Party animals!!!

Ας ξεκινήσουμε από μια παραδοχή: η ανάγκη του ανθρώπου για διασκέδαση έχει ρίζες πολύ βαθιά στην ιστορία του. Ο Taylor έγραφε ότι “η ροπή του ανθρώπου προς την τεμπελιά είναι ακατάβλητη“, γι΄ αυτό και προσπάθησε, συγγράφοντας, να ανακαλύψει τρόπους να την καταβάλλει. Η διασκέδαση δε σημαίνει απαραίτητα τεμπελιά – η λέξη προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό ρήμα “διασκεδάννυμι” (= διασκορπίζομαι: όταν διασκεδάζουμε, άραγε, δε διασκορπίζεται η προσοχή κι ο νούς μας;..), και δεν είναι συνώνυμη της ψυχαγωγίας (άγω, ήτοι οδηγώ + ψυχή = κάνω κάτι που οδηγεί ψηλά την ψυχή μου, που την ανυψώνει). Μετά από αυτό το μικρό γραμματικό ένθετο, συμπληρώνω ότι η ανάγκη μας για διασκέδαση (ή ψυχαγωγία) είναι ισοδύναμη με την ανάγκη μας για δουλειά και απασχόληση (είναι μια δική μου εκτίμηση αυτό).

Στην Αγγλία, λοιπόν, όπου βρίσκομαι τις τελευταίες 2 εβδομάδες, παρατηρώ, γενικώς. Όταν είσαι σε ξένο τόπο, δε μπορείς να μην παρατηρήσεις. Πέραν του ότι εδώ έχουν πράγματα, νόρμες και κανόνες που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο (π.χ. η “ανάποδη” οδήγηση, ή η λίρα, όταν όλη η Ευρώπη έχει ευρώ), έχουν και μια απίστευτη τρέλα και παρόρμηση για… πάρτυ!!! Είναι αυτό που λέμε στη χώρα μας, “όπου γάμος και χαρά…”! Οι φοιτητές, στις εξόδους του Πανεπιστημίου μοιράζουν προσκλήσεις για το επόμενο πάρτυ, διαφημίσεις για το πού είναι το φτηνότερο μπαρ ή παμπ, προσφορές για κλαμπ, κλπ. Το δε κλαμπάκι του campus του Πανεπιστημίου μας, είναι ανοικτό όλη τη βδομάδα, με τα μεγάλα πάρτυ να λαμβάνουν χώρα μέρα παρά μέρα (εάν έχω παρατηρήσει σωστά). Γενικώς, μου φαίνεται ότι δεν χάνουν ευκαιρία για να κάνουν πάρτυ. Κι όταν λέμε πάρτυ, εννοούμε αυτό που εμείς στην Ελλάδα ονομάζουμε “clubbing”: κλεινόμαστε σ΄ ένα χώρο, χτυπιόμαστε όση ώρα αντέξουμε, και, στο μεσοδιάστημα, πίνουμε όσο μας παίρνει. Μεθυσμένους Άγγλους τόσο, όσο τους βλέπουμε τα καλοκαίρια στα νησιά μας, δεν έχει τύχει ακόμα να δω. Είμαι σίγουρος, όμως, ότι “τα τσούζουν”. Για να είμαι, όμως, κι ακριβής, δεν κάνουν τα έκτροπα που κάνουν όταν έρχονται εδώ, τα καλοκαίρια.

Είναι τόσο σκληροί, αλήθεια, οι νόμοι στην πατρίδα τους, και τόσο αυστηροί (όπως και η επιτήρηση), αλλά και το ίδιο το αίσθημα ευθύνης απέναντι στο νόμο που οι ίδιοι έχουν, που τους εμποδίζουν να παρεκτραπούν. Άλλωστε, στην πρώτη “μυρωδιά” φασαρίας, θα τρέξουν οι αστυνομικοί αμέσως (φημισμένοι για τη σκληρότητά τους), κι όποιον πάρει η μπάλα. Όταν, λοιπόν, περνούν τα σύνορα της χώρας τους, αφήνουν πίσω κανόνες και κανονισμούς και ξεσαλώνουν. Το ίδιο που κάνουν και οι φίλαθλοί τους, τα όμορφα εκείνα “καλόπαιδα” που πλακώνονται στο ξύλο εκτός Αγγλίας (εντός Αλβιώνος, όμως, είναι “αρνάκια”: θα τους πετάξει δια παντός εκτός γηπέδου η ομάδα τους, αν κάνουν φασαρία).

Εκεί που θέλω να καταλήξω, είναι ότι, αφ΄ ενός οι Άγγλοι (απ΄ το ελάχιστο που ΄χω δει) είναι party animals, και αφ΄ ετέρου ότι δεν γνωρίζω κατά πόσο ένας Έλληνας, ευρισκόμενος στη χώρα τους, θα “περνούσε καλά” (αν και δε χωρίζει μεγάλη απόσταση αυτό που ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων θεωρεί ως “περνάω καλά”). Προσωπικά, μέχρι τις παμπ έχω φτάσει, ως τώρα (σ.σ. θα γράψω και γι΄ αυτές πιο ύστερα) – βλέπω, όμως, τις ατελείωτες ουρές μπροστά στα κλαμπ (ειδικότερα, στο κλαμπ του campus μας), με την πρώτη δυνατή ευκαιρία, τις ατελείωτες γιορτές, πάρτυ και “βραδιές χορού” (θα τις λέγαμε εδώ) που διοργανώνονται αδιαλείπτως, και αρχίζω να πιστεύω ότι πρόκειται περί μέγιστων party animals (με τον τρόπο τους, συμπληρώνω). Πάντως, οι ελάχιστοι Έλληνες φίλοι μου οι οποίοι έμαθαν γι΄ αυτή την παρατήρησή μου, έσπευσαν να διαφωνήσουν με τον τρόπο αυτό διασκέδασης των Άγγλων (υπερασπιζόμενοι, αντιστοίχως, τον ελληνικό τρόπο)…

Είναι, αυτό που λέμε, de gustibus et coloribus non disputandum (= για τα γούστα και τα χρώματα δεν πρέπει να γίνεται συζήτηση), που ΄λεγαν οι σοφοί Λατίνοι, λέω ΄γω…

Εσείς;

4 comments on “Party animals!!!

  1. Πωπωωωωωωωω………. με βλέπω με κατάθλιψη όταν έρθω στην Αγγλία! Ενημέρωνέ μας σχετικά με τη χώρα, να έρθω τουλάχιστον προετοιμασμένη για το τι θα συναντήσω!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s