Αθλητικό σοκ!

Όλοι γνωρίζουν αυτό που λέμε “πολιτισμικό σοκ” (θυμάμαι ότι το τεύχος της παλιάς σειράς του Μίκυ Μυστήριο με τον ομώνυμο τίτλο το ΄ψαχνα πολύ καιρό…). Και, βέβαια, είναι πολύ πιθανό να το πάθεις κιόλας, εάν πας σε ξένο τόπο. Λίγο πολύ, μου συνέβη κι εμένα, και συνεχίζει να μου συμβαίνει, μιας και δεν έχω συνηθίσει ακόμα πλήρως στον τρόπο ζωής των Άγγλων, τη νοοτροπία τους, την ιδεολογία τους, κλπ (είναι αυτό που βλέπουμε, καμιά φορά, στο Championship Manager, για έναν παίκτη, ότι “he finds it hard to adjust to the X lifestyle“!!! Σ΄ όσους έχουν πάει εκτός Ελλάδας, λίγο ή πολύ, τέλος πάντων, έχει συμβεί αυτό.

Δεν με πείραξε τόσο πολύ το πολιτισμικό σοκ, όταν ήλθα εδώ – άλλωστε, είχα κάνει γερή προετοιμασία, κανονίζοντας διάφορα πράγματα, ώστε να μη μου λείψουν ή να τα βρίσκω εύκολα. Μερικά άλλα, ανακάλυψα στη συνέχεια ότι ήταν εύκολο να τα βρω ή να τα κάνω – ακόμα συνηθίζω, πάντως. Επειδή, όμως, προέρχομαι από μια χώρα η οποία ασχολείται και με τον αθλητισμό (όντας και ο ίδιος φανατικός sportsman), αυτό που μου έκανε, ίσως, μεγαλύτερη εντύπωση, ήταν το… αθλητικό σοκ!!! Κι εξηγούμαι.

Γνώριζα εκ των προτέρων ότι οι Άγγλοι εξασκούν πολλά σπορ. Rugby (το οποίο εδώ καλείται rugby union, το πιθανότερο για να διαχωρίζεται από το american football και το Australian Rules football), ποδόσφαιρο, σκουός, νέτμπωλ, χόκεϋ, κρίκετ, μπάντμιντον, πυγμαχία, χορός, κλπ. Τι; Δε σας λέει τίποτα το νέτμπωλ; Δεν έχετε ιδέα από ράγκμπυ; Η λέξη “σκουός” σας θυμίζει γαλλική σάλτσα (καλά, όχι, αυτό το ξέρουμε και στην Ελλάδα); 🙂 Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με μένα!! Κι όμως, ενώ σ΄ εμάς δε λένε απολύτως τίποτα μερικά απ΄ τα παραπάνω αθλήματα, οι Άγγλοι εξασκούνται με περίσσιο πάθος σ΄ αυτά! Κι έπιασα, λοιπόν, τον εαυτό μου, να βλέπω, π.χ., 4-5 τύπους να προπονούνται στις πάσες στο ράγκμπυ.. Κι είπα μέσα μου: “Μα, τι κάνουν αυτοί; Τραβάτε να παίξετε λίγο μπάλα, ρε“.

Όχι!!! Είναι λάθος αυτό. Και θα σας πω γιατί: διότι, απ΄ την (μικρή, ως τώρα) εμπειρία μου με τα αγγλικά σπορ (περισσότερο ως spectator, θεατής, και λιγότερο ως παίκτης), ανακάλυψα ότι όλα τα άγνωστα σ΄ εμάς αθλήματα, έχουν μια απίστευτη μαγεία. Κι ας καταλαμβάνουν ένα μικρό μονόστηλο (ή και καθόλου χώρο) στις εφημερίδες μας ή στα κανάλια μας.

Το ράγκμπυ, π.χ., εκτοπίζει το ποδόσφαιρο απ΄ την τηλεόραση. Το κανάλι SkySports (ναι, εκείνου του τύπου, του Ρούπερτ Μέρντοχ, που ΄χει αγοράσει όλα τα ΜΜΕ του πλανήτη) δείχνει μεν ποδόσφαιρο όλη την ώρα, αλλά εάν υπάρχει ένα άθλημα που μπορεί να εκτοπίσει τη μπάλα απ΄ τις οθόνες, αυτό είναι το ράγκμπυ (με τρίτο σε προτιμήσεις το κρίκετ). Κρίκετ και ράγκμπυ, αμφότερα αγγλικής καταγωγής (όπως και η μπαλίτσα), απορροφούν μεγάλο μέρος του χρόνου (τηλεοπτικού και “παικτικού”) των Άγγλων. Μάλιστα, όταν ήλθα εδώ, γινόταν το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπυ, στα γήπεδα της Γαλλίας και της Ουαλίας: παρακολούθησα, αν δεν απατώμαι, 4-5 παιχνίδια, και ανακάλυψα ένα νέο κόσμο (στις γεμάτες pub που έβλεπαν τα παιχνίδια). Έμαθα τους κανόνες, λίγο ή πολύ, κι είχε πλάκα από ένα σημείο και μετά (παρά την προφανή βαρβαρότητα, ίσως, που διακρίνει το άθλημα αυτό, και για την οποία έχουμε γνώση οι Έλληνες μέσω ταινιών κυρίως, αμερικάνικων – σημείωση: όπως είπα και πριν, άλλο american football και άλλο rugby union). Κρίκετ ακόμα δεν έχω παρακολουθήσει. Κι είναι εντυπωσιακό, πώς οι Άγγλοι, αλλά και διάφοροι άλλοι λαοί, αυτο-προσδιορίζονται μέσω του ράγκμπυ, του ποδοσφαίρου, του κρίκετ (π.χ. έθνη που στο ποδόσφαιρο χρησιμεύουν μόνο για να… τρώνε πεντάρες κι εξάρες, όπως η Τόνγκα, τα Νησιά Φίτζι, η Ναμίμπια, κλπ, στο ράγκμπυ είναι υπερδυνάμεις, και, όπως λένε και οι παίκτες κι οι προπονητές τους, “μπαίνουμε στο χάρτη μέσω του ράγκμπυ“, γι΄ αυτό και το εξασκούν κιόλας τόσο πολύ – το ίδιο συμβαίνει και με το κρίκετ, στο οποίο Ινδοί, Άγγλοι, Πακιστανοί και Μπαγκλαντεσιανοί είναι πραγματικοί τιτάνες, ενώ και για τους τέσσερις είναι εθνικό σπορ το κρίκετ!!!). Και, από μια μικρή έρευνα που έκανα, εδώ, έμαθα ότι το χόκεϋ επί χόρτου είναι το 2ο σε προτίμηση άθλημα, στην Αγγλία, στις γυναίκες!!! Για φαντάσου…

Μεγάλη έκπληξη, επίσης, δοκίμασα και με το μπάσκετ. Πήγα στα δοκιμαστικά για την ομάδα του Πανεπιστημίου, και, εκτός του ότι είχε συρρεύσει πλήθος κόσμου (για να λέμε την αλήθεια, υπήρχαν μεταξύ αυτών Κινέζοι, Ιάπωνες, Ισπανοί, Έλληνες, Ινδοί), είδα ότι έχουν (έστω και σε ερασιτεχνικό επίπεδο) μερικούς εξαιρετικούς παίκτες. Περίμενα ότι δεν θα ασχολούνται καθόλου. Κι όμως! Μερικά από τα παιδιά που παίζουν στην ομάδα (έστω και με τις προσθήκες των “αλλοδαπών”) είναι εξαιρετικοί παίκτες (γι΄ αυτό και δεν ακούσατε πουθενά τη φράση “με πήραν κι εμένα στην ομάδα“), και φαίνεται ότι εξασκούνται στο μπάσκετ πάρα πολύ καιρό. Βεβαίως, όπως συμβαίνει και στο ΝΒΑ, η πλειονότητα των παιδιών είναι μαύροι (θυμίζοντας και τον τίτλο της ταινίας, “Οι λευκοί δε μπορούν να πηδήξουν“, που αφορούσε στο μπάσκετ και τη διαμάχη λευκών-μαύρων σ΄ αυτό): γι΄ αυτό και είναι εξαιρετικοί παίκτες. Πάντως, γενικά, ήταν έκπληξη κι αυτό – δεν περίμενα να ασχολούνται τόσο ζεστά με το μπάσκετ…

Τα σπορ είναι καθρέπτης του πολιτισμού του κάθε λαού. Ο αθλητισμός, το θεσμοθετημένο παιχνίδι δηλαδή, είναι γνήσιο προϊόν του πολιτισμού, εκπορεύεται απ΄ αυτόν και αποτελεί την καλύτερη εικόνα του. Μέσα στον αθλητισμό, εκτός από την άμιλλα και τα ιδεώδη (ψιλά γράμματα στη σημερινή εποχή των συμβολαίων και των χορηγών), μεταξύ άλλων, έχουμε τον αυτοπροσδιορισμό του έθνους, την δημιουργία δηλαδή της εθνικής του ταυτότητας. Και η ψυχή του έθνους καθρεπτίζεται στον τρόπο που αυτό παίζει (και, κυρίως, στο τι άθλημα παίζει). Δεν έχω ακόμα καταλήξει στα συμπεράσματά μου, παρατηρώντας τα αθλήματα που εξασκούν οι Άγγλοι. Αλλά, είναι μέσα στα άμεσα σχέδιά μου, να το κάνω κι αυτό.

Ως τότε, μου φαίνεται ότι θα συνεχίσω να βλέπω με έκπληξη τους τύπους εκείνους με εκείνες τις περίεργες ρακέτες που έμοιαζαν με μικρή απόχη, να πετάνε ο ένας στον άλλο τη μπάλα, προσπαθώντας να βάλουν γκολ… Ναι, υπάρχει και τέτοιο άθλημα – δεν έχω τ΄ όνομά του πρόχειρο. Άλλο ένα πράγμα που πρέπει να μάθω!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s