Νησιά Τοκελάου – Δυτική Σαχάρα: σημειώσατε “Χ”!!!

Πόσοι από εσάς γνωρίζουν την ύπαρξη της Nouvelle Fédération-Board (NF-Board); Ιδρύθηκε το 2003, και περιλαμβάνει στις τάξεις της εθνικές ομάδες χωρών. Όχι, όμως, όπως η FIFA ή η UEFA. Περιλαμβάνει στις τάξεις της εθνικές ομάδες χωρών που ούτε είναι, και (κατά πάσα πιθανότητα) ούτε θα γίνουν ποτέ μέλος της UEFA, της FIFA, ή άλλων διεθνών οργανώσεων.

Τέτοιες χώρες είναι, π.χ., η Γροιλανδία! Οι Βαλλόνοι (στο Βέλγιο). Το νότιο Καμερούν. Αλλά και η Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου – όπως και το Μονακό, το Θιβέτ, και το… Νησί του Πάσχα!!!

Μπορεί λοιπόν να στερούνται στάτους κράτους, αυτές οι χώρες, αλλά αυτό που με εντυπωσιάζει είναι το ότι… παίζουν μπάλα!!! Κι είναι, λοιπόν, πραγματικά εντυπωσιακό: μπορεί τούτες οι χώρες να στερούνται ισχυρού κοινοβουλίου (πολλές φορές και μη νομίμως κατοχυρωμένου..), άρτιου οδικού δικτύου, στιβαρής οικονομίας, κλπ, αλλά έχουν… ποδοσφαιρική ομοσπονδία!!! Με σήμα, οργάνωση, συμμετοχή σε αγώνες, κλπ. Βέβαια, αρκετά απ΄ τα κράτη που απαρτίζουν την NF-Board έχουν μια πιο ισχυρή δομή, ή μια πιο ισχυρή θρησκευτική ή άλλη υπόσταση (όπως, π.χ., το κράτος του Θιβέτ, επίσης μέλος της NF). Αυτό που είναι άξιο παρατηρήσεως, πάντως, είναι ότι όλα έχουν ποδοσφαιρική ομοσπονδία.

Και ακριβώς αυτή η ιδιομορφία είναι, ίσως, και ένα από τα βήματά τους για να βγουν προς τα έξω. Να διατρανώσουν ότι υπάρχουν. Άλλωστε, το ποδόσφαιρο, ζήτημα που αφορά εκατομμύρια ανά τον κόσμο, ανέκαθεν προκαλούσε έλξη, τραβώντας την προσοχή των ανθρώπων πολύ πιο εύκολα – ρωτήστε και τους πολιτικούς επ΄ αυτού, πόσοι εξ αυτών καπηλεύτηκαν συχνά το ποδόσφαιρο για να επικοινωνήσουν πολιτικά με τους λαούς τους. Άλλωστε, κατ΄ εξοχήν άθλημα της εικόνας, του ήχου και της κίνησης (στοιχεία αγαπητά στο μάτι μας), το ποδόσφαιρο είναι ένας πρώτης τάξης δίαυλος, εάν θες να πεις κάτι. Να θυμηθούμε, δοθείσης ευκαιρίας, και πόσοι ποδοσφαιριστές, κάτω απ΄ τη φανέλα τους, κρύβουν συνθήματα ή μηνύματα, και τα δείχνουν όταν βάζουν γκολ – ή, ας θυμηθούμε, επί Φράνκο στην Ισπανία, όταν η διαφορετικότητα είχε κατακρεουργηθεί, σε ποιο μέρος οι Βάσκοι ή οι Καταλανοί τραγουδούσαν στη γλώσσα τους, ανέμιζαν τη σημαία της πατρίδας τους και διατράνωναν την ύπαρξή τους: στο γήπεδο!!! Στα ματς της Αθλέτικ Μπιλμπάο και της Μπάρτσα…

Έτσι και τώρα. Αυτά τα κράτη έχουν φωνή. Μέσω του ποδοσφαίρου!

Για την ιστορία, το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο της NF διεξήχθη το 2006, στην Οκκιτανία (μακριά απ΄ τα βλέμματα των μεγάλων πρακτορείων ΜΜΕ και του πολύ κόσμου). Το κέρδισε η Sápmi (εθνική ομάδα των κατοίκων της Λαπωνίας, στη Φινλανδία – περιλαμβάνει επίσης περιοχές των Σουηδίας, Νορβηγίας και Ρωσίας), νικώντας το Μονακό με… 21-1!!!

Σύμφωνα πάντως με τη βαθμολογία της NF, πρώτη χώρα στον κόσμο σε δυναμικότητα είναι η Εθνική Ομάδα της Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου, ενώ ακολουθεί η Ζανζιβάρη.

Advertisements

One comment on “Νησιά Τοκελάου – Δυτική Σαχάρα: σημειώσατε “Χ”!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s