FIFA 98

Ασχολούμαι συστηματικά με τα βιντεοπαιχνίδια απ΄ το 1997. Το πρώτο μου παιχνίδι ήταν ένα shoot ’em up, πεπαλαιωμένο τώρα πια. Εγώ, άπειρος, δεν ήξερα και πώς να παίξω, δεν πολυασχολήθηκα. Δεν ήταν, άλλωστε, τότε, της μόδας ακόμα οι υπολογιστές και τα παιχνίδια μ΄ αυτούς (περισσότερο ανερχόμενος, ως τρόπος διασκέδασης, θα έλεγα, ήταν). Το δεύτερο παιχνίδι μου, και, δη, χριστουγεννιάτικο δώρο, ήταν το FIFA 98 (της EA Sports). Γυρίζοντας στο σήμερα, 10 χρόνια μετά από εκείνη τη μέρα που μου το χάρισε “ο Άγιος Βασίλης” (αλήθεια, πόσων παιδιών τα όνειρα θα γκρεμίστηκαν, όταν θα τους απέδειξαν ότι ο Άη Βασίλης δεν υπάρχει;…), ομολογώ ότι δεν έχω παίξει καλύτερο “ποδοσφαιράκι” ποτέ!!!

Κι ας αγόρασα όλους τους μετέπειτα τίτλους της ίδιας σειράς (FIFA 99, 2000, κ.ο.κ.). Κι ας κέρδισα, σ΄ όλα, δεκάδες τίτλους και διακρίσεις (για να μη νομίσει κανείς ότι γουστάρω το FIFA 98 μόνο και μόνο επειδή κέρδιζα!). Κι ας εξελίχθηκαν τόσο πολύ, όλα, ώστε να νομίζεις ότι παίζεις κανονικό ποδόσφαιρο. Όχι!!! Το FIFA 98 είναι το αγαπημένο μου.

Όχι μόνο διότι έχει όλες (σχεδόν) τις ομάδες του κόσμου (εθνικές), με τα κανονικά ονόματα των παικτών (έστω και λίγο παλιά, σήμερα) – πράγμα που δεν αφήνει ασυγκίνητο έναν δηλωμένο ποδοσφαιρόφιλο λάτρη της λεπτομέρειας! Όχι μόνο διότι έχει αυθεντικά στάδια απ΄ όλο τον κόσμο. Όχι μόνο διότι έχει εξαιρετικό gameplay, εύκολο στο χρήστη (δεν ήταν όμως εύκολο να βάλεις γκολ – σε μεταγενέστερα FIFA, η υπόθεση-γκολ είχε γίνει εύκολη μέσω διαφόρων τεχνικών, όμως στο FIFA 98, ειδικά στο επίπεδο δυσκολίας World Class, έπρεπε να παλέψεις πολύ για να σκοράρεις). Όχι μόνο διότι, κάθε φορά που το ξαναβάζω να παίξω και κοιτάω τις τότε ομάδες των πρωταθλημάτων, λέω “Για δες ρε που έπαιζε ο Λιούνγκμπεργκ το 1997”. Όχι μόνο διότι έχει τα κανονικά προκριματικά όλων των ζωνών της FIFA (σ.σ. την Ελλάδα, π.χ., την έχει αντιμέτωπη με Κροάτες, Δανούς, Βόσνιους και Σλοβένους, για όσους θυμούνται). Όχι μόνο διότι αφορά στο Μουντιάλ του 1998, που ήταν το πρώτο μεγάλο τουρνουά που παρακολούθησα ποτέ με τόσο ζήλο (εν μέρει, και λόγω του FIFA 98). Όχι μόνο διότι είχε ακόμα και τον αυθεντικό τρόπο με τον οποίο αγωνίζονταν μερικές ομάδες (π.χ. την Εθνική Αγγλίας την έβλεπες να παίζει όλη την ώρα με… γιόμες!!!)… Και πόσα άλλα ακόμα!

Θα μπορούσα ν΄ αναφέρω ένα ακόμα κάρο λόγους για τους οποίους μ΄ αρέσει το FIFA 98. O κυριότερος όμως, είναι ότι, εξ αιτίας του FIFA 98, άρχισε να μ΄ ενδιαφέρει πραγματικά το ποδόσφαιρο. Τα Μουντιάλ. Οι ομάδες. Οι παίκτες. Τα γήπεδα. Χάρη στο FIFA 98 και στον υπέροχο τρόπο με τον οποίο παρουσίαζε τα δεδομένα του, ανακάλυψα τον ωραίο κόσμο του ποδοσφαίρου!!! Και, κατόπιν, όταν παρακολούθησα το Μουντιάλ του 1998, πείστηκα πια: αυτό το άθλημα ήταν το άθλημά μου!!! Κι ήθελα να το ακολουθώ παντού…

Ουσιαστικά, πρέπει να πω, λόγω του ότι έπαιζα επί πολλά έτη (με μακροχρόνιες πάντως διακοπές) το FIFA 98, ότι θεωρώ πώς μεγάλωσα μ΄ αυτό το παιχνίδι (άλλοι, εδώ, θα προτιμούσαν να με ψέξουν, λέγοντας ότι είναι κακό που μεγάλωσα μ΄ ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι, κι όχι με άλλου τύπου παιχνίδια). Γι΄ αυτό και το αγαπώ τόσο πολύ, και θεωρώ ότι είναι ότι καλύτερο έχω παίξει από ποδοσφαιράκια. Γι΄ αυτό και, αν μου ζητούσε κάποιος να του πω, ποιο παιχνίδι θα εγκαθιστούσα αυτή τη στιγμή στο pc μου, η απάντηση θα ΄ταν εύκολη: FIFA 98!!!

Με τη φωνή του John Motson ν΄ αντηχεί στ΄ αυτιά μου: And the defenders, staring each other in amazement!!!

Υ.Γ.: Προσεχώς, θα καταθέσω μερικές μνήμες απ΄ το FIFA 98.

2 comments on “FIFA 98

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s