Γκι Γκριφ

Δεν έπρεπε να ασχοληθώ στο post μου αυτό με την “υπόθεση Guy Krief” (ή Grief, ή Gryf, ή όπως αλλιώς γράφεται), όπως έκαναν εκατοντάδες άλλοι bloggers (που κατήγγειλαν το Mad και το βομβάρδισαν μέσω Google). Είναι, όντως, μια υπόθεση που σηκώνει διαμαρτυρία και κατακραυγή, αλλά δε μου αρέσει να πηγαίνω με τη μάζα. Μ΄ αρέσει να γράφω ότι θέλω εγώ.

Αλλά, επειδή δε μου αρέσει αυτό που έγινε, και, όσο εγωίσταρος και να ΄ναι κάποιος, σαν εμένα, δε μπορεί να μην θυμώσει μ΄ αυτό που έγινε, θα πω ένα δύο λογάκια για την υπόθεση (ένας γνωστός μου επιχειρηματολόγησε ότι τέτοιου είδους υποθέσεις, σε γλιτώνουν και από τη σκέψη και την υποχρέωση να συνθέσεις ένα νέο κείμενο..).

Θα πω λοιπόν ότι, βλέποντας το βίντεο της εκπομπής, ο Γκι Γκριφ προσπαθεί να μην πάρει θέση (με τα άθλια ελληνικά του). Και καλά κάνει. Δεν τον πληρώνουν για να σχολιάζει, αλλά για να παρουσιάζει. Κι αυτός, αυτό κάνει. Προσπαθεί να σώσει την κατάσταση, και λέει κιόλας ότι διαφωνεί με το επίμαχο βίντεο που ο ίδιος παρουσιάζει. Επιπλέον, όλα τα υπόλοιπα τα κάνει πολύ καλά: παρουσιάζει το επίμαχο βίντεο (“διότι πρέπει να ακουστούν όλες οι απόψεις“), εξηγεί, προσπαθεί να βρει διόδους για να επιλύσει την υπόθεση, κλπ. Νομίζω ότι το πήγε πολύ καλά, γενικώς.

Οπότε, γιατί το Mad τον απέλυσε;

Ακριβώς διότι, παρ΄ ότι προσπαθεί να το καλύψει και να το εξηγήσει, στην ουσία καταφέρνει κάτι άλλο: αυτό που εδώ στην Αγγλία έμαθα με τον όρο “bane and antidote“. Ότι, δηλαδή, μπορεί εσύ να πεις κάτι για κάποιον (συκοφαντικό, κυρίως) και μετά να προσπαθήσεις να το καλύψεις και να το αναιρέσεις (λέγοντας ότι δεν το πιστεύεις), αλλά η κοινωνία πιστεύει στο ρητό “όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά“. Οπότε, όσο και να το καλύπτεις εσύ, τώρα που το είπες, όλοι, το πιθανότερο που θα σκεφτούν, είναι ότι, εν προκειμένω, π.χ., ο Φοίβος έκλεψε τους Coldplay. Όπερ και όλοι έκαναν. Γι΄ αυτό, λόγω του ότι η υπόνοια πλέον εξαπλώθηκε, θα το διπλοσκεφτούν όλοι πριν πάνε να αγοράσουν το cd της Βανδή (ευχόμουν ούτως ή άλλως να ΄ναι λίγοι, τώρα θα΄ναι ακόμα λιγότεροι!!!) – κι αυτό η εταιρεία που συνεργάζεται με το Mad και προωθεί τα προϊόντα της μέσω αυτού (Heaven) δεν το θέλει.. Τόσο απλό.

Νομίζω ότι έκανα ένα θεμελιώδες λάθος πριν: δε νομίζω ότι θα ΄ναι λιγότεροι οι φαν της Βανδή που θα πάνε να αγοράσουν το cd.. Άλλωστε, η Βανδή έχει ένα σταθερό κοινό, που αγοράζει όπως και να ΄χει κάθε δισκογραφική της δουλειά (το ίδιο συμβαίνει και με τους Πλούταρχο, Κοκκίνου, Βίσση, κλπ). Οπότε, δε θα του λείψουν οι πολλές πωλήσεις ούτε τώρα του Δεσποινακίου (σ.σ. το οποίο Δεσποινάκι, συν ανδράσι και τέκνοις, κάποτε, δήλωνε σε εκπομπή του εξωτερικού -ή εγχώρια, μήπως, δε θυμάμαι- ότι “έχει τόσα λεφτά, που τα ξοδεύει γιατί δεν ξέρει τι να τα κάνει” – δε θα πεινάσει, λοιπόν, εάν ο παρών δίσκος της δεν πάει καλά, λόγω ενός δύσμοιρου Γκι Γκριφ..). Άλλωστε, τόσα χρόνια ο Φοίβος έχει κλέψει -ξεδιάντροπα- τόσα και τόσα άλλα τραγούδια, και οι πωλήσεις -παρά τις καταγγελίες- όχι απλώς δεν έπεσαν, αλλά παρέμειναν σταθερά ψηλά (με πλατινένιους, χρυσούς, κλπ, δίσκους).

Οπότε, τι μένει; Ο καημένος ο Γκι Γκριφ (τον συμπάθησα, όχι μόνο διότι τον απέλυσαν, αλλά διότι απ΄ όσο είδα, είναι “φάτσα” κι έχει καλό, ξενόφερτο χιούμορ). Ο οποίος απολύθηκε, για να μην πληγούν τα όποια συμφέροντα της Heaven, επειδή πρόβαλε ένα αμφίσημο βίντεο. Όσοι είδατε το βίντεο, ας σχηματίσετε άποψη. Η δική μου θέση είναι ότι ο Φοίβος έχει αντιγράψει το τραγούδι – όπως έχει κάνει και με τόσα άλλα. Όσο και να διαμαρτυρηθεί ο κόσμος, αυτός δε θα σταματήσει να το κάνει – λογικό είναι.

Και, μαζί με τον Γκι Γκριφ, μένει και μια εκπομπή κι ένα κανάλι, που έχουν χάσει πια την αξιοπιστία τους. Δεν τα έβλεπα, αμφότερα, ούτως ή άλλως, αλλά, όσοι το έκαναν θα το διπλοσκέπτονται να τα ξαναδούν.

Ποτέ μου δεν αμφέβαλλα για την καταπληκτική ικανότητα των Γάλλων να υποστηρίζουν το δίκαιο, να παλεύουν γι΄ αυτό, να πολεμούν ακόμα για αυτό (κάποιος μου είπε κάποτε ότι “όταν οι Γάλλοι επαναστατούν και βγαίνουν στους δρόμους, κάτι μεγάλο συμβαίνει” – βλ. Γαλλική Επανάσταση, Μάης του ’68, τα πρόσφατα επεισόδια στους παρισινούς και άλλους δρόμους, κλπ). Αυτό πήγε να κάνει και ο Γκι, Γάλλος και ο ίδιος – και την πάτησε τη γάτα. Και δεν ξέρω αν κολλάει εδώ η φράση “C’ est la vie”.. Κολλάει;

Μήπως βρέθηκε σε λάθος χώρα ο Γκι; Πόσο μας νοιάζει η ελευθερία της άποψης σ΄ αυτή τη χώρα;

3 comments on “Γκι Γκριφ

  1. Για δοκίμασε να βάλεις στο Google τη λέξη “ξεφτίλες”…Ποιο είναι το πρώτο αποτέλεσμα που σου βγάζει; 😉

  2. Ο Γκι απολύθηκε γιατί είπε δημόσια αυτό που όλοι λέγαμε ψιθυριστά. Ότιν ο Φοίβος δεν κάνει πρωτότυπη δουλειά. Σιγά το νέο!!! Αυτά για όσους νόμιζαν ότι μόνο οι παπάδες λογοκρίνουν τον Κώδικα ΝταΒίντσι (άντε και ο Χατζηνικολάου το Θέμο).

    ΥΓ. Πάντως είναι αρκετά ευγενικός και συμπαθητικός. ερχόταν στα σταρμπακς στο Χολαργό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s