Γιατί μ΄ αρέσει ο Λάκης Λαζόπουλος!

Στα σχόλια του τελευταίου κειμένου του, ο φίλτατος Stranger αναφέρει κάτι με κεφαλαία γράμματα, κίνηση η οποία, στη γλώσσα του Internet, σημαίνει, λίγο ή πολύ, ότι… ωρύεται: “ΜOU TI DINEI O LAZOPOULOS!“, ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων. Αυτή του η απάντηση με έκανε να σκεφτώ εάν αρέσει σε μένα ο Λαζόπουλος, και, επιπροσθέτως, εάν θα είχα την όρεξη να γράψω ένα κείμενο υπερασπιζόμενος τούτη μου την προτίμηση. Η απάντηση, σ΄ αμφότερα τα ερωτήματα, ήταν “ναι“. Γι΄ αυτό και από τούτες τις ταπεινές γραμμές μου, προ(σ)καλώ (κατά το γνωστό, πια, τσιτάτο) τον φίλτατο Stranger να απαντήσει στο blog του στο παρόν κείμενο.

ΓΙΑΤΙ Μ΄ ΑΡΕΣΕΙ Ο ΛΑΚΗΣ ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Στην Ελλάδα γεννήσαμε ένα είδος κωμωδίας, το οποίο απευθύνεται στον πολύ κόσμο και “στοχεύει” σε συγκεκριμένους ανθρώπους ή καταστάσεις (που συνήθως, έχουν βαλθεί να μας ταλαιπωρούν). Το είδος κωμωδίας αυτό ονομάζεται “σάτιρα”, και οι θεράποντές του, ανά τους αιώνες, ήσαν πνεύματα ανοικτά: Αριστοφάνης, Κουιντιλιανός, Οράτιος, Ιουβενάλης, και πόσοι άλλοι ακόμα. Η σάτιρα, λόγω του ότι στοχεύει σε (πολιτικά) πρόσωπα και (πολιτικές) καταστάσεις, κυρίως, διακωμωδώντας τα και απογυμνώνοντάς τα από οποιοδήποτε φορτίο θέλουν αυτά να προσδώσουν στον εαυτό τους, τα παρουσιάζει όπως είναι πραγματικά, με τρόπο αστείο, έτσι ώστε να προκαλέσει γέλιο ο πραγματικός χαρακτήρας τους. Επειδή λοιπόν, εμένα η σάτιρα μου αρέσει (διότι επεκτείνεται και σε πολλούς άλλους τομείς, όχι μόνο στην πολιτική..), εξ ορισμού μ΄ αρέσει ο Λάκης Λαζόπουλος, διότι είναι σατιριστής, μέσω της εκπομπής του (το “Αλ-Τσαντίρι Νιουζ“)!!! Υπό το πρίσμα αυτό, θα έπρεπε να μ΄ αρέσει και ο Θέμος Αναστασιάδης, και ο Πέτρος Φιλιππίδης (παλαιότερα, ως “Διαπλεκόμενος”, μαζί με τους Γαλίτη-Λέφα), και πόσοι άλλοι ακόμα τηλεοπτικοί σατιριστές (διότι, πια, γι΄ αυτούς μιλάμε, και όχι θεατρικούς δημιουργούς).

Εγώ, λοιπόν, δηλώνω ότι, όχι απλώς μου αρέσει ο Λαζόπουλος, αλλά μου αρέσει ΜΟΝΟ ο Λαζόπουλος, επεκτείνοντας λίγο ακόμα το ζήτημα, δηλαδή.

Τα κείμενα του Λαζόπουλου, καθώς και τα βίντεο που προβάλλει, πρωτίστως, είναι ευφυή. Στοχεύουν στους πολιτικούς ή σε ότι άλλο καταδυναστεύει τη νοημοσύνη μας, ενώ παρεμβάλλονται στην εκπομπή, πολλές φορές, και μουσικά μέρη σατιρικού ύφους, αλλά και ποιότητας υψηλής (σα να θέλει και ο ίδιος να μιμηθεί τη σάτιρα των αρχαίων, που είχε “λόγο” -κείμενο- μα και “μέλος” -μουσική- μέσα). Μιλάει και τραγουδάει, κοινώς, με υψηλή ποιότητα κειμένου και τραγουδιών. Τα κείμενά του, δε, ευφυή και με πηγαίο χιούμορ, κάνουν τη σάτιρα της εκπομπής να ρέει εύκολα και να προκαλεί το γέλιο να βγαίνει πηγαίο. Όταν τα πράγματα σοβαρεύουν, και η πλάκα σταματάει, τότε ο Λάκης το δείχνει σε όλους, με ορθές διακοπές ρυθμού και σωστές ατάκες. Επιπλέον, διατηρεί εξαιρετική σχέση με το κοινό της εκπομπής, ενώ προβάλλει και εξαιρετικά βίντεο, τα οποία δεν καταδυναστεύουν το δικό του λόγο, αλλά, αντίθετα, βοηθούν την εκπομπή να ρέει ορθώς, δρώντας βοηθητικά..

Η πορεία του Λάκη Λαζόπουλου στην ελληνική τηλεόραση είναι πασίγνωστη. Από τους “Δέκα Μικρούς Μήτσους” έως σήμερα, έχει προσφέρει ατάκες και φιγούρες αξεπέραστες στην ελληνική τηλεόραση (σ.σ. το μόνο που δεν του συγχωρώ, είναι ότι ανέδειξε τον άνθρωπο που, κυριολεκτικά, “γ…σε κι έδερνε”: το Χριστόφορο Παπακαλιάτη). Η σάτιρα που ανέκαθεν έκανε, ήταν, κατά τη γνώμη μου, υψηλών στάνταρ ποιότητας και άξια συγχαρητηρίων. Χωρίς να καταφεύγει σε ευκολίες, έδινε πάντα το στίγμα με ορθώς σατιρικό τρόπο. Γι΄ αυτό, σ΄ αυτό το σημείο, υπερέχει των (αγαπημένων μου, επίσης) “Διαπλεκόμενων”, διότι εκείνοι, λίγο ή πολύ, κατέφευγαν σε ορισμένες σεναριακές ευκολίες και κλισέ για να σατιρίσουν. Κοινό στοιχείο στους Λαζόπουλο-“Διαπλεκόμενους”, η βωμολοχία, την οποία θεωρώ απαραίτητη: έτσι δεν έκανε και ο Αριστοφάνης, με τους γιγάντιους φαλλούς του επί σκηνής; Ο Λαζόπουλος, όμως, θεωρώ ότι ξεπέρασε τους “Διαπλεκόμενους”, διότι δεν ψάχνει την ευκολία επ΄ ουδενί. Προτιμά να κάνει ευφυή αστεία, πραγματικά καλής έμπνευσης, χωρίς να καταφεύγει απλώς σε “αστειότητες”. Η πορεία του στην τηλεοπτική σάτιρα το αποδεικνύει.

Πολλοί θα βγουν και θα πουν (Stranger, σε βλέπω ανάμεσά τους!!!) ότι ο Λαζόπουλος έχει εμμονές. Μέσα στη γκάμα των προσώπων που σατιρίζει (από τους Καραμανλή και Γιωργάκη μέχρι Άδωνι, Λιακόπουλο, Πρέκα, παπα-Τσάκαλο, Πάνια, Καρβέλα, κλπ), υπάρχουν 2-3 οι οποίοι σταθερά υπομένουν τη σάτιρά του. Μιμή Ντενίση, Ελένη Λουκά, Νίκος Καρβέλας, σύμπασα η πολιτική ηγεσία της χώρας (καλά, αυτοί ήταν, είναι, και θα είναι “πελάτες” των σατιριστών!), κλπ. Ναι, έχει εμμονές ο Λαζόπουλος. Ναι, επίσης, ορισμένοι άνθρωποι πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να γελοιοποιηθούν, μπας και καταλάβει ο κόσμος τι φούμαρα μας πασάρουν! Μπας και δει ο κόσμος ότι πάνε να μας κοροϊδέψουν στεγνά.. Όχι, η σάτιρα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα όρια (διότι χάνει το δίκιο της) και επίσης δεν πρέπει να αντικαθίσταται από την κακία και τη μνησικακία. Πολλοί εδώ θα ψέξουν το Λαζόπουλο. Νομίζω ότι έχουν δίκιο, ως ένα σημείο. Από εκεί και πέρα, ναι, πιστεύω ότι η σάτιρα έχει ανάγκη από εμμονές. Ιδίως όταν τα ίδια της τα αντικείμενα εμμένουν στο να μας πασάρουν φούμαρα!!! Γιατί είναι κακό η σάτιρα να ΄χει εμμονές, όταν οι διάφοροι τυχάρπαστοι έχουν εμμονή με το να μας πείσουν ότι είναι “κάποιοι”, ότι λένε κάτι σωστό, ότι είναι διάκονοι της μιας και μοναδικής αλήθειας, ότι, ότι, ότι…; Όσο προσπαθούν να μας πουλήσουν τις αρλούμπες τους, τόσο πρέπει η σάτιρα να ανθίσταται!!!

Από την άλλη, όπως έκανε ο Stranger, έτσι θα πράξω και εγώ: μισώ τον Θέμο. Και το δηλώνω απερίφραστα.

 • Πρωτίστως, δε μ΄ αρέσει αυτό το ειρωνικό υφάκι που έχει όταν μιλάει.. Είναι εκνευριστικό, πώς να το κάνουμε;
 • Δεύτερον, ο άνθρωπος είναι αποδεδειγμένα φανατικός (γράφει άλλωστε στον “Πρωταθλητή”, την μακράν φανατικότερη εφημερίδα του Ολυμπιακού) – εγκρίνουμε τους φανατικούς ανθρώπους;
 • Τρίτον, λένε διάφοροι ότι του γράφει τα κείμενα ο Περρής, ή ότι του φτιάχνει (και) τα βίντεο. Δε θα εξετάσω αν είναι αλήθεια ή όχι, δεν το γνωρίζω: ακούσαμε ποτέ για το Λαζόπουλο να λένε κάτι τέτοιο; Βγήκε ποτέ βρόμα για το Λαζόπουλο αναφορικά με τις εκπομπές του; Όχι.
 • Τέταρτον, η σάτιρα δεν έχει ανάγκη από ημίγυμνα γκομενάκια επί σκηνής, για να προσελκύσουν τις θεαματικότητες (Φαρμάκη, κλπ). Ο Λαζόπουλος έχει πανύψηλα ποσοστά, δίχως γκομενάκια, αλλά με εξέχουσες προσωπικότητες επί σκηνής!!! Τι είναι καλύτερα; Να καλείς την Πάνια ή τη Λαμπίρη, ή τον Χάρρυ Κλυνν, τον Αλαβάνο, τον Θύμιο Καρακατσάνη, κλπ;
 • Πέμπτον, ο Θέμος απευθύνεται σε ένα κοινό μιας κάποιας ηλικίας: εννοώ, βεβαίως, εδώ, νεαρής ηλικίας. Η σάτιρά του, δηλαδή, πιστεύω, αγγίζει μόνον αυτούς – η σάτιρα του Λαζόπουλου τους αγγίζει όλους, γι΄ αυτό και είναι καλύτερη.
 • Έκτον, ο Θέμος δομεί την εκπομπή του περισσότερο επάνω στα βίντεο, και λιγότερο στο λόγο. Έτσι, τουλάχιστον, παρατήρησα εγώ. Νομίζω ότι αυτό είναι λάθος. Η σάτιρα πρέπει να δίνει βάση περισσότερο στο λόγο, και λιγότερο στην εικόνα – ή, έστω, ισότιμα να ΄ναι αυτά, να βοηθάνε το ένα τ΄ άλλο, όχι το ένα να καταδυναστεύει τ΄ άλλο.
 • Έβδομον, και τελευταίον, απλώς, αντιπαθώ τον Θέμο. Ο Λαζόπουλος δεν μου προκαλεί αυτά τα αισθήματα αντιπάθειας που μου προκαλεί αυτός ο άνθρωπος. Τον αντιπαθώ. Γι΄ αυτό και δεν παρακολουθώ τις εκπομπές του.

Με χαρά μου έχω δει βιντεάκια από εκπομπές του Λαζόπουλου, στις οποίες χρησιμοποίησε το Θέμο και την εκπομπή του για να σατιρίσει κάποια πράγματα. Δείγμα του ότι οι σατιριστές επικοινωνούν επιτυχώς μεταξύ τους. Νομίζω ότι, όσο κι αν αντιπαθώ την εκπομπή του Θέμου, είναι καλό να υπάρχει αυτή η επικοινωνία.

Όσο για τους “Διαπλεκόμενους”, μια από τις τελευταίες εκπομπές της τηλεόρασης που με έκανε να πάω και να ανοίξω και να δω τηλεόραση, η 5-ετής διαδρομή τους στα τηλεοπτικά δρώμενα αποδεικνύει ότι είχαν ένα αντίκτυπο. Ομολογώ ότι μου άρεσαν πολύ, έφηβος τότε εγώ, όταν μεσουρανούσαν στο Star. Νομίζω όμως ότι ξεφούσκωσαν, λόγω των κουραστικών επαναλήψεων των μοτίβων τους. Ήταν, πάντως, μια καλή προσπάθεια..

Εδώ τελειώνω το σημερινό “σεντόνι” μου. Ο Stranger δεν γνωρίζω αν θ΄ απαντήσει. Πολύ θα μ΄ άρεσε ένας διάλογος, όπως τότε με το ποδόσφαιρο!!! Ξέρεις εσύ, Strangy..

Για να δούμε!!!

Advertisements

5 comments on “Γιατί μ΄ αρέσει ο Λάκης Λαζόπουλος!

 1. Χμμ.. Δυστυχώς δεν υπάρχει copyright στην ιδέα αλλά η πρόκληση για λογομαχία έγινε από εμένα συνεπώς διάβασε το επόμενο ~Casus Belli~ !

 2. Δε με αφορά τι κάνετε στο blog σας εσείς οι δύο. Άλλο εσύ κι ο Stranger, άλλο εγώ και ο Stranger. Άλλο οι δικές σου ιδέες, άλλο οι δικές μου. Δεν πρόσεξα την δική σου πρό(σ)κληση, αλλά, και να την πρόσεχα, δε νομίζω ότι ασχολούμαι με το blog σας, οπότε δεν τίθεται και θέμα “κλεψίματος”, πιστεύω..
  Δεν πρόκειται, τέλος, να διαβάσω το επόμενο Casus Belli. Ευχαριστώ για την πρόσκληση, πάντως!!! 🙂 Εκτιμάται…

 3. Καλέ μην τσακώνεστε για πάρτη μου! Μπορώ να γράψω και δύο και χίλια δεκαδύο κείμενα για να πάω κόντρα στο κατεστημένο του Λαζόπουλου!!! Αρχής γενομένης από σήμερα το βράδυ – αυτή η πρόκληση δεν θα περάσει έτσι, Gog!

 4. @ Stranger: Εννοείται ότι δεν τσακώνομαι, αγαπητέ. Αν είναι να “απαγορεύεται” να ζητάμε από ένα φίλο μας να συζητήσουμε διαδικτυακά, μόνο και μόνο επειδή υπάρχει ένα blog με τον ίδιο φίλο, τότε τι να πω..
  Άκου εκεί, “κλέψαμε την ιδέα της διαφωνίας”.. Jaczek Eleynowsky (POL, 11 caps/6 goals)!!! 🙂

 5. Πιο σωστά: Jáczék Eleynowšký (POL, 11 caps/7 goals)..
  Μην ξεχνάμε τους τόνους, έτσι; 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s