρους Άγγλους; Εγώ θεωρώ ότι πρέπει κι εμείς να κάνουμε (πολλά) βήματα μπροστά, καθώς δεν είμαστε καλύτεροι. Ιδίως στο θέμα της νοοτροπίας και στο πώς προσεγγίζουμε τον κόσμο.. Διότι μπορεί να καμαρώνουμε ότι είμαστε πνεύματα ανοικτά, αλλά σε πολλά θέματα οι… κουτόφραγκοι μας έχουν ξεπεράσει προ πολλού.

Κατά τ΄ άλλα, τελειώνοντας το κείμενο αυτό, έχω να πω ότι λυπάμαι που δε θα δω από κοντά την “Boxing Day”!!! Θα τη χάσω, αφού θα είμαι εδώ, και δε δείχνει κανείς τα παιχνίδια.. 😦

Όπως και να ΄χει, όμως, σας εύχομαι καλή συνέχεια των εορτών!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s