El amor es más fuerte!!!

Κανονικά, το σημερινό μου post θα έπρεπε να κατακλυστεί από πανηγυρισμούς και επαίνους για τη νέα μεγάλη νίκη της ομαδάρας, του Θρύλου, χθες στην Ευρώπη! Όσες πίκρες μας πότισε ο δαφνοστεφανωμένος, τόσα χρόνια, τόσες χαρές μας γέμισε φέτος!! Δε θα γράψω όμως κάτι περισσότερο – τι να πουν τα λόγια, άλλωστε, μπροστά στις πράξεις; Ο Ολυμπιακός, φέτος, πραγματοποιεί πολύ καλή πορεία, με, κατά γενική ομολογία, εξαίρετες εμφανίσεις (και σπάσιμο ρεκόρ: 2 “διπλά” φέτος, όταν είχε να κάνει διπλό 10 χρόνια!!!).

Φαίνεται όμως ότι τα ποδοσφαιρικά post μου δε συγκινούν πολύ κόσμο – γι΄ αυτό, λέω ν΄ αλλάξω τακτική, και ν΄ αρχίσω να γράφω για άλλα θέματα. Καλά, λέμε κι εμείς καμιά μπαρούφα, να περνάει η ώρα!!! 🙂 Σοβαρά, όμως, στο post αυτό θέλω να ασχοληθώ με κάτι που παρατηρώ εδώ στην Αγγλία.

Οι Έλληνες αποτελούμε μακράν τον πιο ξενοφοβικό λαό της Ευρώπης. Δεν το λέω εγώ. Οι έρευνες της Ε.Ε. το λένε. Και, αλήθεια, ας δει κανείς μας τις αντιδράσεις του πιο “φιλόξενου” λαού της Ευρώπης, απέναντι στους ξένους. Για να έβγαλαν οι Ευρωπαίοι συμπέρασμα ότι είμαστε ξενόφοβοι, κάτι παραπάνω θα παρατήρησαν..

Η Αγγλία, από την άλλη, χωνευτήρι λαών λόγω του στιβαρού αποικιακού παρελθόντος της, έχει προ πολλού ξεπεράσει τέτοια σύνδρομα. Όχι ότι δεν υπάρχουν κι εδώ οι αντίστοιχοι Άγγλοι “Αδώνιδες” ή “Καρατζαφέρηδες”. Εννοείται. Απλώς, εδώ, δεν τους δίνουν τόσο σημασία, διότι είναι τέτοιος ο χαρακτήρας της χώρας αυτής που, απλώς, φαίνεται ανόητο να πεις κάτι κακό για τους ξένους! Η Αγγλία αποτελεί μια από τις χώρες με την μεγαλύτερη ποικιλία πολιτισμών και ανθρώπων.

Επόμενο είναι, λοιπόν, αυτοί οι άνθρωποι να συνυπάρχουν, να δουλεύουν μαζί, να αθλούνται μαζί, κλπ. Ο παππούς μας ο Αισχύλος, πριν από μερικούς αιώνες, έγραψε, στην Αντιγόνη, τον στίχο-σύμβολο όλων των ερωτευμένων του πλανήτη: Έρωτα, ανίκητε στη μάχη (Έρως ανίκατε μάχαν) – συνεπώς, και να ερωτεύονται.

Είναι κοινός τόπος, λοιπόν, εδώ στην Αγγλία, να βλέπω, π.χ., λευκά αγόρια με τη μαύρη κοπέλα τους αγκαλιά. Και vice versa, που λένε και εδώ!! Ή, πάλι, μαύρο αγόρι με την Ινδή κοπέλα του!! Περισσότερο, βέβαια, λόγω της ισχυρής θέσης της παράδοσης στη ζωή τους και τη συνεπακόλουθη αυστηρότητα, οι Ινδοί είναι περισσότερο ζευγάρια με τους ομοεθνείς τους, κι όχι τόσο με άλλους (λευκούς ή μαύρους). Ή, επίσης, βλέπω λευκούς με Ανατολίτες, είτε Κινέζους, είτε Άραβες, και το αντίθετο. Ακόμα και στον έρωτα, λοιπόν, οι Άγγλοι εκπλήσσουν με την.. ποικιλότητά τους!!!

Ουάου“, λέω από μέσα μου, κάθε φορά που βλέπω ένα τέτοιο ζευγάρι.. “Θα συνέβαινε αυτό στη μικρή μου χώρα;“, αναλογίζομαι. “Μάλλον όχι τόσο εύκολα“, μου απαντάει ο εαυτός μου. “Το πιο πιθανό είναι το συγγενολόι, π.χ., του αγοριού, να του επιτιθόταν!! Δεν εμπιστεύονται τέτοιες σχέσεις“.. Για να μην είμαι άδικος, παρατηρώ, τα τελευταία χρόνια, ότι αυτό το συγκεκριμένο ταμπού έχει υποχωρήσει σημαντικά. Μια ματιά στις ανακοινώσεις των γάμων να ρίξει κανείς (σ.σ. ναι, τα διαβάζω και αυτά!!!) και θα καταλάβει τι εννοώ: “Ο Μιχάλης Χαρτομάντηλος, του Ιωσήφ και της Κρυσταλλίας, το γένος Ζουμπουλία, παντρεύεται την Przemyslawa Kazmierczak (σ.σ. δεν άντεξα, Stranger, μου αρέσει απίστευτα αυτό το όνομα!!!), του Jacub και της Elena, το γένος Blasczykόwsky (γεννηθείσα στο Groclin), στις 12 του μήνα“, κλπ, κλπ. Τα ονόματα και οι περιπτώσεις ποικίλουν: άλλος παντρεύεται Ουκρανή, μια Ελληνίδα παντρεύεται Σουδανό ή Ολλανδό, κλπ. Σιγά σιγά πέφτουν τα ταμπού, όμως. Κι είναι ο έρωτας, βέβαια, εκείνος που τα ρίχνει!! Εάν περιμέναμε από τους πολιτικούς μας να μας βοηθήσουν να ρίξουμε τα τείχη, να συνυπάρξουμε και να αγαπήσουμε τους συμπολίτες μας, απ΄ όπου κι αν προέρχονται, σωθήκαμε!!! Ο έρωτας, επίσης, είναι υπεύθυνος και για το ότι, σε 17 ή 18 χρόνια από τώρα, το παιδί του Μιχάλη και της Przemyslawa, που ανέφερα παραπάνω, μισός Έλληνας, μισός Πολωνός, εάν θελήσει να γίνει ποδοσφαιριστής και κληθεί σε εθνική ομάδα, θα πρέπει να αναρωτηθεί σε ποια εθνική θα παίξει: Πολωνία ή Ελλάδα; Ωχχχχ…, συγγνώμη, πάλι ξέφυγα, και μίλησα για ποδόσφαιρο!! 🙂 Δεν είναι εύκολο να ξεφύγω από αυτή τη μανία!

Παρατηρώ, όμως, ότι στη χώρα μας θέλουμε ακόμα πολύ δρόμο για να μπορέσουμε να αποσπάσουμε τους εαυτούς μας από την ξενοφοβία. Οι Άγγλοι το ΄χουν καταφέρει εδώ και καιρό, αυτό. Βέβαια, από την άλλη, όσο υπάρχουν “Αδώνιδες”, κλπ, και κοινό που τους πιστεύει, τόσο πιο δύσκολα θα γίνονται τα πράγματα. Δεν λέω, φυσικά, να αποπεμφθούν οι “Αδώνιδες” απ΄ το πολιτικό σκηνικό. Ούτε, φυσικά, οι οπαδοί τους να φιμωθούν και να περιθωριοποιηθούν.. Όλες οι απόψεις πρέπει να ακούγονται, σε μια υγιή κοινωνία.

Αυτό που πρέπει, όμως, να γίνει, είναι να μορφωθούμε κατάλληλα, έτσι ώστε να γνωρίζουμε ότι αυτά που λένε οι “Αδώνιδες” (και, γενικότερα, αυτά που πρεσβεύει η ξενοφοβία και ο μισανθρωπισμός..) είναι λάθος.. Να καλλιεργήσουμε τις ψυχές μας, έτσι ώστε, ακόμα και όταν μας μιλάνε οι “Αδώνιδες”, εμείς να ξέρουμε ότι έχουν λάθος και να αξιοποιούμε τα αντισώματά μας απέναντι στις ανοησίες τους. Αυτό είναι που χρειάζεται – δε χρειάζεται να φιμωθεί κανείς..

Ίσως ο έρωτας να μπορεί να βοηθήσει σ΄ αυτή τη διαδικασία. Είναι, άλλωστε, η υγιέστερη μορφή ανθρώπινης αλληλεπίδρασης, έτσι δεν είναι;

Εγώ, πάντως, σίγουρα, θα πείσω τα δικά μου παιδιά, εάν είναι μισά Ελληνάκια-μισά ξένα, να παίξουν για την Εθνική μας, εάν είναι καλά!! Να προλάβω, όμως, μην πάνε στην Under-21 και τα προλάβει η δεύτερη πατρίδα τους!! 🙂

Advertisements

3 comments on “El amor es más fuerte!!!

  1. αλλάζει, αλλά με αργούς ρυθμούς… δεν ξέρω δηλαδή κατά πόσον μια μέση ελληνική οικογένεια 8α δεχόταν εύκολα η κόρη τους (το παιδί τους! το λουλούδι τους!) να τους έφερνε σπίτι για γαμπρό έναν μαύρο! Κάποιον από το Πακιστάν, πχ! Μπορεί ο τύπος να έχει ένα χαρτοφύλακα διπλώματα και να είναι καθηγητής πανεπιστημίου αλλά για πολλούς θα σημαίνει πάντα χαρτομάντηλα στα φανάρια…
    Πάντως, έχω εμπιστοσύνη στον έρωτα. Όλα τα νικά…

  2. Να μην ξεχάσω! Σημασία δεν έχει -τόσο- τι αρέσει στους άλλους, όσο τι γουστάρεις ΕΣΥ να γράφεις! Δηλαδή αν εμείς γουστάραμε κουτσομπολιά, εσύ θα έγραφες; Όχι βέβαια! Άλλωστε, στα αθλητικά τα σπας. Keep on!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s